Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ακροβατούν σε επικίνδυνο κρατισμό τα πολιτικά κόμματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - Διαγκωνίζονται για τον κρατικό έλεγχο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Έρχονται δύσκολες μέρες για τις τράπεζες

Ακροβατούν σε επικίνδυνο κρατισμό τα πολιτικά κόμματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - Διαγκωνίζονται για τον κρατικό έλεγχο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Έρχονται δύσκολες μέρες για τις τράπεζες
Ακροβατούν σε επικίνδυνο κρατισμό ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στο μείζον ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οδηγεί στον έλεγχο του δημοσίου. Ελπίζουμε σε 3 χρόνια να επαναγορασθούν οι μετοχές από τους μετόχους»

Ακόμη και αν η δήλωση αυτή έχει προεκλογικά χαρακτηριστικά αποδεικνύει ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική τόλμη να στηρίξει ανοικτά το τραπεζικό σύστημα όπως οφείλει όλο το πολιτικό  σύστημα καθώς η ανακεφαλαιοποίηση συντελείται απλά επειδή το κράτος φάνηκε αναξιόχρεο.
Στο ίδιο μήκος κύματος με πιο αριστερή χροιά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος κ Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό Λ Παπαδήμο να παγώσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Δυστυχώς τα πολιτικά κόμματα δείχνουν άτομα να πάρουν γενναίες αποφάσεις για την διάσωση των τραπεζών ενώ την ίδια στιγμή ρέπουν προς ακατάσχετο λαϊκισμό.
Στην επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό Λ Παπαδήμο τονίζεται ότι «επειδή, παρά τις προσπάθειες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός με υπεύθυνο τρόπο, δηλαδή μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, τηρείται «σιγή ασυρμάτου» ως προς τα ζητήματα που άπτονται της χρηματοδότησης των τραπεζών με δανεικό δημόσιο χρήμα, σας καλούμε, κύριε Πρωθυπουργέ, να απαντήσετε στα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα:
1.Πόσα χρήματα και με ποιες μορφές έχουν δοθεί στις τράπεζες από το πρώτο πακέτο στήριξης των 28 δις ευρώ που είχε διαθέσει η κυβέρνηση Καραμανλή έως σήμερα.
2.Ποιες τράπεζες έχουν χρηματοδοτηθεί και με πόσα χρήματα.
3.Για ποιο λόγο η κυβέρνησή σας εξαίρεσε την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τη χρηματοδότηση μέσω του ΤΧΣ και τι προβλέπει ο σχεδιασμός της για τις δύο αυτές τράπεζες.
4.Ποιοι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι σήμερα, ποιες εκκρεμότητες παραμένουν και πότε κρίνετε ότι οι όροι θα έχουν οριστικοποιηθεί.
5.Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ (9 Μαρτίου 2012) εκτιμά το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης στα 50 δις ευρώ. Ωστόσο, το έσοδο του Δημοσίου, όταν οι τράπεζες αυτές επιστραφούν στους μετόχους τους, θα είναι 16 δις ευρώ. Η διαφορά των 34 δις ευρώ, προφανώς θα μετακυληθεί στις πλάτες των φορολογουμένων. Ποια είναι η εκτίμηση και η απόφαση της κυβέρνησής σας για το ακάλυπτο κεφάλαιο των 34 δις ευρώ;
6.Επειδή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (PSI) δεν γίνεται καμία αναφορά για την τύχη των ασφαλιστικών ταμείων, σας ερωτώ, κύριε Πρωθυπουργέ, εάν προβλέπονται πόροι για την ανακεφαλαιοποίησή τους, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και, εάν ναι, με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν λόγω της συμμετοχής τους στο PSI;
Από το 2008 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει την πρότασή του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Βασική θέση της είναι πως, όσες τράπεζες γίνονται αποδέκτες στήριξης από το ελληνικό Δημόσιο με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, θα πρέπει να περνούν στη ιδιοκτησία του Δημοσίου, υπό κοινωνικό έλεγχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης