Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μήπως αντί της βίαιης εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ, είναι προτιμότερη μια οικειοθελής έξοδος της Γερμανίας; - Πως η επιστροφή του Βερολίνου στο μάρκο, θα σώσει την Ευρωζώνη;

 Μήπως αντί της βίαιης εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ, είναι προτιμότερη μια οικειοθελής έξοδος της Γερμανίας; - Πως η επιστροφή του Βερολίνου στο μάρκο, θα σώσει την Ευρωζώνη;
"Μπορεί η Γερμανία να σώσει την Ευρωζώνη, εγκαταλείποντάς την;" διερωτώνται σε κοινό τους άρθρο στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του CNN, οι Clyde Prestowitz (πρόεδρος του Economic Strategy Institute) και John Prout (πρώην στέλεχος του Credit Commercial de France).
Κατά τους Prestowitz και Prout, εάν η Γερμανία επιστρέψει στο μάρκο, τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα ωφεληθούν.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, η ευρωπαϊκή και κατ' επέκταση η παγκόσμια οικονομία θα βρεθούν αντιμέτωπες με την καταστροφή.
Αλλά, συνεχίζουν, υπάρχει ακόμη χρόνος για τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιστρέψουν αυτό το κλίμα καταστροφής με μια απλή λύση: Αντί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, ας αποσυρθεί καλύτερα οικειοθελώς η Γερμανία, επιστρέφοντας στο γερμανικό μάρκο.
Κατά τους αρθρογράφους, τα προβλήματα χρέους και ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών χωρών υπήρχαν πολύ πριν την έλευση του ευρώ.   
Το μείζον θέμα τώρα δεν είναι η υπερβολική αδυναμία της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά στον αντίποδα η υπερβολική ανταγωνιστική ισχύς της Γερμανίας. Ακριβώς επειδή η γερμανική οικονομία είναι τόσο ανταγωνιστική, το ευρώ μοιάζει αδύναμο μπροστά της. Για να καταστούν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πιο ανταγωνιστικές, πρέπει στην πραγματικότητα να συνεχίσουν στο δρόμο της "γερμανοποίησης", μέσω νέων μέτρων λιτότητας για μείωση μισθών, συντάξεων, περιορισμό δαπανών και τελικά αύξηση της ανεργίας.
Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πως η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει στον κοινωνικό και πολιτικό πόνο που επιβάλλει η λιτότητα, με στόχο να γίνουν.... γερμανικά ανταγωνιστικές.
Η εναλλακτική για τη Γερμανία είναι να επιστρέψει στο μάρκο. Το κόστος της διάσωσης της υπόλοιπης Ευρώπης από το Βερολίνο θα πλήξει τις γερμανικές εξαγωγές και θα αυξήσει την ανεργία. Αλλά αν επιστρέψει στο μάρκο, τεράστια κεφάλαια θα εισρεύσουν στη Γερμανία για επενδύσεις.
"Η πραγματική ερώτηση είναι η εξής: Ποιο είναι το μεγαλύτερο κόστος για τη Γερμανία; Επιβράδυνση εξαγωγών και αύξηση ανεργίας ή όσα πληρώνει για να σώσει την Ελλάδα... και πιθανότατα αργότερα την Ισπανία;" διωρωτώνται οι Prestowitz και Prout.
Κατά τους ίδιους, οι "άγνωστες" συνέπειες από μια γερμανική έξοδο μπορεί να είναι πιο διαχειρίσιμες...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης