Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Steve Keen: Το 2012 θα είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά – Οι τράπεζες θα πρέπει να υποφέρουν για να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος – Πρέπει να σώσουμε τους οφειλέτες πριν είναι πολύ αργά

Steve Keen: Το 2012 θα είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά – Οι τράπεζες θα πρέπει να υποφέρουν για να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος – Πρέπει να σώσουμε τους οφειλέτες πριν είναι πολύ αργά
Την άποψη ότι το 2012 θα είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά εξέφρασε ο ρηξικέλευθος Αυστραλός οικονομολόγος, Steve Keen, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την παρούσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, «θα πρέπει να υποφέρουν πολύ» για να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος.
Όπως εξηγεί ο Keen, οι τράπεζες δάνειζαν χρήματα με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναπτυσσόταν η παγκόσμια οικονομία και τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, όπου απλά οι τράπεζες έχουν ξεμείνει από νέους δανειολήπτες, στους οποίους είχε εθιστεί όλα αυτά τα χρόνια το τραπεζικό σύστημα.
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι αντιμέτωπες με την απειλή του αποπληθωρισμού, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από το να εξετάσουν την πρωταρχική αιτία της κρίσης.
«Η Ευρώπη καταρρέει με δική της βούληση και πιθανότατα να καταρρεύσει και το ευρώ. Ίσως σε κάποιο στάδιο να δούμε τη δημιουργία νομίσματος της Βόρειας Ευρώπης», υποστηρίζει ο Αυστραλός οικονομολόγος, προβλέποντας ότι θα ανατραπούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως έχουν σήμερα και τη θέση τους θα πάρουν ακροδεξιές «φασιστικές», όπως λέει, κυβερνήσεις. Ο ίδιος στηρίζει, μάλιστα, την άποψη αυτή στο γεγονός της εντυπωσιακής ανόδου των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος, ακόμη, στην Βρετανία και την πιστωτική κρίση που «βλέπει» να απειλεί τη χώρα, στην Αυστραλία και την Κίνα, όπου κάνει λόγο για «φούσκα» στην αγορά ακινήτων, αλλά στις ΗΠΑ, που εμπίπτουν στην επίπονη διαδικασία απομόχλευσης, συμπεραίνει ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Keen, «προσπαθούμε να σώσουμε τους πιστωτές και να γίνει επανεκκίνηση ενός κόσμου που κυριαρχείται από τους πιστωτές», προειδοποιώντας ότι, αντίθετα, «πρέπει να σώσουμε τους οφειλέτες πριν είναι πολύ αργά».
Ο Keen συστήνει, ότι για να βγει με επιτυχία από αυτή την οδυνηρή περίοδο ένα πιο βιώσιμο σύστημα, πρέπει ο ηθικός κίνδυνος της διάσωσης των τραπεζών να λάβει τέλος.
«Οι τράπεζες πρέπει να υποφέρουν και να υποφέρουν πολύ. Θα πρέπει να υποφέρουν με τέτοιο τρόπο, ώστε σε μια δεκαετία να φοβηθούν να συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει να μειωθεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος σε περίπου το ένα τρίτο των σημερινών διαστάσεών του και πρέπει να επίσης να συσταθούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα είναι πλέον επιθυμητά», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πραγματικό λάθος ήταν να αφήσουμε αυτό να συμβεί, όπως έχει τόσες πολλές φορές συμβεί στο παρελθόν, όμως, το να το αφήνουμε να συνεχιστεί για πολύ περισσότερο είναι μεγαλύτερο λάθος. Ως εκ τούτου, έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη κρίση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης