γράφει : Νίκος Κονδυλόπουλος
Ο ρόλος της Αφρικής στον «νέο δρόμο του μεταξιού»
Η Αφρική αναμένεται να οδηγήσει σε παγκόσμια ανάπτυξη κατά τις επόμενες δεκαετίες, καθώς ο πληθυσμός της ηπείρου αυξάνεται, την ώρα που σε άλλες ηπείρους μειώνονται αλλού.
«Περίπου οι μισές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην «μαύρη »ήπειρο, με 20 οικονομίες να επεκτείνονται κατά μέσο όρο 5% ή υψηλότερα κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ταχύτερα από το 3,6% για την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει το Brookings Institute στην έκθεσή του για το 2019 Foresight Africa.
Η ανάπτυξη όπως πάντα θα οδηγηθεί από την αύξηση του πληθυσμού.
Σύμφωνα με το Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής, το 2035 ο αριθμός των ατόμων που θα είναι σε ηλικίας εργασίας στην Αφρική θα ξεπεράσει τον υπόλοιπο κόσμο σε συνδυασμό και μέχρι το 2050 ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα είναι Αφρικανός.
Το 2100, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα προέρχεται από μια αφρικανική χώρα.
Σε αυτό το άρθρο ασχολούμαστε με την Αφρική - τη σημασία της για τις μελλοντικές εμπορικές ροές, για τα προϊόντα της μεσαίας τάξης θα είναι απαιτητική και το σημαντικότερο είναι ο ρόλος της Κίνας στην ανάπτυξη και την αγορά επιρροής στις ταχέως αναπτυσσόμενες αφρικανικές οικονομίες.
Ραγδαία ανάπτυξη
Το Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής επισημαίνει ότι το επικείμενο «δημογραφικό μέρισμα» της Αφρικής αναμφίβολα θα αυξήσει την οικονομική του επιρροή:
Από το 2000, τουλάχιστον οι μισές από τις χώρες στον κόσμο με τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης ήταν στην Αφρική.
Μέχρι το 2030, το 43% όλων των Αφρικανών προβλέπεται να ενταχθούν στις τάξεις των παγκόσμιων μεσαίων και ανώτερων τάξεων.
Κατά το ίδιο έτος, η κατανάλωση των νοικοκυριών στην Αφρική αναμένεται να φθάσει τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το διπλάσιο των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015, ενώ οι συνολικές καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες θα ανέλθουν σε 6,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής τα έχουν καταφέρει εξαιρετικά καλά, λόγω των υψηλότερων τιμές των βασικών εμπορευμάτων, τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας και την καλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, αναφέρει η Quartz.
Η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί το 2019 κατά 3,8%.
Μεταξύ των κορυφαίων 10 οικονομιών είναι η Αιθιοπία, η Ρουάντα, η Γκάνα, η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Σενεγάλη, το Μπενίν, η Κένυα, η Ουγκάντα και η Μπουρκίνα Φάσο.
Μεταξύ 2003 και 2013, η Νιγηρία, 170 εκατομμύρια κατοίκους, κατά μέσο όρο περίπου 7% ετήσια ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η Γκάνα, η οποία πριν από 30 χρόνια ήταν στην αφάνεια, θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του 2019, στο 8,8%.
Η χώρα που είναι γνωστή για τις εξαγωγές καφέ της βλέπει το ΑΕΠ της να ωφελείται από την αύξηση των πωλήσεων πετρελαίου, καθώς οι τιμές του αργού αυξάνονται και η παραγωγή επεκτείνεται.
Η Αφρική είναι επίσης ένα είδος οικονομικού εκκολαπτηρίου.
Για παράδειγμα, η Κένυα πρωτοστάτησε σε ένα σύστημα «κινητών χρημάτων» καθώς όπως αναφέρουν οι Financial Times, το σύστημα αυτό επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν μετρητά μέσω των κινητών τηλεφώνων τους.
Οι αφρικανικές κυβερνήσεις πρέπει να βρουν έναν τρόπο αντιμετώπισης της φτώχειας, της εκπαίδευσης και των ασθενειών και να διαχειριστούν τις κοινωνικές διαιρέσεις.
Μέχρι το 2050, πάνω από τα μισά από τα 2,2 δισεκατομμύρια της Αφρικής θα ζουν στις πόλεις - όπως και ο αναμενόμενος πληθυσμός της Κίνας. Φανταστείτε την ανάγκη για νέους δρόμους και γέφυρες, ηλεκτρικό ρεύμα, σχολεία, κλινικές υγείας κλπ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τρία τέταρτα των 71 αφρικανικών πόλεων άνω των 750.000 στερούνται την υποδομή υποστήριξης μεγάλων πληθυσμών.
Συνήθως η απάντηση είναι ο δανεισμός.
Οι χώρες που συσσώρευσαν χρέη κατά το τελευταίο ήμισυ της περασμένης δεκαετίας τώρα βλέπουν τα επιτόκια να αυξάνονται, θέτοντας την ικανότητά τους να πληρώνουν τα τοκοχρεολύσιά τους, ειδικά εάν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων μειώνονται.
Σύμφωνα με το Brookings Institute, τουλάχιστον 14 αφρικανικές χώρες κινδυνεύουν να μην μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους.
Αυτά τα κράτη με μεγάλη μόχλευση έχουν συνολικό χρέος 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων ta 90 δισεκατομμύρια δολάρια οφείλονται σε ξένες χώρες.
Η Αφρική είναι το... βραβείο
Στη δεκαετία του 1990, η Αφρική αντιμετώπιζε χρέη, ασθένειες, ξηρασίες και εμφύλιους πολέμους.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσουν τη σφαγή στη Ρουάντα;
Μία χώρα που είδε την ευκαιρία στην Αφρική, ήταν η Κίνα.
Το Huffington Post υποστηρίζει ότι ήταν η οικονομική βοήθεια της Κίνας που οδήγησε πολλές αφρικανικές χώρες σε ένα καλύτερο οικονομικό δρόμο.
Η Κίνα έχει προχωρήσει στη σύναψη πολλών συμφωνιών με αναπτυσσόμενες χώρες με αντάλλαγμα τις επενδύσεις, την απασχόληση και τις υποδομές.
Γιατί η Κίνα επέλεξε την Αφρική;
Η απάντηση είναι απλή. Η Κίνα έπρεπε να εξασφαλίσει πρώτες ύλες για την οικονομική άνθηση της χώρας που ξεκίνησε γύρω στο 2000 και η Αφρική είχε αυτούς τους πόρους.
Το τεράστιο μέγεθος της αφρικανικής ηπείρου συνεπάγεται μια πληθώρα φυσικών πόρων.
Η Νότια Αφρική και η Μποτσουάνα είναι πλούσιες σε διαμάντια, το Κονγκό προσφέρει το 60% του κοβαλτίου παγκοσμίως, ενός ορυκτού που είναι κρίσιμο για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.
Η Αφρική κατατάσσεται ως πηγή αλουμινίου, χρωμίτη, χαλκού, χρυσού, σιδηρομεταλλεύματος, μαγγανίου, ψευδαργύρου, γραφίτη, άνθρακα, ελαίου, ουρανίου, στοιχείων πλατίνας και φωσφορικού πετρώματος.
«Οπλισμένες» με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας, οι κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας (SOE) στις αρχές του 2000 και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία (SWF) στάλθηκαν στην Αφρική για να εκτιμήσουν-αγοράσουν τους φυσικούς πόρους της Αφρικής για να τροφοδοτηθεί η εκρηκτικά αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας.
Η Κίνα ήθελε να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να αρχίσει να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο ΗΠΑ και έτσι οι κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα να διαπραγματεύονται με μετρητά και να λειτουργούν σε αυτό που ορισμένοι θεωρούσαν περιοχές υψηλού κινδύνου.
Οι Κινέζοι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Βραζιλία, το Εκουαδόρ και η Αφρική.
Σύμφωνα με μια έκθεση Pricewaterhouse Cooper (PwC) για τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα των μεταλλείων για τη δεκαετία 2000-2010, η PwC κατέγραψε συνολικά 400 κινεζικές συμφωνίες ύψους 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Στην αρχή αυτής της δεκαετίας, η Κίνα ήταν αμελητέος παίκτης στις συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Οι Κινέζοι δίνουν υπέρογκα δάνεια, δημιουργώντας τεράστια έργα υποδομής όπως σιδηρόδρομους υψηλής ταχύτητας, φράγματα, γέφυρες, δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία.
Ενώ οι κρατικές επιχειρήσεις και τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια κάνουν συμφωνίες για τους φυσικούς πόρους της κάθε χώρας, άλλες κινεζικές εταιρείες αναλαμβάνουν την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών που κάθε χώρα χρειάζεται.
Αυτό είναι το κλειδί για τις υπερπόντιες επενδύσεις της Κίνας - η προσθήκη της ικανότητας υποδομής καθιστά τις μαζικές και συχνά αρχικές επενδύσεις σε πόρους βιώσιμες και δημιουργεί μακροχρόνια οικονομική κληρονομιά για τη χώρα υποδοχής.
Χάρη στα τρισεκατομμύρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων που κατέχει, η Κίνα προσφέρει δάνεια με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επιτόκια.
Για παράδειγμα, η Exim Bank έδωσε στην κυβέρνηση της Αγκόλα τρία δάνεια με επιτόκια που κυμαίνονται από LIBOR (Interbank Offered Rate στο Λονδίνο - το επιτόκιο των τραπεζών χρεώνουν μεταξύ τους για δάνεια) +1,25%, μέχρι LIBOR +1,75 %.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα αρνητικά και πιθανές κόκκινες σημαίες, τις οποίες πρέπει να προσέξουν οι εταίροι της κινεζικής πρωτοβουλίας «One Belt one Road».
Το πρώτο είναι το οικονομικό πέρασμα που συνδέει την Αφρική με νέους θαλάσσιους διαδρόμους στην Ασία.
Η επέκταση της εμπορικής παρουσίας ταιριάζει με το στόχο του κινέζου προέδρου Xi Jinping να καταστεί ο στρατός της Κίνας ισχυρότερος - κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακές συγκρούσεις.
Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Αφρικής αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στον Ινδικό Ωκεανό, όπου οι προγραμματισμένες θαλάσσιες «οδοί» της Κίνας είναι πολύ συγκεντρωμένες και ο ανταγωνισμός με την Ινδία αυξάνεται.
Η σημασία της Αφρικής για την Κίνα από αυτή την άποψη πηγάζει από τη θέση της σε μια θαλάσσια περιοχή στην οποία το Πεκίνο ελπίζει να επεκτείνει την παρουσία και την προβολή ισχύος του.
Πράγματι, πριν από μια δεκαετία η Κίνα έφτασε στα παρακείμενα ύδατα της Αφρικής.
Σήμερα, εκτιμάται ότι το Ναυτικό της Κίνας διατηρεί πέντε θωρηκτά και αρκετά υποβρύχια σε συνεχή εναλλαγή στον Ινδικό Ωκεανό.
Το νούμερο αυτό θα αυξηθεί κατά τις προσεχείς δεκαετίες, καθώς η Ινδία θα αυξήσει τη δική της ναυτική παρουσία στην περιοχή.
Άλλες είναι οι τοπικές αγορές που κατακλύζουν τα κινεζικά προϊόντα. Αυτό συνέβη στις εξαγωγές τσιμέντου της Κένυας το 2017, οι οποίες μειώθηκαν κατά 40% λόγω της πλημμύρας του κινεζικού τσιμέντου.
Αυτό μπορεί εύκολα να συμβεί επειδή η Κίνα χρησιμοποιεί την Αφρική ως τελικό χρήστη σε τομείς που βλέπουν βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, δηλαδή. που παράγει πάρα πολλά αγαθά.
Σύμφωνα με το Αφρικανικό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, υπάρχουν πάνω από 200.000 Κινέζοι υπήκοοι που εργάζονται σε έργα της πρωτοβουλίας «Belt & Road» σε ολόκληρη την Αφρική.
Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάγκη για μια στρατηγική που επικεντρώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία των υπερπόντιων συμφερόντων της Κίνας.
Ομοίως, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας υιοθέτησε την έννοια της «προστασίας των υπηκόων του εξωτερικού» ως βασικό κινεζικό ενδιαφέρον.
Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα ρητό ρητό που θα μπορούσε εύκολα να δικαιολογήσει μια στρατιωτική επέμβαση σε μία από τις χώρες-εταίρους της Κίνας BRI.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος διεύρυνσης των εμπορικών ελλειμμάτων στις αφρικανικές χώρες που αγοράζουν την υπερπαραγωγή της Κίνας.
Το 2016 οι εισαγωγές κινέζικου τσιμέντου της Κένυας, που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του σιδηροδρόμου Ναϊρόμπι-Μομπάσα, αυξήθηκαν 10 φορές.
Οι κινεζικές εξαγωγές χάλυβα στη Νιγηρία ανήλθαν στο 15% το 2018 και η Αλγερία εισήγαγε τρεις φορές περισσότερο χάλυβα.
Το 2019, οι εξαγωγές αλουμινίου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 20%, με αλουμίνιο αξίας 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αγόρασε η Αίγυπτος, η Γκάνα, η Κένυα, η Νιγηρία και η Νότια Αφρική.
Εάν αυτές οι χώρες δεν είναι προσεκτικές, θα καταλήξουν σε μια τεράστια ανισορροπία του εμπορικού τους ελλείμματος με την Κίνα (όπως ακριβώς και οι ΗΠΑ) που, όταν προστεθούν σε μεγάλα δάνεια για υποδομές, θα μπορούσαν να τις περιορίσουν οικονομικά ή ακόμη και να τις καταστρέψουν.
Συμπέρασμα
Η άνοδος της Αφρικής είναι ενδιαφέρουσα από μόνη της, αλλά όταν συνδυάζεται με την άνοδο της Κίνας, η προοπτική για τη Δύση είναι στην πραγματικότητα αρκετά τρομακτική.
Οι Αφρικανοί θέλουν αυτό που έχει ο αναπτυγμένος κόσμος.
Πολλά έχουν γραφτεί για την έλλειψη πόρων και τις πιθανότητες πολεμικών συγκρούσεων για την εξασφάλισή τους.
Συνδυάστε αυτό με τις υφιστάμενες φυλετικές εντάσεις στην Αφρική που κατά καιρούς εξερράγησαν σε εμφύλιους πολέμους και έχετε ένα βαρέλι έτοιμο να εκραγεί που περιμένει απλά κάποιον να ανάψει το φυτίλι.
Το σχέδιο της Κίνας είναι αριστοτεχνικά μελετημένο.
Το Πεκίνο παράσχει δάνεια σε φτωχά αναπτυσσόμενα έθνη που θέλουν να γίνουν μέλη της πρωτοβουλίας BRI, χρησιμοποιώντας δολάρια ΗΠΑ, ενώ το δολάριο ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι το αποθεματικό νόμισμα.
Τα δάνεια επιστρέφονται με συμφωνίες εξαγωγής πρώτων υλών από αυτές τις χώρες, οι οποίες αποτελούν μέρος του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στον κόσμο, απομακρύνοντας έτσι την Κίνα από τη Δύση.
Θυμηθείτε, η Ρωσία είναι μέρος της πρωτοβουλίας BRI.
Το Κρεμλίνο και το Πεκίνο έχουν ήδη υπογράψει ενεργειακές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων και μιλούν για ένα νέο σύστημα πληρωμών που επιτρέπει το εμπόριο σε ρούβλια και γουάν, εξαιρουμένου του δολαρίου ΗΠΑ.
Υποτιμώντας το γιουάν, έτσι ώστε οι νέοι εμπορικοί εταίροι της Νότιας Ασίας να μπορούν να αγοράζουν κινεζικά αγαθά σε ανταγωνιστικές τιμές, «υποδουλώνοντας» περαιτέρω με εμπορικά ελλείμματα τις χώρες της Αφρικής.
Η Κίνα ήδη χρίζει το «νέο δρόμο του μεταξιού» όταν ο πρόεδρος Trump εξελέγη και άρχισε να επιτίθεται στον κινεζικό δράκο με το ραβδί των κλιμακωτών δασμών.
Ο εμπορικός πόλεμος απλώς έσπευσε αυτό που η Κίνα σχεδίαζε να κάνει ούτως ή άλλως, να μειώσει την εμπορική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ.
Η Κίνα έχει τους πόρους, την τεχνολογία και τον πληθυσμό για να αντικρούσει την πολιορκία των ΗΠΑ.
Η Κίνα δεν βιάζεται να διευθετήσει τον εμπορικό πόλεμο.
www.bankingnews.gr
«Περίπου οι μισές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην «μαύρη »ήπειρο, με 20 οικονομίες να επεκτείνονται κατά μέσο όρο 5% ή υψηλότερα κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ταχύτερα από το 3,6% για την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει το Brookings Institute στην έκθεσή του για το 2019 Foresight Africa.
Η ανάπτυξη όπως πάντα θα οδηγηθεί από την αύξηση του πληθυσμού.
Σύμφωνα με το Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής, το 2035 ο αριθμός των ατόμων που θα είναι σε ηλικίας εργασίας στην Αφρική θα ξεπεράσει τον υπόλοιπο κόσμο σε συνδυασμό και μέχρι το 2050 ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα είναι Αφρικανός.
Το 2100, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα προέρχεται από μια αφρικανική χώρα.
Σε αυτό το άρθρο ασχολούμαστε με την Αφρική - τη σημασία της για τις μελλοντικές εμπορικές ροές, για τα προϊόντα της μεσαίας τάξης θα είναι απαιτητική και το σημαντικότερο είναι ο ρόλος της Κίνας στην ανάπτυξη και την αγορά επιρροής στις ταχέως αναπτυσσόμενες αφρικανικές οικονομίες.
Ραγδαία ανάπτυξη
Το Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής επισημαίνει ότι το επικείμενο «δημογραφικό μέρισμα» της Αφρικής αναμφίβολα θα αυξήσει την οικονομική του επιρροή:
Από το 2000, τουλάχιστον οι μισές από τις χώρες στον κόσμο με τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης ήταν στην Αφρική.
Μέχρι το 2030, το 43% όλων των Αφρικανών προβλέπεται να ενταχθούν στις τάξεις των παγκόσμιων μεσαίων και ανώτερων τάξεων.
Κατά το ίδιο έτος, η κατανάλωση των νοικοκυριών στην Αφρική αναμένεται να φθάσει τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το διπλάσιο των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015, ενώ οι συνολικές καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες θα ανέλθουν σε 6,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής τα έχουν καταφέρει εξαιρετικά καλά, λόγω των υψηλότερων τιμές των βασικών εμπορευμάτων, τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας και την καλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, αναφέρει η Quartz.
Η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί το 2019 κατά 3,8%.
Μεταξύ των κορυφαίων 10 οικονομιών είναι η Αιθιοπία, η Ρουάντα, η Γκάνα, η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Σενεγάλη, το Μπενίν, η Κένυα, η Ουγκάντα και η Μπουρκίνα Φάσο.
Μεταξύ 2003 και 2013, η Νιγηρία, 170 εκατομμύρια κατοίκους, κατά μέσο όρο περίπου 7% ετήσια ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η Γκάνα, η οποία πριν από 30 χρόνια ήταν στην αφάνεια, θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του 2019, στο 8,8%.
Η χώρα που είναι γνωστή για τις εξαγωγές καφέ της βλέπει το ΑΕΠ της να ωφελείται από την αύξηση των πωλήσεων πετρελαίου, καθώς οι τιμές του αργού αυξάνονται και η παραγωγή επεκτείνεται.
Η Αφρική είναι επίσης ένα είδος οικονομικού εκκολαπτηρίου.
Για παράδειγμα, η Κένυα πρωτοστάτησε σε ένα σύστημα «κινητών χρημάτων» καθώς όπως αναφέρουν οι Financial Times, το σύστημα αυτό επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν μετρητά μέσω των κινητών τηλεφώνων τους.
Οι αφρικανικές κυβερνήσεις πρέπει να βρουν έναν τρόπο αντιμετώπισης της φτώχειας, της εκπαίδευσης και των ασθενειών και να διαχειριστούν τις κοινωνικές διαιρέσεις.
Μέχρι το 2050, πάνω από τα μισά από τα 2,2 δισεκατομμύρια της Αφρικής θα ζουν στις πόλεις - όπως και ο αναμενόμενος πληθυσμός της Κίνας. Φανταστείτε την ανάγκη για νέους δρόμους και γέφυρες, ηλεκτρικό ρεύμα, σχολεία, κλινικές υγείας κλπ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τρία τέταρτα των 71 αφρικανικών πόλεων άνω των 750.000 στερούνται την υποδομή υποστήριξης μεγάλων πληθυσμών.
Συνήθως η απάντηση είναι ο δανεισμός.
Οι χώρες που συσσώρευσαν χρέη κατά το τελευταίο ήμισυ της περασμένης δεκαετίας τώρα βλέπουν τα επιτόκια να αυξάνονται, θέτοντας την ικανότητά τους να πληρώνουν τα τοκοχρεολύσιά τους, ειδικά εάν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων μειώνονται.
Σύμφωνα με το Brookings Institute, τουλάχιστον 14 αφρικανικές χώρες κινδυνεύουν να μην μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους.
Αυτά τα κράτη με μεγάλη μόχλευση έχουν συνολικό χρέος 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων ta 90 δισεκατομμύρια δολάρια οφείλονται σε ξένες χώρες.
Η Αφρική είναι το... βραβείο
Στη δεκαετία του 1990, η Αφρική αντιμετώπιζε χρέη, ασθένειες, ξηρασίες και εμφύλιους πολέμους.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσουν τη σφαγή στη Ρουάντα;
Μία χώρα που είδε την ευκαιρία στην Αφρική, ήταν η Κίνα.
Το Huffington Post υποστηρίζει ότι ήταν η οικονομική βοήθεια της Κίνας που οδήγησε πολλές αφρικανικές χώρες σε ένα καλύτερο οικονομικό δρόμο.
Η Κίνα έχει προχωρήσει στη σύναψη πολλών συμφωνιών με αναπτυσσόμενες χώρες με αντάλλαγμα τις επενδύσεις, την απασχόληση και τις υποδομές.
Γιατί η Κίνα επέλεξε την Αφρική;
Η απάντηση είναι απλή. Η Κίνα έπρεπε να εξασφαλίσει πρώτες ύλες για την οικονομική άνθηση της χώρας που ξεκίνησε γύρω στο 2000 και η Αφρική είχε αυτούς τους πόρους.
Το τεράστιο μέγεθος της αφρικανικής ηπείρου συνεπάγεται μια πληθώρα φυσικών πόρων.
Η Νότια Αφρική και η Μποτσουάνα είναι πλούσιες σε διαμάντια, το Κονγκό προσφέρει το 60% του κοβαλτίου παγκοσμίως, ενός ορυκτού που είναι κρίσιμο για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.
Η Αφρική κατατάσσεται ως πηγή αλουμινίου, χρωμίτη, χαλκού, χρυσού, σιδηρομεταλλεύματος, μαγγανίου, ψευδαργύρου, γραφίτη, άνθρακα, ελαίου, ουρανίου, στοιχείων πλατίνας και φωσφορικού πετρώματος.
«Οπλισμένες» με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας, οι κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας (SOE) στις αρχές του 2000 και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία (SWF) στάλθηκαν στην Αφρική για να εκτιμήσουν-αγοράσουν τους φυσικούς πόρους της Αφρικής για να τροφοδοτηθεί η εκρηκτικά αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας.
Η Κίνα ήθελε να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να αρχίσει να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο ΗΠΑ και έτσι οι κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα να διαπραγματεύονται με μετρητά και να λειτουργούν σε αυτό που ορισμένοι θεωρούσαν περιοχές υψηλού κινδύνου.
Οι Κινέζοι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Βραζιλία, το Εκουαδόρ και η Αφρική.
Σύμφωνα με μια έκθεση Pricewaterhouse Cooper (PwC) για τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα των μεταλλείων για τη δεκαετία 2000-2010, η PwC κατέγραψε συνολικά 400 κινεζικές συμφωνίες ύψους 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Στην αρχή αυτής της δεκαετίας, η Κίνα ήταν αμελητέος παίκτης στις συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Οι Κινέζοι δίνουν υπέρογκα δάνεια, δημιουργώντας τεράστια έργα υποδομής όπως σιδηρόδρομους υψηλής ταχύτητας, φράγματα, γέφυρες, δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία.
Ενώ οι κρατικές επιχειρήσεις και τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια κάνουν συμφωνίες για τους φυσικούς πόρους της κάθε χώρας, άλλες κινεζικές εταιρείες αναλαμβάνουν την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών που κάθε χώρα χρειάζεται.
Αυτό είναι το κλειδί για τις υπερπόντιες επενδύσεις της Κίνας - η προσθήκη της ικανότητας υποδομής καθιστά τις μαζικές και συχνά αρχικές επενδύσεις σε πόρους βιώσιμες και δημιουργεί μακροχρόνια οικονομική κληρονομιά για τη χώρα υποδοχής.
Χάρη στα τρισεκατομμύρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων που κατέχει, η Κίνα προσφέρει δάνεια με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επιτόκια.
Για παράδειγμα, η Exim Bank έδωσε στην κυβέρνηση της Αγκόλα τρία δάνεια με επιτόκια που κυμαίνονται από LIBOR (Interbank Offered Rate στο Λονδίνο - το επιτόκιο των τραπεζών χρεώνουν μεταξύ τους για δάνεια) +1,25%, μέχρι LIBOR +1,75 %.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα αρνητικά και πιθανές κόκκινες σημαίες, τις οποίες πρέπει να προσέξουν οι εταίροι της κινεζικής πρωτοβουλίας «One Belt one Road».
Το πρώτο είναι το οικονομικό πέρασμα που συνδέει την Αφρική με νέους θαλάσσιους διαδρόμους στην Ασία.
Η επέκταση της εμπορικής παρουσίας ταιριάζει με το στόχο του κινέζου προέδρου Xi Jinping να καταστεί ο στρατός της Κίνας ισχυρότερος - κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακές συγκρούσεις.
Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Αφρικής αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στον Ινδικό Ωκεανό, όπου οι προγραμματισμένες θαλάσσιες «οδοί» της Κίνας είναι πολύ συγκεντρωμένες και ο ανταγωνισμός με την Ινδία αυξάνεται.
Η σημασία της Αφρικής για την Κίνα από αυτή την άποψη πηγάζει από τη θέση της σε μια θαλάσσια περιοχή στην οποία το Πεκίνο ελπίζει να επεκτείνει την παρουσία και την προβολή ισχύος του.
Πράγματι, πριν από μια δεκαετία η Κίνα έφτασε στα παρακείμενα ύδατα της Αφρικής.
Σήμερα, εκτιμάται ότι το Ναυτικό της Κίνας διατηρεί πέντε θωρηκτά και αρκετά υποβρύχια σε συνεχή εναλλαγή στον Ινδικό Ωκεανό.
Το νούμερο αυτό θα αυξηθεί κατά τις προσεχείς δεκαετίες, καθώς η Ινδία θα αυξήσει τη δική της ναυτική παρουσία στην περιοχή.
Άλλες είναι οι τοπικές αγορές που κατακλύζουν τα κινεζικά προϊόντα. Αυτό συνέβη στις εξαγωγές τσιμέντου της Κένυας το 2017, οι οποίες μειώθηκαν κατά 40% λόγω της πλημμύρας του κινεζικού τσιμέντου.
Αυτό μπορεί εύκολα να συμβεί επειδή η Κίνα χρησιμοποιεί την Αφρική ως τελικό χρήστη σε τομείς που βλέπουν βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, δηλαδή. που παράγει πάρα πολλά αγαθά.
Σύμφωνα με το Αφρικανικό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, υπάρχουν πάνω από 200.000 Κινέζοι υπήκοοι που εργάζονται σε έργα της πρωτοβουλίας «Belt & Road» σε ολόκληρη την Αφρική.
Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάγκη για μια στρατηγική που επικεντρώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία των υπερπόντιων συμφερόντων της Κίνας.
Ομοίως, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας υιοθέτησε την έννοια της «προστασίας των υπηκόων του εξωτερικού» ως βασικό κινεζικό ενδιαφέρον.
Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα ρητό ρητό που θα μπορούσε εύκολα να δικαιολογήσει μια στρατιωτική επέμβαση σε μία από τις χώρες-εταίρους της Κίνας BRI.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος διεύρυνσης των εμπορικών ελλειμμάτων στις αφρικανικές χώρες που αγοράζουν την υπερπαραγωγή της Κίνας.
Το 2016 οι εισαγωγές κινέζικου τσιμέντου της Κένυας, που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του σιδηροδρόμου Ναϊρόμπι-Μομπάσα, αυξήθηκαν 10 φορές.
Οι κινεζικές εξαγωγές χάλυβα στη Νιγηρία ανήλθαν στο 15% το 2018 και η Αλγερία εισήγαγε τρεις φορές περισσότερο χάλυβα.
Το 2019, οι εξαγωγές αλουμινίου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 20%, με αλουμίνιο αξίας 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αγόρασε η Αίγυπτος, η Γκάνα, η Κένυα, η Νιγηρία και η Νότια Αφρική.
Εάν αυτές οι χώρες δεν είναι προσεκτικές, θα καταλήξουν σε μια τεράστια ανισορροπία του εμπορικού τους ελλείμματος με την Κίνα (όπως ακριβώς και οι ΗΠΑ) που, όταν προστεθούν σε μεγάλα δάνεια για υποδομές, θα μπορούσαν να τις περιορίσουν οικονομικά ή ακόμη και να τις καταστρέψουν.
Συμπέρασμα
Η άνοδος της Αφρικής είναι ενδιαφέρουσα από μόνη της, αλλά όταν συνδυάζεται με την άνοδο της Κίνας, η προοπτική για τη Δύση είναι στην πραγματικότητα αρκετά τρομακτική.
Οι Αφρικανοί θέλουν αυτό που έχει ο αναπτυγμένος κόσμος.
Πολλά έχουν γραφτεί για την έλλειψη πόρων και τις πιθανότητες πολεμικών συγκρούσεων για την εξασφάλισή τους.
Συνδυάστε αυτό με τις υφιστάμενες φυλετικές εντάσεις στην Αφρική που κατά καιρούς εξερράγησαν σε εμφύλιους πολέμους και έχετε ένα βαρέλι έτοιμο να εκραγεί που περιμένει απλά κάποιον να ανάψει το φυτίλι.
Το σχέδιο της Κίνας είναι αριστοτεχνικά μελετημένο.
Το Πεκίνο παράσχει δάνεια σε φτωχά αναπτυσσόμενα έθνη που θέλουν να γίνουν μέλη της πρωτοβουλίας BRI, χρησιμοποιώντας δολάρια ΗΠΑ, ενώ το δολάριο ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι το αποθεματικό νόμισμα.
Τα δάνεια επιστρέφονται με συμφωνίες εξαγωγής πρώτων υλών από αυτές τις χώρες, οι οποίες αποτελούν μέρος του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στον κόσμο, απομακρύνοντας έτσι την Κίνα από τη Δύση.
Θυμηθείτε, η Ρωσία είναι μέρος της πρωτοβουλίας BRI.
Το Κρεμλίνο και το Πεκίνο έχουν ήδη υπογράψει ενεργειακές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων και μιλούν για ένα νέο σύστημα πληρωμών που επιτρέπει το εμπόριο σε ρούβλια και γουάν, εξαιρουμένου του δολαρίου ΗΠΑ.
Υποτιμώντας το γιουάν, έτσι ώστε οι νέοι εμπορικοί εταίροι της Νότιας Ασίας να μπορούν να αγοράζουν κινεζικά αγαθά σε ανταγωνιστικές τιμές, «υποδουλώνοντας» περαιτέρω με εμπορικά ελλείμματα τις χώρες της Αφρικής.
Η Κίνα ήδη χρίζει το «νέο δρόμο του μεταξιού» όταν ο πρόεδρος Trump εξελέγη και άρχισε να επιτίθεται στον κινεζικό δράκο με το ραβδί των κλιμακωτών δασμών.
Ο εμπορικός πόλεμος απλώς έσπευσε αυτό που η Κίνα σχεδίαζε να κάνει ούτως ή άλλως, να μειώσει την εμπορική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ.
Η Κίνα έχει τους πόρους, την τεχνολογία και τον πληθυσμό για να αντικρούσει την πολιορκία των ΗΠΑ.
Η Κίνα δεν βιάζεται να διευθετήσει τον εμπορικό πόλεμο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών