Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου…

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου…
Είναι προτιμότερο οι επενδυτές στην παρούσα συγκυρία, να προτιμήσουν τις παραλίες παρά την βασανιστική παρακολούθηση ενός άνευρου Ελληνικού χρηματιστήριου
Μπήκαμε αισίως στον Αύγουστο και όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε, να μην επαναληφθούν ξανά οι τραγικές εικόνες που ζήσαμε μέχρι τώρα, ως χώρα, αυτό το καλοκαίρι, με φωτιές πλημμύρες και νεκρούς συμπολίτες μας.
Ελπίζουμε κάποια στιγμή τα παθήματα να γίνουν μαθήματα τόσο σε εμάς ως πολίτες, αλλά κυρίως στην εκάστοτε διοίκηση που είναι υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, σε ένα ευνομούμενο κράτος.
Ως αναφορά τα χρηματιστηριακά τεκταινόμενα, η θερινή ραστώνη συνεχίζεται αργά και βασανιστικά.
Οι χαμηλοί όγκοι και η μικρή μεταβλητότητα δεν λειτουργούν ως κίνητρο για τους εναπομείναντες συμμετέχοντες και οι Διεθνείς επενδυτές προς το παρόν απέχουν.
Ο απαραίτητος καταλύτης (πολιτικός ή οικονομικός) που θα ξυπνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον,  με σημαντική αύξηση όγκων, δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα και η κατάσταση θα δυσκολέψει, αφού η παρατεταμένη αδράνεια δεν αποτελεί συνήθως καλό σημάδι.
Η καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους  ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ και τα ευμενή σχόλια του διεθνούς τύπου, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, ανεβάζοντας ξανά το  10ετές ομόλογο άνω του 4%.
Ο Βασικός στόχος των ειδικών διαπραγματευτών παραμένει να κρατηθεί σε αυτά και λίγο χαμηλότερα επίπεδα η απόδοση του , για να επιχειρηθεί άλλη μια προστατευμένη έξοδος στις αγορές, αν το επιτρέψουν οι τότε επικρατούσες συνθήκες...
Στο Διεθνές περιβάλλον τα προβλήματα παραμένουν κάτω από το χαλί , αν και κάθε τόσο επανεμφανίζονται & ανακυκλώνονται , χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν πανικοβάλει τις αγορές.
Θέματα όπως ο εμπορικός πόλεμος (ΗΠΑ & όλων των άλλων), το δυσθεώρητο παγκόσμιο κρατικό και ιδιωτικό χρέος, οι υψηλές αποτιμήσεις  των ανεπτυγμένων αγορών, χωρίς ουσιαστική διόρθωση εδώ και πολλά έτη, αλλά και γεωπολιτικά θέματα υποβαθμίζονται και το ερώτημα είναι μέχρι πότε..
Στην Ελληνική οικονομία αχτίδες φωτός αρχίζουν να αχνοφαίνονται από πρόδρομους οικονομικούς Δείκτες, αλλά προς το παρόν η ανάπτυξη σέρνεται, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπέρ φορολόγησης), τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική οικονομία, και το ΔΝΤ συνεχίζει τον χαβά του, υπενθυμίζοντας τον υπαρκτό Γόρδιο Δεσμό του Κρατικού χρέους.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον  οι εισηγμένες προσπαθούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα τους.
Οι αποκοπές μερισμάτων που έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλές μετοχές, μαζί με το επιφυλακτικό κλίμα των διεθνών αγορών, αλλά και την καλοκαιρινή περίοδο χαμηλών όγκων, εντείνουν την επιφυλακτικότητα και την στάση αναμονής στο ΧΑ, ανακυκλώνοντας αυτά τα χαρακτηριστικά της αγοράς.
Ο δείκτης τραπεζών που θα αποτελέσει και την κινητήρια δύναμη στο προσεχές διάστημα, συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την φημολογία περί νέων αναγκαίων αυξήσεων κεφαλαίου.
Παλεύει ανεπιτυχώς μέχρι τώρα να λύσει ανοδικά το επίπεδο των 865-870 μονάδων.
Τυχόν διάσπαση του επιπέδου θα δώσει δυναμική για προσέγγιση των 920 μονάδων.
Μέχρι τότε οι στηρίξεις του οριοθετούνται στο επίπεδο των 810 & 800 αποτελώντας και την τελευταία γραμμή άμυνας για αποφυγή των χειρότερων.
O Γενικός Δείκτης όσο παραμένει κάτω από τις 785-790 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα του.
Η συνεχιζόμενη παραμονή κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των  200 ημερών του (781,40), μας δημιουργεί ανησυχία, καθιστώντας τις 740 μον. κρίσιμο επίπεδο στήριξης, τυχόν διάσπαση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα πέριξ των 700 και 660 μον .
Αντίστοιχα μόνο έγκυρη διάσπασης των 2055 μον. στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση  αρχικά των 2130 μον. και στη συνέχεια, των 2.200 μονάδων.
Όσο ο δείκτης παραμένει κάτω από τον ημερήσιο εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών (2041,49) και με χαμηλούς όγκους, η τεχνική εικόνα παραμένει αρνητική, με σημαντικές στηρίξεις τις 1.950 και 1,830 μονάδες.
Τον καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσης στην παρούσα φάση μπορούν να το δώσουν:
-Πιθανές οικονομικές -γεωπολιτικές εξελίξεις στο Διεθνές περιβάλλον.
-Τυχόν πολιτικές εξελίξεις, μετά «τα μπάνια του λαού», συνοδευόμενες από μια ριζική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με λιγότερο κράτος και φόρους και περισσότερες Ιδιωτικές επενδύσεις & εξωστρέφεια.
Η χρυσή ευκαιρία της Ελληνικής οικονομίας χάθηκε τα προηγούμενα 3 έτη.
Τα απαραίτητα άλματα που έπρεπε να κάνει εκμεταλλευόμενη το καλό Διεθνές περιβάλλον, δυστυχώς δεν έγιναν.
Μετά από σχεδόν 10 έτη κρίσης τα δομικά προβλήματα τόσο της Ελληνικής οικονομίας, όσο και της χρηματιστηριακής αγοράς μπαλώθηκαν  και δεν λύθηκαν.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η υπόθεση Follie- Follie και η έως τώρα αντιμετώπιση της, αλλά και η κατάργηση Δημοσίευσης των ενδιάμεσων3-μηνιαίων οικονομικών καταστάσεων που βοηθούσε στην πληρέστερη πληροφόρηση των επενδυτών.  
Ακόμα και το θετικό γεγονός εισαγωγής νέων εταιριών στο ΧΑΑ, γίνεται σε πολύ υψηλές αποτιμήσεις (για τις παρούσες συνθήκες) με την ελάχιστη (κατά νόμο διασπορά), με αποτέλεσμα (παρά τους αναγκαίους αυτό - πανηγυρισμούς) ανάδοχοι να φορτώνονται μεγάλα κομμάτια της εταιρίας, ευελπιστώντας για κάτι καλύτερο στο μέλλον…
Συμπερασματικά, είναι προτιμότερο οι επενδυτές στην παρούσα συγκυρία και με τους τρέχοντες όγκους συναλλαγών, να προτιμήσουν τις παραλίες παρά την βασανιστική παρακολούθηση ενός άνευρου Ελληνικού χρηματιστήριου.
Μια ματιά στο άνοιγμα και το κλείσιμο του θα τους διαφωτίσει πλήρως.
Η σημαντική αύξηση όγκων για πάνω από 2-3 μέρες θα  αποτελέσει το καμπανάκι αλλαγής στάσης  και  εγρήγορσης των συμμετεχόντων.
Μέχρι τότε υπομονή & μελέτη…

Λουκάς Β. Παπαϊωάννου Οικονομολόγος/Corporate Advisor Msc Banking & Finance
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης