Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αν οι τράπεζες διασφαλίσουν συμφέροντες όρους και προοπτικές ανόδου στις τραπεζικές μετοχές….ο μικρομέτοχος θα έχει λόγο να συμμετάσχει στις αμκ των τραπεζών – Όμως όχι βιασύνη στις αποφάσεις οι παγίδες είναι πολλές….

  Αν οι τράπεζες διασφαλίσουν συμφέροντες όρους και προοπτικές ανόδου στις τραπεζικές μετοχές….ο μικρομέτοχος θα έχει λόγο να συμμετάσχει στις αμκ των τραπεζών – Όμως όχι  βιασύνη στις αποφάσεις οι παγίδες είναι πολλές….
(upd2)Αν οι τράπεζες μπορέσουν να διασφαλίσουν συμφέροντες όρους και προοπτικές ανόδου στις τραπεζικές μετοχές….ο μικρομέτοχος θα έχει λόγοι να αξιολογήσει και ενδεχομένως να συμμετάσχει στις αμκ των τραπεζών.
Η άποψη αυτή δεν προέρχεται από τραπεζίτη που θα έχει προφανώς κάθε λόγο να προωθεί εμπλοκή των φυσικών προσώπων μικρομετόχων στις αμκ.

Η άποψη αυτή διατυπώνεται από ξένους επενδυτές και βεβαίως από το σημείο αυτό ξεκινά ένα μυστήριο.
Γιατί οι ξένοι επενδυτές να ενδιαφέρονται για τους έλληνες μικρομετόχους;
Γιατί οι ξένοι επενδυτές που έχουν «κακό όνομα» στους κύκλους των μικρομετόχων να ενδιαφέρονται για τους μικρομετόχους;
Οι εκδοχές είναι τρεις  
1)Οι ξένοι αναζητούν τα θύματα αυτούς που αναλάβουν τον ρόλο να καλυφθεί η ελάχιστη συμμετοχή 10% στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Επειδή οι ξένοι επενδυτές είναι διστακτικοί να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου είναι προφανές ότι αναζητούν το plan b.
2)Η δεύτερη εκδοχή είναι ολίγον αιρετική.
Είναι δυνατό οι διοικήσεις και οι ξένοι να ποντάρουν να καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στους μικρομετόχους; Αδιανόητο ωστόσο σε μια περίοδο όπου κανείς ή κατά το ρεαλιστικότερο σχεδόν κανείς δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες δεν θα ήταν απίθανο να επιζητούν την εμπλοκή των μικρομετόχων.
3)Η 3η εκδοχή φαντάζει η πλέον ρεαλιστική οι ξένοι απλά στήνουν μια παγίδα και θέλουν τους μικρομετόχους ως μηχανισμό διασφάλισης των κερδών τους.
Είναι ξεκάθαρο ότι τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και για τον λόγο αυτό ο μικρομέτοχος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός και προσεκτικός.
Σε σύντομο διάστημα θα πραγματοποιηθεί μια ιστορικών διαστάσεων ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες.
Θα χρειαστούν περίπου 25-35 δις ευρώ τουλάχιστον νέα κεφάλαια και προφανώς το μεγάλο δίλημμα των μετόχων είναι να συμμετάσχουν ή όχι στις αυξήσεις κεφαλαίου;
Τι θα πρέπει να κάνουν οι 430 με 440  χιλιάδες  μικρομέτοχοι  στις ελληνικές τράπεζες.
Αξίζει να τοποθετηθούν στις αυξήσεις κεφαλαίου ή να μην συμμετάσχουν;
Οι αυξήσεις κεφαλαίου που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν δεν απέδωσαν για τους μετόχους.
Με όρους χρηματιστηριακής απόδοσης και αξιολογώντας το σήμερα όλες οι αυξήσεις κεφαλαίου απέτυχαν παταγωδώς.
Σημειώνεται ότι αυξήσεις κεφαλαίου υλοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες  στα 25, 22,5 11,3 και 5 ευρώ η Εθνική στα 20 και 8 ευρώ η Alpha, στα 20 ευρώ η Eurobank κ.ο.κ.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου όχι μόνο δε προσέφεραν αξία στον μέτοχο αλλά το ζημίωσαν ξεκάθαρα.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου συντήρησαν τις τράπεζες καθώς τις ενίσχυσαν κεφαλαιακά.
Το παράδοξο με τις αυξήσεις κεφαλαίου είναι ότι ζημίωσαν τους μετόχους και βεβαίως τους μικρομετόχους διαχρονικά αλλά ωφέλησαν τις τράπεζες καίρια.

Τα πλεονεκτήματα

Τα βασικά πλεονεκτήματα είναι
1)Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Οι τιμές των αμκ θα υλοποιηθούν σε επίπεδα χωρίς αμφιβολία χαμηλά επίπεδα π.χ. Εθνική 0,80 ευρώ με 1 ευρώ, οι μεγάλες ιδιωτικές στα 0,10 έως  0,30 ευρώ ή κατά το πιθανότερο reverse split κ.ο.κ. Οι αμκ δεν μπορούν να υλοποιηθούν σε τιμές χαμηλότερες των 0,30 ευρώ.
Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι ελκυστικές χωρίς αμφιβολία.
2)Αν συμμετάσχουν οι μικρομέτοχοι δεν θα υποστούν dilution που αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα για την συμπεριφορά των μετοχών μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου.
3)Οι μικρομέτοχοι θα έχουν τα ίδια κίνητρα και προνόμια με τους μεγαλομετόχους δηλαδή τα warrants. Αν αυτό δεν ισχύσει προφανώς θα είναι ξεκάθαρο αντικίνητρο.
4)Συμμετέχοντας στις αυξήσεις κεφαλαίου ενδέχεται – ακόμη αυτό είναι ασαφές – να έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν επιπλέον δικαιώματα της αύξησης κεφαλαίου.
Γενικά μπορεί να ειπωθεί ότι για πρώτη φορά αυτές οι αυξήσεις κεφαλαίου επειδή υλοποιούνται σε χαμηλές τιμές ή υψηλές τεχνικά αν υπάρξουν reverse split κατά το πιθανότερο έχουν πιθανότητες να πάνε καλά χρηματιστηριακά στο μέλλον.

Τα  μειονεκτήματα

Για να συμμετάσχει κάποιος σε μια αύξηση θα πρέπει ή να κατέχει μετοχές ή να αγοράσει δικαιώματα.
Πολλοί επενδυτές κατέχουν ήδη μετοχές και δεν είναι τυχαίο ότι αριθμούν τους 430-440 χιλιάδες μικρομετόχους.
Αν υποθέσουμε ότι συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου θα υποστούν το εξής. Θα δουν την χρηματιστηριακή τιμή να τείνει να συγκλίνει με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου δηλαδή θα δουν και άλλη πτώση και θα είναι μεγάλη πτώση.
Π.χ. αν κάποιος έχει μετοχές Εθνικής στα 30 ευρώ αν τώρα η νέα αύξηση υλοποιηθεί στο 1 ευρώ η μετοχή βρίσκεται στα 2,08 ευρώ και πιθανότατα θα συγκλίνει προς το 1 ευρώ. Έχει ήδη χάσει τόσα πολλά αν χάσει και κάτι παραπάνω…
Όμως αυτή η συλλογιστική είναι λάθος.
Στο χρηματιστήριο δεν συμμετέχουμε για να χάσουμε αλλά για να κερδίσουμε.
Επειδή οι μετοχές στο ΧΑ των τραπεζών θα τείνουν να συγκλίνουν με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου ας μην υπάρχουν αυταπάτες έως τις αυξήσεις θα υπάρξουν πιέσεις.
Μια άλλη παράμετρος είναι ο υπερπληθωρισμός των μετοχών.
Δισεκατομμύρια μετοχές – αυτό θα αποφευχθεί με τα reverse split – θα κυκλοφορούν στην αγορά.
Μπορεί το ΤΧΣ να μην πουλήσει αλλά ο μεγάλος αριθμός μετοχών δεν βοηθάει την καλή συμπεριφορά μιας μετοχής.
Επίσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ότι dilution θα υπάρξει καθώς το ΤΧΣ θα είναι ο βασικός κεφαλαιακός αιμοδότης των ελληνικών τραπεζών.
Τα δικαιώματα επειδή τα περισσότερα δεν θα ασκηθούν θα τείνουν να μηδενίσουν και το ερώτημα που εγείρεται είναι πόσα θα μπορούν να ασκηθούν από τους μικρομετόχους; Θα υπάρχει περιορισμός ή όχι;
Η λογική πάντως λέει ότι καλύτερα να κατέχεις δικαιώματα παρά μετοχές. Αυτό μας έχει διδάξει η παρελθούσα εμπειρία.
Θα αποφύγουμε τα αυτονόητα αντεπιχειρήματα π.χ. αν υπάρξει και άλλη απομείωση στο χρέος οι τράπεζες δεν θα βυθιστούν στο σκοτάδι και μαζί και μετοχές τους και άλλα ή αν αποτύχει η προσπάθεια της Ελλάδος.
Μια άλλη αρνητική παράμετρος είναι ότι οι μέτοχοι δεν θα πρέπει να προσμένουν μέρισμα για τα επόμενα 5 χρόνια και αυτό προφανώς αξιολογείται πολύ από τους μικρομετόχους.

Οι αξιολογικές παράμετροι….

Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι αν διαθέτουν οι μικρομέτοχοι 9-10 δις ευρώ.
Με αντικειμενικά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη την συμπεριφορά των καταθέσεων οι μικρομέτοχοι δεν έχουν την ρευστότητα να ανταπεξέλθουν.
Άρα οι μικρομέτοχοι ξεκινούν με ένα μεγάλο μειονέκτημα και να ήθελαν να συμμετάσχουν δεν δύνανται.
Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί είναι η στάση των υπολοίπων μετόχων και ειδικά των βασικών.
Με βάση όλες τις ενδείξεις οι βασικοί μέτοχοι θα κινηθούν με στόχο να καλύψουν τουλάχιστον την ελάχιστη συμμετοχή δηλαδή το 10% της ανακεφαλαιοποίησης.
Π.χ. ένας βασικός μέτοχος  που κατέχει το 10% μιας τράπεζας η οποία θα χρειαστεί 3 δις ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί ή θα καλύψει τα 300 εκατ για να φθάσει στο όριο του 10% ή με άλλους μετόχους θα καλύψουν το 10% ή και μεγαλύτερο ποσοστό ώστε να κάνουν χρήση των κινήτρων call options.
To τρίτο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί είναι αν οι μικρομέτοχοι έχουν όφελος να κάνουν χρήση των calls options ή warrants δηλαδή των κινήτρων π.χ. αν ένας επενδυτής πάρει 10.000 μετοχές θα έχει το δικαίωμα και εφόσον σωρευτικά οι παλαιοί μέτοχοι έχουν καλύψει το 10% τουλάχιστον της ανακεφαλαιοποίησης να λάβει call option για άλλες 10.000 μετοχές σε μια ελαφρώς υψηλότερη τιμή.
Η παράμετρος αυτή αποτελεί ένα κίνητρο αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ότι το dilution σε μεγάλο βαθμό θα είναι τεράστιο 60% με 75%.
Το τέταρτο στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι το σωρευτικό dilution δηλαδή απίσχναση δηλαδή πόσο θα μειωθεί το ποσοστό των παλαιών μετόχων σε σχέση με νέους μετόχους ή το ΤΧΣ.
Η απίσχνανση θα είναι ιστορικών διαστάσεων. Αυτό δεν είναι καλό στοιχείο θετικό στοιχείο και θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά ώστε να συμμετάσχουν.
Το πέμπτο στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι αν οι διοικήσεις με τους βασικούς μετόχους έχουν βρει νέους μετόχους π.χ. funds ξένους επενδυτές πόσο καίρια θα είναι η εμπλοκή των μικρομετόχων;
Το έκτο στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι η τιμή των αμκ.
Οι τιμές θα υλοποιηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές, θα υπάρξουν πιθανότατα και reverse split και κατά το λαϊκώς λεγόμενο θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσοχή για να μην χάσουν οι μικρομέτοχοι.
Το έβδομο και βασικότερο όλων στοιχείων είναι τι συμφέρει ένα μέτοχο να ρίξει το βάρος του τώρα μετριάζοντας το μέγεθος της κρατικοποίησης ή στο μέλλον στην φάση της αποκρατικοποίησης όπου η προσπάθεια θα είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος των τραπεζών από τους μετόχους;

Η άποψη μας

Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου δεν πρόκειται να καλυφθούν από τους παλαιούς μετόχους άρα οι μικρομέτοχοι δεν θα πρέπει να βιαστούν θα πρέπει να αξιολογήσουν ορθά και με τεράστια προσοχή αν τους συμφέρει να τοποθετηθούν στις επικείμενες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

Οι ξένοι φεύγουν, οι μικρομέτοχοι έρχονται – Ιστορικές ανατροπές ποσοστών στις τράπεζες

 

3/2012

3/2012

3/2010

3/2010

Τράπεζες

Ξένοι

Μικρομέτοχοι

Ξένοι

Μικρομέτοχοι

Εθνική

26,8%

43,3%

46%

27%

Alpha

24%

56%

42%

40%

Eurobank

14,4%

29,9%

22%

21%

Πειραιώς

29,5%

33,2%

31%

37%

Κύπρου

20,2%

64%

21%

63%

Marfin

25,6%

58%

35%

48%

ATE

0,01%

2%

2,7%

17%

TT

4%

35%

8%

33%

Atticabank

0,4%

17%

1,4%

17%

Geniki

98,89%

0,5%

58%

19%

Τα ποσοστά των μετόχων προέρχονται από τις τράπεζες

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης