Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Nomura: Μας περιμένουν αρνητικές εκπλήξεις από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη - Τι προβλέπουν για το άμεσο μέλλον των αγορών Citigroup, BlackRock, Societe Generale, BNP Paribas, Fidelity

Nomura: Μας περιμένουν αρνητικές εκπλήξεις από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη - Τι προβλέπουν για το άμεσο μέλλον των αγορών Citigroup, BlackRock, Societe Generale, BNP Paribas, Fidelity
Αρνητικές εκπλήξεις από τη Νότια Ευρώπη αναμένει ο οικονομολόγος της Nomura, Peter Attard-Montalto, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία της απομόχλευσης που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι μητρικές τράπεζες της Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα πλήξουν σημαντικά τις τοπικές οικονομίες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Attard-Montalto αναφέρει ότι σε ζώνη κινδύνου είναι οι Σερβία και η Ρουμανία, επισημαίνοντας ότι και η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα μπορεί να θέσει με την πολιτική της σε κίνδυνο την ανάπτυξη της χώρας.
"Η Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παίζει ένα εξαιρετικά περίπλοκο παιχνίδι πολιτικής, με τους αναλυτές να προσπαθούν να εκτιμήσουν τα επόμενα βήματα για να σχεδιάσουν τη στρατηγική", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αναλυτής της Nomura.
Οι αγορές είναι σκεπτικές απέναντι στην Τουρκία, η ανάπτυξη της οποίας είναι υπερβολική τα τελευταία δέκα χρόνια. Η αβεβαιότητα αυξάνεται επηρεάζοντας τη σταθερότητα της οικονομίας, αναφέρει ο Attard-Montalto.
Η Πολωνία επίσης μπορεί να απογοητεύσει τους αναλυτές και τις αγορές, αν και η Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να αντιδρά περισσότερο αποτελεσματικά στις προκλήσεις της οικονομίας της χώρας. Ωστόσο, οι αγορές υπεραντιδρούν στις αρνητικές προοπτικές και δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τα μέτρα που λαμβάνονται.
Την ίδια ώρα, τα υπέρογκα χρέη προκαλούν ακόμη πιο απαισιόξες εκτιμήσεις, με τις αγορές να μπαίνουν σε διαδικασία σύγκρισης με τις άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Nomura είναι μία ακόμη επενδυτική τράπεζα που εφιστά την προσοχή για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών και χρηματιστηρίων, εφού οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί όχι μόνο για την Νότιο-ανατολική Ευρώπη, αλλά και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οικονομιών και χρηματιστηρίων.
Καθώς η οριστική απάντηση στην κρίση χρέους δεν έχει ακόμη δοθεί και καθώς πλέον στο μάτι του κυκλώνα έχουν βρεθεί χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, το outlook για την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.
"Τα LTROs της ΕΚΤ δεν φαίνεται να έλυσαν μεγάλο μέρος του προβλήματος", δηλώνει ο Richard Cookson, της Citi Private Bank.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα που παρουσιάζουν στην τρέχουσα συγκυρία οι ευρωπαϊκές αγορές είναι παρόμοια με την κατάσταση που παρουσίαζαν το περασμένο έτος, 2011: Ξεκίνησαν δυναμικά και μετά παραδόθηκαν άνευ όρων σε μια πτωτική πορεία, στη σκιά της κρίσης.
Ωστόσο, κατά τον Cookson, oι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών εμφανίζονται εξαιρετικά ελκυστικές.
"O αντίκτυπος στην αγορά της λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις θα φανεί εν ευθέτω χρόνω. Και δεν θα είναι μια θετική εξέλιξη. Οι επιπτώσεις ενδεχομένως να είναι πολύ χειρότερες από ότι φανταζόμαστε", σχολιάζει από την πλευρά του ο Sam Morse, της Fidelity.
"Η Γερμανία επωμίζεται το βάρος των οικονομικών προβλημάτων των αδύναμων γειτόνων της", αναφέρουν οι αναλυτές της BNP Paribas. Nα σημειωθεί ότι ο οίκος αναβάθμισε σε overweight αυτή την εβδομάδα τον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη, DAX.
"O αντίκτυπος των LTROs στις ευρωπαϊκές μετοχές πέρασε. Αυτή τη στιγμή διανύουμε μια φάση που θυμίζει: παύση για ανάσα και ξεκούραση", εκτιμά ο Nigel Bolton, της BlackRock.
"H υψηλή διάθεση για ρίσκο προσφέρει μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά όχι και μεγάλες αποδόσεις. Ο ενθουσιασμός είναι υπερεκτιμημένος", σημειώνει ο Dylan Grice, της Société Générale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης