Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θα σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές στις 17/6 αλλά οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί μπορεί να διαψευστούν – Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πανίσχυρη αξιωματική αντιπολίτευση

tags :
  Θα σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές στις 17/6 αλλά οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί μπορεί να  διαψευστούν – Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πανίσχυρη αξιωματική  αντιπολίτευση
Οι εκλογές στις 17 Ιουνίου είναι ίσως οι κρισιμότερες στην νεότερη ιστορία της Ελλάδος καθώς αν προκύψει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση  πρωτίστως θα εκτονώσει βραχυχρόνια την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ της χώρας.
Όμως τι θα μπορούσε να συμβεί μετά τις εκλογές;

Με βάση τα δημοσκοπικά αποτελέσματα η ΝΔ προηγείται ένδειξη ότι ο λαός μπορεί να αναγνωρίζει στην ΝΔ σοβαρότατα ατοπήματα και λάθη αλλά ποντάρει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση.
Η ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα αλλά δεν θα έχει αυτοδυναμία σε καμία περίπτωση.
Το καλύτερο σενάριο είναι να φθάσει στις 128 έδρες και ποσοστό 25% με 27%.
Ο δεύτερος πυλώνας εξουσίας που παραδοσιακά ήταν το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πλέον.
Το ΠΑΣΟΚ και στις νέες εκλογές θα καταποντιστεί εκλογικά.
Ο νέος μεγάλος πόλος εξουσίας αναδεικνύεται με δυναμική μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει προσελκύσει το παλαιό και ίσως και κακό ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φιλοευρωπαϊκή εικόνα αλλά οι παλινωδίες και τα αντικρουόμενα επιχειρήματα έχουν προβληματίσει μέρος της κοινωνίας.
Δεν είναι σαφές αν αυτές οι αντικρουόμενες προσεγγίσεις έχουν σκοπιμότητα απλά να έρθει δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά σίγουρα η πλειοψηφία των ανέργων και μερίδα δημοσίων υπαλλήλων έχει στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάροντας σε κάτι διαφορετικό.
Το ΠΑΣΟΚ – ακούγοντας χθες τον Βενιζέλο- μάλλον δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί.
Το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται στις εκλογές απλά γιατί ο λαός θεωρεί υπεύθυνο αυτό το κόμμα για την χρεοκοπία της χώρας.
Αποδοκιμάζει και την ΝΔ με σαφή τρόπο αλλά επειδή το ΔΝΤ και τα μνημόνια ήρθαν με το ΠΑΣΟΚ δέχεται και την μεγαλύτερη εκλογική πίεση.
Εκλογικά το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει.
Θα αναδειχθεί 3η δύναμη με ποσοστό 13% με 14% που σημαίνει ότι θα συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα έχει φιλοευρωπαϊκό προφίλ.
Από εκεί και πέρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δηλώνουν ότι δεν θα συνεργαστούν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ δηλώνει ότι θα συνεργαστεί για να υπάρξει κυβέρνηση, ενώ η Χρυσή Αυγή που θα μπει εκ νέου στην Βουλή κρατά μια πιο ήπια στάση μετά τα επικοινωνιακά λάθη του εγέρθητι και άλλα.
Το ΚΚΕ είναι μετά το ΠΑΣΟΚ ο μεγάλος χαμένος, παρωχημένο κόμμα που σύντομα θα αλλάξει και ηγεσία.  
Η είσοδος Μάνου Τζήμερου δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στην Βουλή ενώ το ΛΑΟΣ δεν θα μπει στην Βουλή.

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα πιθανότατα με βάση πάντα τις τωρινές δημοσκοπήσεις θα βρει την ΝΔ πρώτο κόμμα αλλά πανίσχυρο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι προφανές ότι ακόμη και να σχηματιστεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πανίσχυρος και προφανώς θα προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.
Αν η ΝΔ κινηθεί κοντά στο 25%, το ΠΑΣΟΚ στο 14% και η Δημοκρατική Αριστερά στο 7% όλοι μαζί συγκεντρώσουν το 46% του εκλογικού σώματος και τείνουν να προσεγγίσουν το 50%.
Σε επίπεδο εδρών θα ξεπεράσουν τις 174 -175 έδρες οπότε λογικά θα σχηματιστεί κυβέρνηση.
Όμως το φλέγον θέμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και η νέα κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι δεν θα περάσει καθόλου καλά αν η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου αποτύχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης