Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα επιστρέψει στην νέα δραχμή; Το διπολικό πολιτικό σύστημα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να διασφαλίσουν την χώρα; Γιατί πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι αν στριμώξουμε τους Γερμανούς θα κάνουν πίσω;

   Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα επιστρέψει στην νέα δραχμή; Το διπολικό πολιτικό σύστημα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να διασφαλίσουν την χώρα; Γιατί πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι αν στριμώξουμε τους Γερμανούς θα κάνουν πίσω;
Η μεγαλύτερη ανησυχία της κοινωνίας είναι ότι ενώ θέλει να μείνει στο ευρώ, δεν θέλει να κάνει τόσες θυσίες που προήλθαν από την παρελθούσα καλοπέραση και ανησυχεί ότι επιστρέφοντας στην νέα δραχμή θα χάσει το όνειρο της καλύτερης ζωής.
Το ευρώ είναι όπως η πόλη για ένα συμπολίτη μας που έφυγε από το χωριό.

Στην πόλη η ζωή είναι καλύτερη από άποψης επιλογών αλλά δυσκολότερη αλλά σίγουρα καλύτερη από πλευράς ανέσεων.
Ο Έλληνας έμαθε στην καλοπέραση και αν μάθεις στην καλοπέραση δεν μπορείς να προσαρμοστείς στις στερήσεις.
Κάπως έτσι ή περίπου έτσι είναι η σχέση ευρώ νέας δραχμής.
Είναι σαν να λέμε στο συμπολίτη μας από το χωριό όταν άρχισε να δημιουργεί την ζωή του επέστρεψε στο χωριό δηλαδή φύγε από το ευρώ και πήγαινε στην νέα δραχμή.
Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας δεν θέλει να επιστρέψει στην νέα δραχμή και ορθά.
Στην Ευρώπη η Ελλάδα έχει και μέλλον και ευκαιρίες.
Προφανώς πληρώνει λάθη κυρίως του πολιτικού συστήματος που χειρίστηκε κατά τρόπο ανίκανο τα δημόσια οικονομικά αλλά και ο πολίτης που καλόμαθε με τα δανεικά, ζούσε με δανεικά ωραία ζωή ενώ το παραγόμενο αποτέλεσμα του ήταν χαμηλής στάθμης.
Όμως όλα αυτά είναι θεωρίες.
Η ουσία είναι η εξής μπορεί το διπολικό πολιτικό σύστημα η ΝΔ που εκπροσωπεί την κεντροδεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί την κεντροαριστερά να διασφαλίσουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ;
Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου δύο θα είναι τα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δορυφόρος, πολιτικός κομπάρσος που θα στηρίξει το ένα ή άλλο κόμμα, πιθανότατα την ΝΔ.
Όμως οι εκλογές θα γίνουν και το βέβαιο είναι ότι πάλι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία.
Είτε η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα είτε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει και τότε πάλι θα έρθει επί τάπητος η δημιουργία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.  
Αν προκύψει γιατί τότε τα χρονικά περιθώρια θα έχουν εξαντληθεί με την υπομονή των ευρωπαίων θα κληθεί η σχηματισθείσα κυβέρνηση να υλοποιήσει την δέσμευση της να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο ή να καταργήσει το μνημόνιο.
Το καλό σενάριο είναι η Ευρώπη να αποδεχθεί ελάφρυνση των σκληρών μέτρων λιτότητας και ταυτόχρονα να παραταθεί εκ νέο ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων και γενικώς να υπάρξουν διακριτές διευκολύνσεις.
Πάνω σε αυτό το σενάριο έχει χτίσει την πολιτική του ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δηλαδή αν το «παίξει σκληρός θα υποχρεώσει την Γερμανία σε αναδίπλωση»
Το κακό σενάριο είναι η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία να μην αποδεχθούν καμία υπαναχώρηση και να θέσουν θέμα ή μνημόνιο και ευρώ ή κατάργηση του μνημονίου και εκδίωξη από το ευρώ και επιστροφή στην δραχμή.
Πάνω σε αυτά τα δύο επιχειρήματα συμπληρωματικά μπορεί να τονιστεί ότι ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη και η Τρόικα δεν είναι διατεθειμένες να χάσουν τα 180 δις που σχεδιάζουν να διαθέσουν στην Ελλάδα και στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν την κατάρρευση της Ευρώπης θα βοήσουν την Ελλάδα.
Επίσης προβάλλεται το επιχείρημα ότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα μετά θα πάρουν σειρά 2-3 χώρες όπερ σημαίνει κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Όμως παρατηρώντας την στρατηγική προσέγγιση της Γερμανίας είναι τεράστιο ρίσκο για την Ελλάδα να πιστέψει ότι μπορεί να στριμώξει την Γερμανία.
Η Γερμανία φαίνεται ότι πιστεύει στην μινιμαλιστική αλλά ισχυρή Ευρώπη όσο λιγότεροι τόσο καλύτερο αλλά οι λιγότεροι σημαίνει και οι ισχυρότεροι.   
Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ποντάρουν με ρίσκα.
Η προειδοποίηση της Fitch που υποβάθμισε την Ελλάδα ακριβώς λόγω της ανησυχίας για την παραμονή της Ελλάδος από το ευρώ ήταν μια πολύ γερή προειδοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης