Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η Ελλάδα μήπως να ακολουθήσει το μοντέλο Ουρουγουάης στην αναδιάρθωση του δημόσιου χρέους;

Η Ελλάδα μήπως να ακολουθήσει το μοντέλο Ουρουγουάης στην αναδιάρθωση του δημόσιου χρέους;
Κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι απανταχού αναλυτές διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει χωρίς την αναδιάρθρωση χρέους, η πορεία του ελληνικού spread δείχνει ότι οι αγορές όχι μόνο δε λαβαίνουν υπόψη αυτές τις διαβεβαιώσεις, αλλά δείχνουν να οδηγούν την Ελλάδα αργά αλλά σταθερά σε δύσκολη θέση όταν θα επανατοποθετηθεί στην αγορά με τη λήξη του προγράμματος ΔΝΤ/ΕΕ.....
Οι συγκρίσεις της ελληνικής οικονομίας με αυτή της Αργεντινής πολλαπλασιάζονται με ασύλληπτο ρυθμό στα ξένα κυρίως μέσα ενημέρωσης, αναγάγοντας τις μνήμες των επενδυτών στην πορεία προς τη χρεοκοπία. Η περίπτωση της Αργεντινής, όπου το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει την τελική χρεοκοπία της χώρας, θεωρείται τουλάχιστον αποθαρρυντική για την Ελλάδα. Ωστόσο, αν μείνουμε στη Λατινική Αμερική, η περίπτωση της Ουρουγουάης φαίνεται ελκυστική και αποτελεσματική.
Στην περίπτωση της Ουρουγουάης η ρωσική χρεοκοπία του 1998 επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τις αναδυόμενες οικονομίες οι ξένοι επενδυτές, ενώ η μετάδοση της κρίσης της Αργεντινής, μετά το 2001, επηρέασε καίρια την οικονομία της χώρας. Το 2003, η Ουρουγουάη βρέθηκε να παλεύει με ένα χρέος της τάξης των 11,4 δισ. δολαρίων, που ισοδυναμούσε στο 90% του ΑΕΠ της.
Η Ουρουγουάη ωστόσο επέδειξε μία πρωτοφανή διαπραγματευτική ικανότητα απέναντι στους πιστωτές της, καθώς κατάφερε να πείσει τους κατόχους των ομολόγων της να δεχτούν την επιμήκυνση της λήξης των τίτλων και να εγγράψουν ζημιές 13% κατά μέσο όρο. Μόλις πέντε μήνες μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της, η χώρα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων, οι οποίες την υποδέχτηκαν με χαμηλό κόστος δανεισμού. Η Ουρουγουάη είχε καταφέρει να αναδιαρθρώσει το 2003 το χρέος της χωρίς να προχωρήσει σε στάση πληρωμών,με μια πενταετή επιμήκυνση της καταληκτικής ημερομηνίας των ομολόγων, με σημαντικό όφελος σε όρους καθαρής παρούσας αξίας για τη χώρα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η φημολογία για το αν καταφέρει να ανταπεξέλθει στα υψηλά επίπεδα χρέους της σίγουρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ωστόσο, η συγκέντρωση μέρους ελληνικών ομολόγων στα χέρια της ΕΚΤ, θα είναι μία θετική κατά τα άλλα εξέλιξη, καθώς μειώνεται ο αριθμός των πιστωτών της χώρας μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης