Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αναπτυξιακή στροφή επιχειρεί η Ευρώπη - Έρχονται αλλαγές... αν δεν είναι ήδη πολύ αργά

tags :
Αναπτυξιακή στροφή επιχειρεί η Ευρώπη - Έρχονται αλλαγές... αν δεν είναι ήδη πολύ αργά
Μια νέα λέξη φιγουράρει στο λεξικό της ΕΕ... Η ανάπτυξη!
Πλέον είναι παραπάνω από φανερό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για αλλαγή στρατηγικής, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους -ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να δείχνουν!
Όλες οι Σύνοδοι, οι διαδικασίες και οι προσπάθειές τους να κερδίσουν μέσα από τη λιτότητα έπεσαν στο κενό...
Τα οχυρά της δημοσιονομικής πειθαρχίας υποχωρούν ατάκτως, με την Ολλανδία, πάλαι ποτέ γερμανική σύμμαχο, να πηγαίνει σε εκλογές, ύστερα από τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, λόγω λιτότητας.
Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί στο 1,3% στα στοιχεία του Φεβρουαρίου, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την «σιδηρά χώρα» της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Από το γαλλικό μέτωπο και τον α΄ γύρο των εκλογών, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος προηγείται με 28,6% και ακολουθεί ο απερχόμενος Sarkozy με 27,1%. Έτσι, ανήσυχη η γερμανική πλευρά απλώνει χείρα φιλίας  στη Γαλλία «ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος».
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η περίπτωση της Ισπανίας, με το έλλειμμα της χώρας να διαμορφώνεται στο 8,5% του ΑΕΠ για το 2011, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίεί η Eurostat.
Η οικονομία, με φόντο την σκληρή λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Mariano Rajoy, συρρικνώθηκε κατά 0,4% το α΄ 3μηνο, ενώ η ανεργία αναμένεται να εκτιναχθεί φέτος στο 24,3%, με το ποσοστό στους νέους να αγγίζει το 50%.
Όσο για την Ελλάδα, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Η λιτότητα που εφαρμόστηκε μετά παρρησίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους εταίρους έχει φέρει τη χώρα στα επίπεδα της εξαθλίωσης...
Να που όμως τώρα το ΔΝΤ αλλάζει στρατηγική. "Η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για τη δημοσιονομική αναδιάρθρωσή της. Ήρθε η ώρα να στραφεί στην ανάπτυξη", τονίζει το Ταμείο.
Την ίδια στιγμή, Λονδίνο, Πεκίνο, BRICS, όλοι επιθυμούν να στηρίξουν την ευρωζώνη, ζητώντας της να σπάσει, παρ' όλα αυτά, τον κύκλο των ελλειμμάτων και να στραφεί σε αναπτυξιακές στρατηγικές...
Την πιθανότητα να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο την ανάπτυξη εξέταζει και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Herman Van Rompuy. "Μετά τις ισχυρές πιέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί τώρα σε μέτρα προτεραιότητας τα οποία θα δώσουν ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η δημοσιονομική σταθεροποίηση αποτελεί τη βάση στην οποία θα πρέπει να αναπτύξουμε τους στόχους για την ανάπτυξη", σημειώνει ο ίδιος.
Μέχρι και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel,εξήρε προ ημερών την ανάγκη εξισορρόπησης των προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή και μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης. "H ανάπτυξη της οικονομίας δεν είναι εφικτό να προκύψει από προγράμματα ρευστότητας που θα οδηγήσουν σε νέα άνοδο του χρέους", τόνισε μεταξύ άλλων η Καγκελάριος. Αυτό, συνέχισε, μπορεί να επιτευχθεί με μια βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και με την ανάπτυξη, μέσω βιώσιμων πρωτοβουλιών.
Την ανάγκη για άμεση υποστήριξη της ανάπτυξης διαπιστώνει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, από κοινού με άλλα μέλη της ΕΚΤ.
Μετά την αλλαγή στάσης, λοιπόν, των επικεφαλής της ΕΕ, εύλογο καθίσταται το αίσθημα αισιοδοξίας. Ωστόσο, οι αναλυτές προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα. Προ ημέρων και εξετάζοντας το θέμα του Γάλλου Σοσιαλιστή η Eurasia Group υπογράμμισε ότι η λιτότητα στην Ευρώπη θα αργήσει να τελειώσει...
Από ότι φαίνεται η Ευρώπη προετοιμάζεται για μεγάλες αλλαγές... Την ίδια στιγμή όμως θέλει να ανακεφαλαιοποιήσει επαρκώς τις τράπεζές της, να ελέγξει το χρέος, αλλά και να κατευνάσει τα πνεύματα με αναπτυξιακά μέτρα. Η Ένωση αναζητά μια χρυσή τομή, η οποία δύσκολα καθίσταται εφικτή σε παιχνίδια συμφερόντων. Για τέτοιες αλλαγές χρειάζεται χρόνος, χρόνος τον οποίο δεν διαθέτει η ΕΕ, με τα ελλείμματα των χωρών της να αυξάνονται συνεχώς...
Το ζητημα είναι μήπως έχουμε ήδη αργήσει... Νέοι γύροι διαπραγματέυσεων σε επίπεδο Ένωσης έχουν ξεκινήσει. Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλο ενδιαφέρον -όχι μόνο για την ευρωζώνη!

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης