Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Είστε μικρομέτοχος τραπεζών και διερωτάστε αν πρέπει να τοποθετηθείτε ή όχι στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου; - Διαβάστε αυτό το κείμενο ίσως σας φανεί χρήσιμο…

 Είστε μικρομέτοχος τραπεζών και διερωτάστε αν πρέπει να τοποθετηθείτε ή όχι στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου; - Διαβάστε αυτό το κείμενο ίσως σας φανεί χρήσιμο…
(upd2)Σε σύντομο διάστημα θα πραγματοποιηθεί μια ιστορικών διαστάσεων ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες.
Θα χρειαστούν περίπου 22-25 δις ευρώ τουλάχιστον νέα κεφάλαια και προφανώς το μεγάλο δίλημμα των μετόχων είναι να συμμετάσχουν ή όχι στις αυξήσεις κεφαλαίου;
Θα ασχοληθούμε ειδικά με τον μικρομέτοχο που αριθμούν σε γενικές γραμμές 400 με 450 χιλ στις ελληνικές τράπεζες.

Αξίζει να τοποθετηθούν στις αυξήσεις κεφαλαίου ή να μην συμμετάσχουν;
Θα παρουσιάσουμε μια συλλογιστική που περιλαμβάνει παραμέτρους και ο καθένας ας αξιολογήσει αν πρώτον συμφωνεί ή διαφωνεί και δεύτερον αν εκτιμά ότι τον συμφέρει η συμμετοχή ή όχι.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν δεν απέδωσαν για τους μετόχους.
Με όρους χρηματιστηριακής απόδοσης και αξιολογώντας το σήμερα όλες οι αυξήσεις κεφαλαίου απέτυχαν παταγωδώς.
Σημειώνεται ότι αυξήσεις κεφαλαίου υλοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες  στα 25, 22,5 11,3 και 5 ευρώ η Εθνική στα 20 και 8 ευρώ η Alpha, στα 20 ευρώ η Eurobank κ.ο.κ.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου όχι μόνο δε προσέφεραν αξία στον μέτοχο αλλά το ζημίωσαν ξεκάθαρα.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου συντήρησαν τις τράπεζες καθώς τις ενίσχυσαν κεφαλαιακά.
Το παράδοξο με τις αυξήσεις κεφαλαίου είναι ότι ζημίωσαν τους μετόχους και βεβαίως τους μικρομετόχους διαχρονικά αλλά ωφέλησαν τις τράπεζες καίρια.
Να διευκρινιστεί εδώ όταν αναφέρουμε ζημίωσαν τους μικρομετόχους εφόσον οι μετοχές διακρατώνται καθώς αν έχουν πωληθεί τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Ωστόσο διαχρονικά οι αυξήσεις κεφαλαίου ζημίωσαν τους μικρομετόχους.
Λαμβάνοντας αυτή την παραδοχή υπόψη θα μπορούσαμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι και οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα ζημιώσουν τους μικρομετόχους.
Όμως οι νέες ιστορικών διαστάσεων αυξήσεις κεφαλαίου έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τους μικρομετόχους.

Θα ξεκινήσουμε από τα πλεονεκτήματα

Τα βασικά πλεονεκτήματα είναι
1)Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Οι τιμές των αμκ θα υλοποιηθούν σε επίπεδα χωρίς αμφιβολία χαμηλά επίπεδα π.χ. Εθνική 0,80 ευρώ με 1 ευρώ, οι μεγάλες ιδιωτικές στα 0,30 ευρώ ή κατά το πιθανότερο reverse split κ.ο.κ.
Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι ελκυστικές χωρίς αμφιβολία.
2)Αν συμμετάσχουν οι μικρομέτοχοι δεν θα υποστούν dilution που αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα για την συμπεριφορά των μετοχών μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου.
3)Οι μικρομέτοχοι θα έχουν τα ίδια κίνητρα και προνόμια με τους μεγαλομετόχους δηλαδή τα warrants. Αν αυτό δεν ισχύσει προφανώς θα είναι ξεκάθαρο αντικίνητρο.
4)Συμμετέχοντας στις αυξήσεις κεφαλαίου ενδέχεται – ακόμη αυτό είναι ασαφές – να έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν επιπλέον δικαιώματα της αύξησης κεφαλαίου.
Γενικά μπορεί να ειπωθεί ότι για πρώτη φορά αυτές οι αυξήσεις κεφαλαίου επειδή υλοποιούνται σε χαμηλές τιμές ή υψηλές τεχνικά αν υπάρξουν reverse split κατά το πιθανότερο έχουν πιθανότητες να πάνε καλά χρηματιστηριακά στο μέλλον.

Όμως υπάρχουν και σοβαρά μειονεκτήματα

Για να συμμετάσχει κάποιος σε μια αύξηση θα πρέπει ή να κατέχει μετοχές ή να αγοράσει δικαιώματα.
Πολλοί επενδυτές κατέχουν ήδη μετοχές και δεν είναι τυχαίο ότι αριθμούν τους 400-450 χιλιάδες μικρομετόχους.
Αν υποθέσουμε ότι συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου θα υποστούν το εξής. Θα δουν την χρηματιστηριακή τιμή να τείνει να συγκλίνει με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου δηλαδή θα δουν και άλλη πτώση και θα είναι μεγάλη πτώση.
Π.χ. αν κάποιος έχει μετοχές Εθνικής στα 30 ευρώ αν τώρα η νέα αύξηση υλοποιηθεί στο 1 ευρώ η μετοχή βρίσκεται στα 2,08 ευρώ και πιθανότατα θα συγκλίνει προς το 1 ευρώ. Έχει ήδη χάσει τόσα πολλά αν χάσει και κάτι παραπάνω…
Όμως αυτή η συλλογιστική είναι λάθος.
Στο χρηματιστήριο δεν συμμετέχουμε για να χάσουμε αλλά για να κερδίσουμε.
Επειδή οι μετοχές στο ΧΑ των τραπεζών θα τείνουν να συγκλίνουν με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου ας μην υπάρχουν αυταπάτες έως τις αυξήσεις θα υπάρξουν πιέσεις.
Μια άλλη παράμετρος είναι ο υπερπληθωρισμός των μετοχών.
Δισεκατομμύρια μετοχές – αυτό θα αποφευχθεί με τα reverse split – θα κυκλοφορούν στην αγορά.
Μπορεί το ΤΧΣ να μην πουλήσει αλλά ο μεγάλος αριθμός μετοχών δεν βοηθάει την καλή συμπεριφορά μιας μετοχής.
Επίσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ότι dilution θα υπάρξει καθώς το ΤΧΣ θα είναι ο βασικός κεφαλαιακός αιμοδότης των ελληνικών τραπεζών.
Τα δικαιώματα επειδή τα περισσότερα δεν θα ασκηθούν θα τείνουν να μηδενίσουν και το ερώτημα που εγείρεται είναι πόσα θα μπορούν να ασκηθούν από τους μικρομετόχους; Θα υπάρχει περιορισμός ή όχι;
Η λογική πάντως λέει ότι καλύτερα να κατέχεις δικαιώματα παρά μετοχές. Αυτό μας έχει διδάξει η παρελθούσα εμπειρία.
Θα αποφύγουμε τα αυτονόητα αντεπιχειρήματα π.χ. αν υπάρξει και άλλη απομείωση στο χρέος οι τράπεζες δεν θα βυθιστούν στο σκοτάδι και μαζί και μετοχές τους και άλλα ή αν αποτύχει η προσπάθεια της Ελλάδος.
Μια άλλη αρνητική παράμετρος είναι ότι οι μέτοχοι δεν θα πρέπει να προσμένουν μέρισμα για τα επόμενα 5 χρόνια και αυτό προφανώς αξιολογείται πολύ από τους μικρομετόχους.

Το συμπέρασμα

Το μεγάλο κίνητρο των μικρών μετόχων θα είναι οι χαμηλές τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Όμως θα ήταν σκόπιμο να μην υπάρξει βιασύνη.
Το ΤΧΣ ενδιαφέρεται για τις τιμές των τραπεζών μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Το ΤΧΣ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις τιμές των μετοχών προ των αυξήσεων κεφαλαίου.
Κατά την γνώμη μας θα υπάρξουν ευκαιρίες στα δικαιώματα των αυξήσεων κεφαλαίου και εκεί θα πρέπει να εστιαστούν οι μικρομέτοχοι.
Επίσης όσοι κατέχουν μετοχές και ήδη έχουν υποστεί ιστορικές ζημίες θα πρέπει να αναλογιστούν ότι αγορά ΕΤΕ στο 1 ευρώ είναι όντως ευκαιρία.
Σε γενικές γραμμές πάντως δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη.
Οι μικρομέτοχοι δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν με κριτήρια ενθουσιασμού αλλά με κριτήρια αυτοσυγκράτησης.
Επίσης να υπερτονίσουμε ότι άπαξ και χαμήλωσε ο πήχης των προσδοκιών για την κερδοφορία και την ανάπτυξη του κλάδου, οι τράπεζες στο μέλλον δεν θα προσφέρουν και τις θεαματικές υπεραποδόσεις.
Προφανώς θα έχουν πλήρως εξυγιανθεί αλλά τα κέρδη που θα αρχίσουν να επιτυγχάνουν μετά από 2-3 χρόνια θα είναι πολύ περιορισμένα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης