Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Λ. Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Ξύπνησαν οι Αρκούδες ή ξεκουράζονται οι Ταύροι

Λ. Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Ξύπνησαν οι Αρκούδες ή ξεκουράζονται οι Ταύροι
Οι εγγενείς αδυναμίες που τόσα χρόνια ταλαιπωρούν την Ελληνική οικονομία, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης που έγινε στις αγορές ομολόγων από τους market makers, λόγω της έκδοσης του 7-ετούς ομολόγου, παραμένουν
Η Ελληνική αγορά, για άλλη μια φορά απέδειξε, πως αν και απέκλινε σημαντικά από την ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών τα τελευταία έτη, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν στη Ελληνική οικονομία, δεν δυσκολεύεται ιδιαίτερα να ακολουθήσει την πτωτική διορθωτική κίνηση που ξεκίνησε πρόσφατα.
Οι εγγενείς αδυναμίες που τόσα χρόνια ταλαιπωρούν την Ελληνική οικονομία, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης που έγινε στις αγορές ομολόγων από τους market makers, λόγω της έκδοσης του 7-ετούς ομολόγου, παραμένουν.
Μάλιστα η έκδοση, με μια μικρή καθυστέρηση λόγω της διεθνούς διόρθωσης, έκλεισε με επιτόκιο 3,50%.
Η απορρόφηση σχεδόν όλου του ποσού που προσφέρθηκε, αναδεικνύει την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για την δυνατότητα άντλησης με καλύτερους όρους στο εγγύς μέλλον.
Ας φανταστεί κανείς τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην Ελληνική οικονομία & στην καμπύλη επιτοκίων του Δημοσίου (και όχι μόνο) αν η αναταραχή στις αγορές, κυρίως τις ομολογιακές ενταθεί ..  
Αυτό διαπίστωσαν και όσοι παρακολούθησαν χθες την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Think tank Dianeosis, με θέμα «Τους Πέντε Δράκους» της Ελληνικής οικονομίας.
Οι αξιόλογοι ομιλητές ανέλυσαν τα θέματα που ταλαιπωρούν την Ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπως η αργή απονομή Δικαιοσύνης, το υπέρογκο χρέος που συνεχίζει να αυξάνει, το άλυτο Πρόβλημα του Ασφαλιστικού, η υπερ φορολόγηση και η πολυνομία - κακονομία.  Αν και προτάθηκαν λύσεις για όλα τα θέματα, αυτές προϋποθέτουν χρόνο, βούληση και κυρίως συλλογική προσπάθεια, προϋποθέσεις που δεν υφίστανται αυτή την στιγμή κατά την γνώμη μας.
Υπό αυτές τις συνθήκες η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων ανακόπηκε και παρατηρείται μία μικρή αλλά σταθερή αύξηση του επιτοκίου σε όλες τις σειρές, υπενθυμίζοντας μας τις ιδιαιτερότητες του  Ελληνικού χρέους.
Η αναταραχή των τελευταίων ημερών οδήγησε σε Τεχνική διόρθωση αρκετές μετοχές, στα πρώτα βραχυχρόνια επίπεδα στηρίξεων.
Τυχόν διάσπαση των επιπέδων αυτών οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, τα οποία αποτέλεσαν και  επίπεδα αντιστάσεων και το εφαλτήριο της τελευταίας ανοδικής κίνησης τους.
Εξάλλου όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατα σχόλια μας, οι αποτιμήσεις αρκετών εταιριών δεν μπορούν χαρακτηριστούν πλέον φθηνές ή ευκαιρίες, ως αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα ratio με βάση τις νέες αποτιμήσεις, αλλά & τα εκτιμώμενα κέρδη του 2017.
Ο τραπεζικός κλάδος προς το παρόν δέχεται τις λιγότερες πιέσεις & όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη το 2018 και να κάνει την μεγάλη διαφορά.
Αν όμως η αναταραχή ενταθεί στις αγορές ομολόγων απαιτείται  ιδιαίτερη προσοχή για πολλούς λόγους. Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τραπεζικά μεγαθήρια δέχονται συνεχείς πιέσεις στις τιμές των μετοχών τους (πχ.Deutche Bank), αυξάνει την επιφύλαξη μας.  
Τεχνικά η διάσπαση των 860 μον. του ΓΔ  μας οδηγεί στα επίπεδα των 825-820, με τελικό προορισμό τις 800 και  770 μον.. Μόνο διάσπαση της αντίστασης των  860 μον. αναιρεί το καθοδικό σενάριο και μας οδηγεί ξανά πέριξ των 900 -920 μον.
Αντίστοιχα η διάσπαση των 2203 μον. μεγαλώνει τις πιθανότητες για προσέγγιση  των  2105- & 2090 μον., με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 2030-2020 μον..
Το σενάριο πτωτικής συνέχειας, αναιρείται μόνο με επαναφορά του δείκτη πάνω από τις 2203 μον. επαναπροσεγγίζοντας τα πρόσφατα υψηλά των 2275-2280μον.
Επανηλειμμένως το τελευταίο διάστημα είχαμε επιστήσει  ιδιαίτερη προσοχή για το Διεθνές περιβάλλον, όπου παρατηρούνται φαινόμενα κόπωσης στης αγορές μετοχών. Είχαμε επισημάνει εγκαίρως την αλλαγή τάσης στις αγορές ομολόγων, στις οποίες τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο στα κρατικά όσο και στα εταιρικά ομόλογα, δείχνουν σοβαρή στρέβλωση και υπό - τιμολόγηση του κινδύνου.
Μία αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού μπορεί να δημιουργήσει την τέλεια καταιγίδα.
Οι Ιταλικές εκλογές που πλησιάζουν ταχέως, σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις που ανακοινώνονται  αποτελούν άλλον ένα λόγο ανησυχίας.
Εκτιμούμε ότι η τόσο βίαιη διόρθωση και η εκτίναξη του φόβου αλλά και της διακύμανσης  στο Αμερικάνικό χρηματιστήριο, πηγάζει από την αυξητική τάσης των επιτοκίων στα αμερικάνικά ομόλογα και δεν έχει εξομαλυνθεί.
Τυχόν αντίδραση χωρίς πτώση του δείκτη VIX, μας υποψιάζει για συνέχιση της αναταραχής. Επιπλέον παράγων ανησυχίας αποτελεί η αύξηση του περιθωρίου ασφαλείας σε αρκετές πλατφόρμες συναλλαγών, οι οποίες εκτιμούν ότι το high volatility θα συνεχισθεί.  Πρέπει να αναφερθεί ότι η βίαιη πτώση έχει αλλάξει το καλό κλίμα που επικρατούσε παγκόσμια και έχει σπείρει την αμφιβολία της πώλησης σε μοχλευμένα χαρτοφυλάκια.    
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να μην παρασυρόμαστε σε αψυχολόγητες αγορές και να ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες  στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν “στρατηγικές profit taking” σε συγκεκριμένους στόχους.
Τυχόν διορθώσεις σε προηγούμενες σημαντικές αντιστάσεις, για εταιρίες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εκλαμβάνονται σαν ευκαιρίες αγορών,  με χρήση stop loss και πάντα με διαχείριση θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες διεθνείς συγκυρίες...

*Ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννου είναι Οικονομολόγος και στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης