Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Επτά επενδυτικοί οίκοι βλέπουν νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και νέο πακέτο στήριξης πολλών δισ. ευρώ - Το PSI δεν έλυσε το πρόβλημα με το χρέος να παραμένει μη βιώσιμο

Επτά επενδυτικοί οίκοι  βλέπουν νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και νέο πακέτο στήριξης πολλών δισ. ευρώ - Το PSI δεν έλυσε το πρόβλημα με το χρέος να παραμένει μη βιώσιμο
Το ελληνικό πρόβλημα δεν λύθηκε ούτε με το PSI ούτε με τα επιπλέον 130 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το συμπέρασμα επτά αναλυτών που βλέπουν την Ευρώπη να συνεχίζει να μη βρίσκει λύση στην κρίση χρέους, που μπορεί να ξεκίνησε από την Ελλάδα, ωστόσο ο κίνδυνος να κάνει το γύρο της αδύναμης Ευρώπης και να γυρίσει με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να είναι ορατός.
«Το τρίτο πακέτο διάσωσης μοιάζει αναπόφευκτο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανηφόρα μπροστά» σημειώνει  ο αναλυτής της RBS Χάρβιντερ Σιάν ο οποίος εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση μέσω του PSI «δεν μειώνει το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα».
Η διαδικασία του «κουρέματος» μείωσε μεν το ελληνικό χρέος αλλά ο στόχος περιορισμού στο 116% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 κρίνεται εξαιρετικά «φιλόδοξος» με βάση και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν σημειώνει ότι το «δυσμενές σενάριο» για την Ελλάδα θα σήμαινε ότι το χρέος θα ξεπερνούσε το 140% του ΑΕΠ το 2020.
Επίσης σημειώνει ότι το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων 30-ετούς διάρκειας παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα άνω του 21% ενώ σύμφωνα με την Standard & Poor's η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αξιολογείται ακόμα στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk).
Από την πλευρά του ο οικονομικός σύμβουλος του αμερικανικού ινστιτούτου Peterson Αντερς Ασλαντ αναφέρει ότι στις αγορές κυριαρχεί η γενικευμένη πεποίθηση ότι θα υπάρξει διαγραφή και του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας. «Η ιδέα ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στις απώλειες είναι λανθασμένη» εκτιμά και προσθέτει ότι ο επιθυμητός στόχος από το δεύτερο «κούρεμα» των ομολόγων θα πρέπει να είναι η μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από 90% του ΑΕΠ.
Ανάλογες είναι οι προβλέψεις και της JPMorgan. «Είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω δράση για την Ελλάδα όπως για παράδειγμα η μείωση των επιτοκίων των δανείων ή η επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας. Το επίπεδο του χρέους είναι οριακά ανεκτό και η χώρα θα χρειαστεί πιθανότατα νέα στήριξη» σημειώνει η οικονομική σύμβουλος της τράπεζας Κέντραν Παναγέα.
«Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο μια νέας στήριξης παρά το αντίθετο σενάριο» επισημαίνει ο Αλεξ Τζόνσον του βρετανικού επενδυτικού ταμείου Fisher Francis Trees.
Η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους της που αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει τα δάνεια προς τους εταίρους της, όπως είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σίμωνα με τον επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor’ s, Moritz Kraemer.
Πιθανόν «στον δρόμο της Ελλάδας να βρίσκεται μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, χωρίς να προχωράω σήμερα σε ακριβή εκτίμηση για το πότε αυτό θα συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kraemer.
Η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα χρειαστούν και νέα πακέτα διάσωσης δηλώνει με τη σειρά του ο Neel Kashkari, επικεφαλής global equities της Pacific Investment Management.
"Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τα αποτελέσματα από τα μέτρα λιτότητας που έχουν υποσχεθεί", δήλωσε ο Kashkari μιλώντας στο Bloomberg. "Οι κίνδυνοι στην Ευρώπη διατηρούνται,  έτσι παραμένουμε ιδιαίτερα επιλεκτικοί".
Εκτίμησε παράλληλα ότι η έγκριση του δεύτερου πακέτου των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα δεν επιλύει την κρίση χρέους στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, ο κορυφαίος μάνατζερ της Pimco, Andrew Bosomworth, εκτιμά ότι "με το πρώτο κούρεμα τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν επιλυθεί". Συγκεκριμένα, ο Bosomworth εκτιμά ότι, θα υπάρξει και δεύτερο κούρεμα στην Ελλάδα. «Γι΄ αυτό και αποφεύγουμε τα ελληνικά ομόλογα», πρόσθεσε.
Ο ίδιος προβλέπει ότι, το δεύτερο κούρεμα θα πλήξει όχι τους ιδιώτες, αλλά κυρίως τα κράτη που δάνεισαν στην Ελλάδα, "γιατί πρόκειται εν τω μεταξύ για σχεδόν 3/4 του ελληνικού χρέους. Ως εκ τούτου ενδεχόμενη νέα αναδιάρθρωση δεν θα πλήξει σε τόσο μεγάλο βαθμό τις χρηματαγορές, όπως εκτιμούσαμε μέχρι πρότινος".
Ένας στους δύο επενδυτές χαρακτηρίζει πιθανή την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ σε βάθος 3ετίας, όπως προκύπτει από την τελευταία  έκθεση της Μοrgan Stanley.
Ειδικότερα, στο ερώτημα του οίκου προς τους επενδυτές "θεωρείτε πως η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι μέλος του ευρώ σε 3 χρόνια από τώρα;", το 52% των επενδυτών απαντούν "όχι" και το 48% "ναι".
Αιτία; Η έλλειψη εμπιστοσύνης στις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών για τη διάσωση της χώρας και κατ' επέκταση για την ανάσχεση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Τέλος, το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρει ότι όλοι οι δείκτες των αγορών συντείνουν στο ότι το δεύτερο δάνειο της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ύψους 130 δις ευρώ, δεν θα είναι το τελευταίο.
«Το τρίτο πακέτο διάσωσης μοιάζει αναπόφευκτο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανηφόρα μπροστά» σημειώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναλυτής της RBS ο οποίος εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση μέσω του PSI «δεν μειώνει το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης