Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία, αλλά ποιο είναι τελικά το μέλλον της Ευρώπης; - Η επόμενη μέρα βρίσκει την Ελλάδα στο χάος, τη Γαλλία στην ελπίδα και τη Γερμανία σε αναζήτηση μαγικής λύσης...

tags :
Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία, αλλά ποιο είναι τελικά το μέλλον της Ευρώπης; - Η επόμενη μέρα βρίσκει την Ελλάδα στο χάος, τη Γαλλία στην ελπίδα και τη Γερμανία σε αναζήτηση μαγικής λύσης...
Ξεκάθαρο μήνυμα με καθόλου ξεκάθαρο αποτέλεσμα έδωσαν οι Έλληνες στις κάλπες, τη στιγμή που οι Γάλλοι προσμένουν την πολυπόθητη στροφή προς την ανάπτυξη, καλώντας τη Γερμανία να κάνει την επιλογή της, να προσαρμοσθεί ή να απομονωθεί... Για την ευρωζώνη, η ετυμηγορία της κάλπης, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Γαλλία θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον και τη μορφή της ίδιας της νομισματικής ένωσης, καθώς βρίσκεται περισσότερο από ποτέ, σε τεντωμένο σχοινί...
Η νίκη του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία εξαναγκάζει τη Γερμανία να αναδιπλωθεί και να επιδιώξει εναλλακτικούς τρόπους για προώθηση της ανάπτυξης και να προσπαθήσει να διατηρήσει τα αυστηρά όρια του Δημοσιονομικού Συμφώνου.
Η 'Ανγκελα Μέρκελ έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι δεν τη συμφέρει περαιτέρω αντιπαράθεση στην Ευρώπη για το θέμα της λιτότητας, ειδικά με τους παραδοσιακούς της συμμάχους, καθώς οι εκλογές σε ολόκληρη την ήπειρο αποτυπώνουν ξεκάθαρα την ανάγκη για - επιφανειακή έστω - χαλάρωση της λιτότητας.
Δεν είναι τυχαίο πως η επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης μετά την νίκη του Ολάντ είναι πως ''Ολάντ και Μέρκελ θα επιδιώξουν στενή συνεργασία''.
Βέβαια στη Γαλλία το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και σαφές.
Η Ελλάδα, από την άλλη, συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους εταίρους της.
Η κατακόρυφη άνοδος της Χρυσής Αυγής από τη μία και ο καταποντισμός του δικομματισμού με παράλληλη ενίσχυση της Αριστεράς από την άλλη, αποτυπώνουν το βαθύ διχασμό που έχει προκαλέσει η κατάρρευση του κράτους σε όλους τους τομείς.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Το μνημόνιο ή θα αλλάξει ή θα καταργηθεί. 'Ενα δεύτερο μήνυμα είναι η ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας και η καταπολέμηση του τεράστιου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.
Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι το κλίμα που μεταφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Χωρίς καν να είναι βέβαιο αν θα προκύψει ή όχι κυβέρνηση, κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ κάνουν λόγο - ειδικά και καθόλου τυχαία στη Γερμανία - για χάος και ακυβερνησία.
Χειρότερα κάνουν τα πράγματα οι ασαφείς προτάσεις των ''νικητών'' για σχηματισμό κυβέρνησης, που εντείνουν την αβεβαιότητα. Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση, ακόμη κι αν σχηματισθεί, δεν είναι σίγουρο αν θα παραμείνει στη θέση της ή θα ακολουθήσουν και νέες εκλογές.
Επιπλέον, η Ευρώπη, και ειδικά η Γερμανία, έχουν προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους ότι αν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να εφαρμόσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα της δανειακής σύμβασης. 'Οπερ σημαίνει νέα μέτρα τον Ιούνιο, από μία κυβέρνηση που θα μετρά στην καλύτερη περίπτωση ένα μήνα!
Εάν η Ελλάδα τελικά φύγει από το ευρώ, είτε από επιλογή είτε επειδή εξαναγκασθεί, η ευρωζώνη θα βρεθεί πιο πολύ από ποτέ σε τεντωμένο σχοινί, με το ντόμινο της κατάρρευσης να συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης