Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σημάνει την απόλυτη καταστροφή; - Πως υποβαθμίζονται οι ανησυχίες, καθώς έχει αρχίσει να ποσοτικοποιείται το κόστος μιας πιθανής αποχώρησής της... και οι δεύτερες σκέψεις της τρόικα...

Γιατί μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σημάνει την απόλυτη καταστροφή; - Πως υποβαθμίζονται οι ανησυχίες, καθώς έχει αρχίσει να ποσοτικοποιείται το κόστος μιας πιθανής αποχώρησής της... και οι δεύτερες σκέψεις της τρόικα...
Παρά το κύμα ανησυχιών για τις δραματικές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το έδαφος που τείνει να καλλιεργηθεί συνιστά ακριβώς το αντίθετο: Πως τελικά μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είναι τελικά η καταστροφή και η αποκάλυψη που πολλοί περιγράφουν...
Κατά τις πληροφορίες, η Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να ποσοτικοποιεί το κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με ανάλυση του γερμανικού περιοδικού Wirtschafts Woche, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, η Γερμανία θα ζημιωνόταν κατά 76,6 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό προκύπτει αν αθροιστούν τα δάνεια της Γερμανίας προς την Αθήνα, η συνεισφορά του Βερολίνο στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF), το μερίδιο της Γερμανίας στις ζημιές της ΕΚΤ, αλλά και η συνεισφορά της χώρας στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ.
Μεταξύ άλλων:   
- Η Γερμανία στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας συμμετείχε με 15,1 δισ. ευρώ
- Στα 20 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνεισφορά στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας
- Στα 12,1 δισ. ανέρχονται οι ζημιές από το PSI+
Aυτό όμως που, κατά τις πληροφορίες, ανησυχεί περισσότερο από όλα τη Γερμανία είναι ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης... Ενδεικτικό παράδειγμα, η πρόσφατη προειδοποίηση του οίκου Fitch πως τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, θα αυξήσει αυτόματα τον κίνδυνο υποβάθμισης των αξιολογήσεων όλων των χωρών (16) της Ευρωζώνης.  
Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η τρόικα φέρεται πρόθυμη να αλλάξει τους όρους του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.
Κατά τις πληροφορίες, η τρόικα των δανειστών εμφανίζεται ανοιχτή να δεχθεί 6 σημαντικές αλλαγές στην οικονομική συμφωνία της Ελλάδος. Ποιες είναι αυτές;
Η τρόικα μοιάζει πρόθυμη να επεκτείνει κατά 1 έτος, έως τα τέλη του 2015, την προθεσμία της Αθήνας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, αλλά και να προχωρήσει σε μια νέα διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων της.
Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα εμφανίζεται διατεθειμένη να επιτρέψει την αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης