Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ποια η εύλογη αξία των τραπεζικών μετοχών, χωρίς την στήριξη του ΤΧΣ…. σχεδόν μηδέν - Μην υποτιμηθούν τιμές αμκ, reverse split και dilution

Ποια η εύλογη αξία των τραπεζικών μετοχών, χωρίς την στήριξη του ΤΧΣ…. σχεδόν μηδέν - Μην υποτιμηθούν τιμές αμκ, reverse split και dilution
(upd)H μεγαλύτερη ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βρίσκεται προ των πυλών.
Οι ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον 27  δις ευρώ ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν και προφανώς το εν εξελίξει παζάρι οι συνεχείς και πολυσύνθετες διαπραγματεύσεις για να δοθούν κίνητρα και να ευνοεί τις τράπεζες η όλη διαδικασία θα μορφοποιηθούν στο νέο νόμο για το ΤΧΣ.

Τα βασικά ζητήματα είναι πολλά και έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά ειδικά για τα κίνητρα προς τους παλαιούς μετόχους μέσω options ή warrants, την κατώτατη συμμετοχή 10% στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των παλαιών μετόχων, τον αναβαλλόμενο φόρο κ.α.
Όμως ένα μείζον ζήτημα που θα επιδράσει καίρια στην συμπεριφορά του ΧΑ και των τραπεζικών μετοχών θα είναι η τιμή διάθεσης της αύξησης κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει κάθε τράπεζα.
Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι θα ληφθεί υπόψη το fair value της κάθε τράπεζας όπως προκύπτει μετά την αφαίρεση του συνόλου των ζημιών από το PSI+ και την Blackrock.
Ο νόμος ο οποίος δεν θα αλλάξει με το νέο νομικό πλαίσιο που θα διέπει το ΤΧΣ και τους τρόπους ανακεφαλαιοποίησης ορίζει σαφώς ότι «η τιμή διάθεσης των μετοχών θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την εύλογη ή την αγοραία εμπορική αξία, όπως αυτή διαμορφώνεται χωρίς τη στήριξη ή ακόμη και τη δυνατότητα στήριξης του πιστωτικού ιδρύματος από το Ελληνικό Δημόσιο, το Ταμείο ή την Τράπεζα της Ελλάδος εκτός του πλαισίου των πράξεων του Ευρωσυστήματος.»
Τι σημαίνει όμως αυτό;
Σημαίνει πρακτικά ότι αν μια τράπεζα αφαιρέσει τις ζημίες που θα έχει από το PSI+ και την Blackrock πόσα κεφάλαια θα διαθέτει;
Κάποιες θα έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και αυτό τι συνεπάγεται ότι απλά κάποιες τράπεζες θα έχουν αξία σχεδόν μηδέν.
Εδώ και πολύ καιρό προειδοποιούμε για τις τιμές των αμκ των τραπεζών αλλά πλέον η αγορά πρέπει να γνωρίζει ότι όντως οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλές για σχεδόν όλες τις τράπεζες εξαιρώντας 2-3 περιπτώσεις.
Πως θα προσδιοριστεί η εύλογη αξία;
Για τον προσδιορισμό της κατά τα ανωτέρω αξίας θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των εκτιμήσεων δύο (2) ανεξάρτητων ελεγκτικών εταιρειών, που θα διενεργούνται με κοινά αποδεκτές μεθόδους και κριτήρια.
Τα εν λόγω ελεγκτικά γραφεία θα ορίζονται από το Ταμείο και το πιστωτικό ίδρυμα, αντίστοιχα.
Σε περίπτωση απόκλισης των εκτιμήσεων σε ποσοστό μεγαλύτερο του δέκα τοις εκατό (10%), η αξία θα προσδιορίζεται οριστικά από τρίτη ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, η οποία θα ορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι αναθέσεις στις ελεγκτικές εταιρείες θα πρέπει να προβλέπουν καταληκτικές προθεσμίες για την εκπόνηση των αξιολογήσεών τους, συμβατές με το χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του υποβληθέντος επιχειρηματικού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει επίσης να τηρούνται οι σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάλογες αποτιμήσεις.

Τα επίμαχα σημεία

1)Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Οι τιμές των αμκ θα υλοποιηθούν σε επίπεδα χωρίς αμφιβολία χαμηλά επίπεδα π.χ. Εθνική 0,70-0,80 ευρώ με 1 ευρώ, οι μεγάλες ιδιωτικές στα 0,10 ευρώ ή κατά το πιθανότερο reverse split 1 προς 10 κ.ο.κ.
Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι ελκυστικές χωρίς αμφιβολία.
2)Το  dilution θα είναι ιστορικών διαστάσεων και θα αγγίξει σε μέσους όρους το 75%.
3)Οι μικρομέτοχοι θα έχουν τα ίδια κίνητρα και προνόμια με τους μεγαλομετόχους δηλαδή τα warrants.
Γενικά μπορεί να ειπωθεί ότι για πρώτη φορά αυτές οι αυξήσεις κεφαλαίου επειδή υλοποιούνται σε χαμηλές τιμές ή υψηλές τεχνικά αν υπάρξουν reverse split κατά το πιθανότερο έχουν πιθανότητες να πάνε καλά χρηματιστηριακά στο μέλλον.
Ωστόσο η παρελθούσα εμπειρία μας διδάσκει ότι μετά από reverse split οι μετοχές υποχωρούν.
4)Η  χρηματιστηριακή τιμή θα τείνει να συγκλίνει με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου δηλαδή θα υπάρξει  και άλλη πτώση και θα είναι μεγάλη πτώση.
Π.χ. αν κάποιος έχει μετοχές Εθνικής στα 30 ευρώ αν τώρα η νέα αύξηση υλοποιηθεί στα 0,8 ευρώ η μετοχή βρίσκεται στα 1,76 ευρώ και πιθανότατα θα συγκλίνει προς τα 0,80 ευρώ.
Επειδή οι μετοχές στο ΧΑ των τραπεζών θα τείνουν να συγκλίνουν με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου ας μην υπάρχουν αυταπάτες έως τις αυξήσεις θα υπάρξουν πιέσεις.
5)Μια άλλη παράμετρος είναι ο υπερπληθωρισμός των μετοχών.
Δισεκατομμύρια μετοχές – αυτό θα αποφευχθεί με τα reverse split – θα κυκλοφορούν στην αγορά.
6)Μπορεί το ΤΧΣ να μην πουλήσει αλλά ο μεγάλος αριθμός μετοχών δεν βοηθάει την καλή συμπεριφορά μιας μετοχής.
Επίσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ότι dilution θα υπάρξει καθώς το ΤΧΣ θα είναι ο βασικός κεφαλαιακός αιμοδότης των ελληνικών τραπεζών.
7)Τα δικαιώματα επειδή τα περισσότερα δεν θα ασκηθούν θα τείνουν να μηδενίσουν και το ερώτημα που εγείρεται είναι πόσα θα μπορούν να ασκηθούν από τους μικρομετόχους; Θα υπάρχει περιορισμός ή όχι;

Θεωρητικές τιμές αμκ τραπεζών

Τράπεζες

Τρέχουσα τιμή ευρώ

Τιμή αμκ ευρώ (εύρος)

Εθνική

1,78

0,70 / 1

Alpha

1,07

0,40 -0,50 ή 4 με 5 ευρώ reverse split 10/1

Eurobank

0,63

0,30 -0,20  ή 3 -2  ευρώ με reverse split 10/1

Πειραιώς

0,27

1 ευρώ με reverse split 10/1

Κύπρου

0,45

0,30 ευρώ – νέα αμκ

Marfin

0,22

0,10-0,15

ATE

0,20

1 ευρώ με reverse split 10/1

TT

0,37

1 ευρώ με reverse split 10/1

Attica bank

0,22

1 ευρώ με reverse split 10/1

Πηγή: Απόψεις τραπεζιτών και τραπεζικών στελεχών

 

Οι ξένοι φεύγουν, οι μικρομέτοχοι έρχονται – Ιστορικές ανατροπές ποσοστών στις τράπεζες

 

3/2012

3/2012

3/2010

3/2010

Τράπεζες

Ξένοι

Μικρομέτοχοι

Ξένοι

Μικρομέτοχοι

Εθνική

26,8%

43,3%

46%

27%

Alpha

24%

56%

42%

40%

Eurobank

14,4%

29,9%

22%

21%

Πειραιώς

29,5%

33,2%

31%

37%

Κύπρου

20,2%

64%

21%

63%

Marfin

25,6%

58%

35%

48%

ATE

0,01%

2%

2,7%

17%

TT

4%

35%

8%

33%

Atticabank

0,4%

17%

1,4%

17%

Geniki

98,89%

0,5%

58%

19%

Τα ποσοστά των μετόχων προέρχονται από τις τράπεζες

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης