Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τέλος εποχής για την Ευρώπη – Τι προμηνύουν για το μέλλον της Ευρωζώνης οι εκλογές σε Ελλάδα, Γαλλία, αλλά και οι εξελίξεις σε Ολλανδία – Τα πιθανά σενάρια – Και η κίνηση ματ της Βρετανίας…

tags :
Τέλος εποχής για την Ευρώπη – Τι προμηνύουν για το μέλλον της Ευρωζώνης οι εκλογές σε Ελλάδα, Γαλλία, αλλά και οι εξελίξεις σε Ολλανδία – Τα πιθανά σενάρια – Και η κίνηση ματ της Βρετανίας…

Πρόκειται για την πιο κρίσιμη χρονιά εκλογών των τελευταίων δεκαετιών σε ολόκληρο τον πλανήτη και βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τις εκλογές που μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Ειδικά όμως για την ευρωζώνη, η ετυμηγορία της κάλπης θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον και τη μορφή της ίδιας της νομισματικής ένωσης…


Σχετικά με τις ελληνικές εκλογές, οι ξένοι αναλυτές τονίζουν ότι οι ‘Ελληνες πολιτικοί βρίσκονται μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης». Από τη μία, πρέπει να προχωρήσουν οπωσδήποτε σε μέτρα ανακούφισης από τη σκληρή λιτότητα, με δεδομένες τις κοινωνικές εντάσεις που επικρατούν στη χώρα, κι από την άλλη πρέπει να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές καθώς σε αντίθετη περίπτωση η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα θεωρηθεί σχεδόν τελεσίδικη. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει ή κατ’ουσίαν επιλέξει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, η χώρα θα πρέπει να καταφύγει σε άλλους διεθνείς επιχειρηματικούς εταίρους. Η περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο κατάρρευσης ή ανεξαρτητοποίησης στην ευρωζώνη, με τις ανάλογες επιπτώσεις στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση.
Ιδιαίτερα κρίσιμες βέβαια είναι και οι γαλλικές προεδρικές εκλογές, με τον πιστό σύμμαχο της Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, να παλεύει με τις χειρότερες ιστορικά δημοσκοπήσεις Γάλλου προέδρου που ζητά επανεκλογή.
Παρά τις προσπάθειες και την ανοιχτή στήριξη της Γερμανίδας καγκελάριου, ο Σαρκοζί φαίνεται πως θα χάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή από τον Σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ, μια εξέλιξη καθοριστική για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, καθώς Γερμανία και Γαλλία θα έχουν πλέον σημαντικές διαφορές στη χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Είναι γνωστό, άλλωστε, πως ο Ολάντ θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση όρων του δημοσιονομικού συμφώνου, με απαιτήσεις αναπτυξιακής προοπτικής και λιγότερο αυστηρής πειθαρχίας και λιτότητας. Η Γερμανία δηλώνει μεν επίσημα πως δεν φοβάται τον Ολάντ και πως διεξάγονται επαφές ανάμεσα σε Γερμανούς διπλωμάτες και την ομάδα του, αλλά ο προβληματισμός της Μέρκελ είναι εμφανής.
Η Μέρκελ, ως άλλη Θάτσερ, επιχείρησε να πετύχει μακροπρόθεσμα ανάπτυξη μέσω σκληρής λιτότητας, όμως δεν υπολόγισε ούτε τη χρονική συγκυρία ούτε ότι πρόκειται για νομισματική ένωση και όχι ''απλώς'' χώρα. Μπορεί λοιπόν να ανέλαβε με χαρά τον τίτλο της ''σιδηράς κυρίας'' της Ευρώπης, όμως αμφισβητείται πλέον ακόμη και από παραδοσιακούς της συμμάχους, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η Ευρώπη και ακόμα χειρότερα η Ευρωζώνη να είναι ενώσεις χωρίς ενότητα σχεδόν σε κανένα επίπεδο.
Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ολλανδία είναι μια νέα εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα της ευρωζώνης. Η παραίτηση του Ολλανδού Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε που δεν κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία και να αντιμετωπίσει τα μέτρα λιτότητας έχει φέρει σε κίνδυνο το τριπλό Α στην αξιολόγηση της χώρας και πολλοί εικάζουν ότι θα είναι η επόμενη που θα υποβαθμιστεί, ακολουθώντας τα βήματα της Γαλλίας και της Αυστρίας.
Εν τω μεταξύ πολύ ισχυρό μήνυμα κατά της λιτότητας στην Ευρώπη έδωσαν πρώτα οι Βρετανοί.
Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον υπέστη σοβαρό πλήγμα στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Βρετανία, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ''ψήφο τιμωρίας'' προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, εν μέσω ύφεσης και μέτρων λιτότητας. Η αναμενόμενη από τις δημοσκοπήσεις στροφή των ψηφοφόρων προς το Εργατικό Κόμμα, μπορεί να σημαίνει και πρωτιά της αντιπολίτευσης με ως και 8 μονάδες διαφορά στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Giles Keating της Credit Suisse εκτιμά ότι οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα περίοδο της κρίσης χρέους. 'Οπως σημειώνει ο Keating, υπάρχει επί του παρόντος μεγαλύτερη πίεση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ανακούφισης από τις επιπτώσεις της λιτότητας. ''Ορισμένοι άνθρωποι το βλέπουν αυτό ως άσπρο-μαύρο: η νέα κυβέρνηση στην Γαλλία και ό,τι γίνει στην Ολλανδία. Κάποιες από τις νέες κυβερνήσεις ενδέχεται να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν κάποιες αδικίες της λιτότητας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι άσπρο-μαύρο. Είναι πιθανό ότι θα κοιτάξουν να βρουν μέτρα που στηρίζουν τη νανάπτυξη αλλά δεν ακυρώνουν την προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων. Αυτό θα οδηγήσει σε μια σειρά πραγμάτων, όπως νέα έργα υποδομών και προσπάθειες για προσαρμογή των φορολογικών συστημάτων με τρόπο που να ενθαρρύνονται οι επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης