Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα 8 συμπεράσματα από την ανακεφαλαιοποίηση και τις ζημίες των τραπεζών – Στα 41 δισ ευρώ οι ζημίες αλλά θα χρειαστούν μόνο 27 δισ κεφάλαια και θα επιστρέψουν 27 δισ σε 2-3 χρόνια….

  Τα 8 συμπεράσματα από την ανακεφαλαιοποίηση και τις ζημίες  των τραπεζών  – Στα  41 δισ ευρώ οι ζημίες αλλά θα χρειαστούν μόνο 27 δισ κεφάλαια και θα επιστρέψουν 27 δισ σε 2-3 χρόνια….
Ποια είναι τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την ιστορικών διαστάσεων ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απόρροια των ζημιών που άγγιξαν τα 41 δις ευρώ;
Τα βασικά συμπεράσματα που μπορεί να εξαχθούν είναι 8

1)Οι ζημίες όντως ήταν ιστορικών διαστάσεων. Έφθασαν τα 41 δις ευρώ όπως ορθά είχαμε αναφέρει από το www.bankingnews.gr.
Σε συντριπτικό βαθμό προήλθαν από το PSI+ από τις ζημίες των ομολόγων αλλά και από εξωραϊσμού που βρήκαν ευκαιρία να πραγματοποιήσουν οι τράπεζες π.χ. σε goodwill, το haircut στα δάνεια που χορηγήθηκαν προς το δημόσιο καθώς και μέρος ή σημαντικό μέρος των ζημιών από την Blackrock.
Άρα η ζημία που υπέστησαν οι τράπεζες ήταν μεγάλης κλίμακας αλλά αναμενόμενη.
Εδώ και μήνες αναφέρονταν σε γενικές γραμμές εύρη ζημιών.
Από τις ελληνικές τράπεζες τις λιγότερες ζημίες εμφάνισε η Alpha bank.
2)Τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες συνολικά είναι 27,2 δις ευρώ.
Σε αυτά περιλαμβάνονται των κυπριακών τραπεζών και βεβαίως των κρατικών ΑΤΕ που θα σπάσει σε good και bad bank και μετά θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ και στο ΤΤ που θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.
Η Εθνική εμφάνισε την μεγαλύτερη ανάγκη για νέα κεφάλαια αλλά η ανάγκη αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη λόγω του χαρτοφυλακίου ομολόγων που από 14,751 δις ευρώ, ομόλογα και δάνεια κατέχει πλέον 7,106 δις ευρώ.
3)Η Εθνική και η Πειραιώς λόγω των μεγάλων χαρτοφυλακίων ομολόγων τους εμφάνισαν αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Αντιθέτως η Alpha bank και η Eurobank θετικά ίδια κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι η θετική έκπληξη ήταν η Eurobank.
Η Εθνική εμφάνισε αρνητική καθαρή θέση μετά το PSI+ στο -2,841 δις ευρώ, η Alpha θετική καθαρή θέση 1,4 δις ευρώ, η Eurobank θετική καθαρή θέση 875 εκατ και η Πειραιώς αρνητική καθαρή θέση 1,940 δις ευρώ.
4)Από τα αποτελέσματα της Blackrock την πιο διαφανή παρουσίαση πραγματοποίησε η Eurobank.
Ήταν η μόνη με αναλυτικά στοιχεία.
Με βάση τα τελικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΤτΕ οι ζημίες διαμορφώνονται στα 4,9 δις ευρώ στο βασικό σενάριο και 6,9 δις ευρώ στο ακραίο σενάριο.
Η Eurobank διαθέτει 3,4 δις ευρώ σωρευμένες προβλέψεις άρα με βάση το βασικό σενάριο χρειάζεται επιπλέον 1,5 δις ευρώ προβλέψεις και με βάση το ακραίο σενάριο 3,1 δις ευρώ.
Με δεδομένο ότι για το 2011 διενέργησε προβλέψεις 1,1 δις ευρώ αλλά και τα προ προβλέψεων έσοδα 1 δις ευρώ σε ετήσια βάση οι ζημίες από την Blackrock μπορούν να καλυφθούν σε διάστημα 1,5 έτους για το βασικό σενάριο και 3 έτη για το ακραίο σενάριο.
Η Εθνική ανέφερε ότι πέρασε την ζημία από την Blackrock σχεδόν εξολοκλήρου ωστόσο δεν προκύπτει ότι ήταν πάνω από 780 εκατ ευρώ!!!!
Η Πειραιώς ανέφερε ότι τελικώς οι νέες προβλέψεις λόγω της Blackrock είναι χαμηλότερες του μέσου όρου της αγοράς και θα εγγραφούν εντός των επόμενων 3 ετών.
5)Οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες η Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς θα χρειαστούν έως 18 δις ευρώ αμκ μέσω του ΤΧΣ.
Αναφέρουμε έως 18 δις γιατί θεωρητικά μπορούν να υλοποιήσουν και χαμηλότερες αμκ καθώς π.χ. στα 4,2 δις ευρώ αμκ της Eurobank μπορεί να αφαιρεθούν 1 δις από κεφάλαια που έχει ήδη αντλήσει.
Κατά την άποψη μας οι τράπεζες πρέπει να αντλήσουν τα κεφαλαιακά περιθώρια που τους δίδονται ώστε να έχουν περίσσευμα κεφαλαίων.
6)Η συμμετοχή των παλαιών μετόχων βασικών και μικρομετόχων για τις αμκ των έως και 18 δις ευρώ φθάνουν έως και τα 1,8 δις ευρώ.
Τα 1,8 δις ευρώ είναι ένα αξιόλογο ποσό μεν αλλά θεωρούμε σίγουρο ότι μπορεί να καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους των τραπεζών.
(Εμείς το υπολογίζαμε στα 2,5 δις ωστόσο συμπεριλαμβάναμε και την ΑΤΕ και το ΤΤ)
7)Η Eurobank και η Πειραιώς έχουν το πλεονέκτημα ότι με τις αμκ καθαρίζουν επιτυγχάνοντας  core tier 1 πάνω από 9% καθώς ήδη έχουν προχωρήσει σε ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων τους.
Η Εθνική και η Alpha θα χρειαστούν να υλοποιήσουν πρωτοβουλίες ενίσχυσης κεφαλαίων έως 2,8 με 3,2 δις ευρώ. Ήδη δρομολογούνται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.
8)Ποια παράμετρος που μπορεί να μην απασχολήσει στην παρούσα φάση την αγορά αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω τα κεφάλαια του ΤΧΣ και των προνομιούχων μετοχών από το νόμο Αλογοσκούφη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε 2-3 χρόνια θα πρέπει να επιστρέφουν 27,1 δις ευρώ.
Από τις ελληνικές τράπεζες η Alpha βρίσκεται στην καλύτερη θέση με 2,6 δις ευρώ.
Το ΤΤ δεν περιλαμβάνεται γιατί είναι αδύνατο να επιστραφούν τα 2,8 δις που αναμένεται να λάβει από το ΤΧΣ.
Μετά την Alpha η Eurobank βρίσκεται σε καλή θέση στο συγκεκριμένο θέμα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης