Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

TF Market Advisors: Αξίζουν ως ασφαλιστικά συμβόλαια τα CDs ή μήπως δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από εκείνα που επιλύουν; Tι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η αποτυχία της AIG;

 TF Market Advisors: Αξίζουν ως ασφαλιστικά συμβόλαια τα CDs ή μήπως δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από εκείνα που επιλύουν; Tι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η αποτυχία της AIG;
Σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθή λειτουργία των CDS, ως ασφαλιστικά συμβόλαια, εκφράζει με αφορμή την πιστοποίηση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα, την περασμένη Παρασκευή από την ISDA, η TF Market Advisors.
"Τυπικά, όταν ένα συμβόλαιο λήγει, τότε αντιλαμβάνεται κανείς αν άξιζε ή όχι τα χρήματά του. Μετοχές, ομόλογα, συμβόλαια, options κινούνται σύμφωνα με την ίδια λογική. Διαθέτουν χρηματιστηριακή τιμή, όγκο πωλήσεων και μια τελική τιμή σε επίπεδο ημέρας, μήνα, τριμήνου, έτους", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οίκος.
Τι συμβαίνει όμως ειδικά με την αγορά των CDS; Κατά την TF Market Advisors, τα CDS καθίστανται μοναδικά γιατί απαιτείται ειδική επιτροπή για να αποφανθεί αν τα CDS πληρώνονται, λόγω πιστοποίησης πιστωτικού γεγονότος.
"Πως ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο είναι σε θέση να εξομαλύνει μια κατάσταση; Γιατί η περίπτωση της αμερικανικής AIG αποτελεί μια αποτυχία για την αγορά των CDS;" διερωτάται στη συνέχεια.
"Περισσότερα είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται, παρά εκείνα που επιλύονται... Τι σηματοδοτεί η αποτυχία της ΑIG, του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού, για την αγορά των CDS;", σχολιάζει.
Στην ανάλυσή της η TF Market Advisors επιχειρεί μια περιγραφή της υπόθεσης της AIG, προκειμένου να διαμορφώσει άποψη για την πληρωμή των ελληνικών CDS, μετά την ιστορική απόφασή της στις 9 Μαρτίου πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνιστά πιστωτικό γεγονός.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, η υπόθεση της AΙG χαρακτηρίστηκε από τεράστια ποσά συμβολαίων, μεταξύ των οποίων και αρκετά credit derivatives.
Για την AIG, το μείζον ζήτημα ήταν το γεγονός ότι η ίδια δραστηριοποιούνταν στην ασφαλιστική αγορά.
"Γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν εξέφρασαν καμία ανησυχία για την κατάσταση της AIG;" προσθέτει η TF Market Advisors και συνεχίζει "Ενώ η AIG έκανε τα συμβόλαια να μοιάζουν ασφαλιστικά συμβόλαια, οι τράπεζες ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικές μέχρις ότου βεβαιωθούν ότι τα προϊόντα αυτά είναι credit derivatives".
Μάλιστα ο οίκος τονίζει "Η Fed δεν αντιλήφθηκε ποτέ την πραγματική στάση των Morgan Stanley και Goldman Sachs στην υπόθεση της AIG;"
Και καταλήγει " Το θέμα δεν είναι αν τα CDS πρέπει ή δεν πρέπει να είναι ασφαλιστικά συμβόλαια. Το πραγματικό ζητούμενο είναι οι αρχές να κάνουν τη δουλειά που πρέπει και να τηρούνται οι κανόνες. Η αγορά των CDS πρέπει να είναι πλήρως διαφανής και καθαρή...".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης