Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πότε θα έρθουν οι ξένοι στο ΧΑ και στις τραπεζικές μετοχές; Όταν τους προσδιορίσουμε το upside potential και κυρίως το downside protection στον τραπεζικό κλάδο…Δυστυχώς σε αυτή την φάση αυτό δεν είναι εφικτό….

   Πότε θα έρθουν οι ξένοι στο ΧΑ και στις τραπεζικές μετοχές; Όταν τους προσδιορίσουμε το upside potential και κυρίως  το downside  protection στον τραπεζικό κλάδο…Δυστυχώς σε αυτή την φάση αυτό δεν είναι εφικτό….
(upd)Ένα εύλογο ερώτημα που αιωρείται χωρίς απάντηση τους τελευταίους μήνες είναι γιατί οι ξένοι απέχουν από την χρηματιστηριακή αγορά και τον τραπεζικό κλάδο.
Προφανώς η χρεοκοπία της χώρας και η επερχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα προσλάβει ιστορικά χαρακτηριστικά χωρίς καμία αμφιβολία έχουν επιδράσει στην στάση των ξένων που τηρούν ξεκάθαρα αποχή.

Όμως η ανακεφαλαιοποίηση θα ξεκινήσει, οι τιμές των αμκ θα προσδιοριστούν σε χαμηλότερα επίπεδα ή τεχνικά υψηλότερα λόγω των reverse split οι ξένοι τι θα κάνουν τι αναμένουν;
Οι ξένοι επενδυτές είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα πάρουν κανένα ρίσκο στην αγορά.
Όπως πολύ ορθά αναφέρουν στελέχη ξένων οίκων «για να υπάρξουν σοβαρές τοποθετήσεις ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να προσδιοριστούν το upside potential και το downside protection στον τραπεζικό κλάδο.
Δηλαδή να προσδιοριστούν οι παράγοντες που δύνανται να ανεβάσουν την αγορά και οι παράγοντες που θα προσφέρουν ένα δίχτυ προστασίας αν κάτι δεν πάει καλά»

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν το upside potential

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν τις προοπτικές ανόδου της τραπεζικής αγοράς είναι κατά βάση 2
1)Να περάσει το μήνυμα το οποία πρέπει να είναι πειστικό ότι η ανακεφαλαιοποίηση που θα συντελεστεί προσεχώς θα είναι η τελευταία μεγάλη.
2)Οι ελληνικές τράπεζες να αποδείξουν ότι μπορεί να παράξουν κέρδη μετά από 2 χρόνια, κέρδη τα οποία θα είναι επαναλαμβανόμενα και από σταθερές πηγές εσόδων.
Είναι προφανές ότι ακόμη ουδείς μπορεί να διασφαλίσει ότι η ανακεφαλαιοποίηση που έρχεται θα είναι η τελευταία μπορεί να είναι και η προτελευταία.
Όσον αφορά τα κέρδη, οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η επίτευξη σταθερών επαναλαμβανόμενων κερδών από τις τράπεζες είναι μεγάλο στοίχημα και δύσκολη υπόθεση.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν το downside  protection

Χωρίς καμία αμφιβολία σε αυτή την φάση αυτό που έχει σημασία δεν είναι το upside potential δηλαδή το περιθώριο ανόδου αλλά το downside  protection δηλαδή ο μηχανισμός που διασφαλίζει ένα δίχτυ προστασίας στις επενδύσεις.
Ιστορικά μια μέση ετήσια απόδοση σε μια αναπτυσσόμενη αγορά είναι 25%.
Αν μειωθεί το προφίλ ρίσκου σε μια χώρα δραματικά η απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων μπορεί να περιοριστεί στο 12% με 15%.
Αλλά αυτό είναι το έλασσον. Το μείζον είναι να προσδιοριστούν εκείνες οι παράμετροι που θα διασφαλίσουν τους ξένους αν δεν εκτυλιχθούν όλα ομαλά.
Ποια θα μπορούσε να ήταν τα μέτρα προστασίας;
Δυστυχώς το downside  protection δεν μπορεί να εκτιμηθεί.
Δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν είναι η τελευταία ή προτελευταία μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση.
Δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εκ νέου ή όχι.
Δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν οι τράπεζες θα καταφέρουν να βγάλουν κέρδη ή όχι;
Δεν μπορεί να εκτιμηθεί ποιο θα είναι το μέλλον.

Συμπέρασμα

Όταν δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι παράμετροι του downside  protection μην περιμένετε να έρθουν οι ξένοι στο ΧΑ.
Μόνο όταν προσδιοριστούν με καθαρό τρόπο οι παράγοντες του downside  protection, οι ξένοι θα έρθουν στην Ελλάδα, στο χρηματιστήριο και θα επενδύσουν δυναμικά και μαζικά στις τραπεζικές μετοχές.
Μέχρι τότε θα ακούμε και θα διαβάζουμε θεωρίες…

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης