Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ενορχηστρώνει τραπεζικές συγχωνεύσεις και βίαιες αλλαγές του τραπεζικού χάρτη η Τρόικα – Οι συγχωνεύσεις σε περίοδο που κυριαρχεί το βαθύ σκοτάδι θα καταλήξουν σε απόλυτη αποτυχία….

 Ενορχηστρώνει τραπεζικές συγχωνεύσεις και βίαιες αλλαγές του τραπεζικού χάρτη η Τρόικα  – Οι συγχωνεύσεις  σε περίοδο που κυριαρχεί το βαθύ σκοτάδι θα καταλήξουν σε απόλυτη αποτυχία….
(upd2)Σε μια περίοδο όπου κυριαρχεί το βαθύ σκοτάδι για το μέλλον της χώρας αλλά και του τραπεζικού συστήματος, μηχανισμοί της Τρόικα ενορχηστρώνουν τραπεζικές συγχωνεύσεις με το βασικό επιχείρημα ότι πρέπει να αλλάξει ο τραπεζικός χάρτης στην Ελλάδα βίαια άπαξ και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες απέτυχαν.

Οι επιλογές συγχωνεύσεων θα προσδιοριστούν από τον κοινό βασικό μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το ΤΧΣ μπορεί να έχει διοίκηση και να ασκεί άρτια τα καθήκοντα της αλλά προφανώς τις μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις δεν τις λαμβάνει το ΤΧΣ αλλά αυτοί που το χρηματοδότησαν οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης και ειδικά η Γερμανία.
Η Γερμανία υιοθέτησε το μοντέλο των βίαιων συγχωνεύσεων σε μια περίοδο κρίσης και το τραπεζικό σύστημα θωρακίστηκε ταυτόχρονα και με κρατική βοήθεια.
Αξιόπιστη πηγή που βρίσκεται σε επαφές με την Τρόικα και διαθέτει  καλή γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων μας ανέφερε τα εξής «ειδικά η Γερμανία θα ήθελε βίαιες αλλαγές σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας ώστε με σοκ να υπάρξει κινητοποίηση και ενεργοποίηση των δυνάμεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Δεν αποκλείεται πίσω από την συγκέντρωση να κρύβεται ένα άλλο σχέδιο βαθύτερο.
Οι ελληνικές τράπεζες ως έχουν δεν προσφέρουν αξία στις μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού.
Αν όμως εξυγιανθούν, ανακεφαλαιοποιηθούν και συγχωνευθούν θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα σχήματα τα οποία οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα είχαν κίνητρα να βολιδοσκοπήσουν. Αν μάλιστα το καλό και καθαρό είναι και φθηνό τότε τα κίνητρα είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Σοβαρές σκέψεις υπάρχουν στην Τρόικα και επιθυμεί τραπεζικά deals αλλαγές δομικού χαρακτήρα στις τράπεζες» καταλήγει η αξιόπιστη πηγή.
Αν όντως υπάρχει σχέδιο βίαιης αναδόμησης του τραπεζικού χάρτη πριν κατά την διάρκεια ή ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση σε μια περίοδο όπου επικρατεί το βαθύ σκοτάδι τα αποτελέσματα θα είναι αποτυχία.
Δυστυχώς δεν έχει γίνει αντιληπτό το εξής.
Αν συγχωνευθούν δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες υπό τις ευλογίες της Τρόικα που θα τις ανακεφαλαιοποιήσει το συστημικό σοκ που θα υπάρξει θα είναι μεγάλο γιατί θα χρειαστεί να κλείσει το 30% με 40% των καταστημάτων να απολυθούν 5 ή 6 χιλιάδες εργαζόμενοι και ταυτόχρονα χωρίς να διασφαλίζεται ότι το νέο τραπεζικό σχήμα θα είναι κερδοφόρο.
Ιστορικά όταν τα deals πραγματοποιούνται στο ναδίρ του οικονομικού κύκλου εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες αποτυχίας.
Επίσης οι βίαιες αλλαγές αν εξυπηρετούν στρατηγικές σκοπιμότητες δεν είναι βέβαιο ότι θα προάγουν τον εσωτερικό ανταγωνισμό.
Αν είναι να ξεπουληθούν οι ελληνικές τράπεζες και αυτό να βαφτιστεί εξυγίανση θα πρόκειται για ένα ιστορικό, τραπεζικό και οικονομικό ατόπημα και ευθύνες πέραν από τους εγκεφάλους που το σχεδίασαν, θα έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά και οι μέτοχοι τους.

Υποσημείωση
Δεν είμαστε κατά των συγχωνεύσεων αλλά είμαστε υπέρ των συγχωνεύσεων στον σωστό χρόνο και τώρα δεν είναι σωστός ο χρόνος για συγχωνεύσεις.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης