Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Bull market ή bear market rally; Επενδυτική άσκηση για δυνατούς λύτες...

tags :
Bull market ή bear market rally; Επενδυτική άσκηση για δυνατούς λύτες...
Άρθρο του Κ.Καρλή, διαχειριστή κεφαλαίων
Κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί στη Wall Street σειρά από ακραίες διακυμάνσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει μπαράζ αντίστοιχων μεταβολών στην πλειονότητα των χρηματιστηρίων των αναπτυγμένων αλλά και των αναπτυσσόμενων αγορών.
Την ορμητικότερη  πτώση στην ιστορία της Wall Street, διαδέχθηκε το γρηγορότερο +20% με αποτέλεσμα το πέρασμα στο bear market να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες και το ίδιο να συμβεί και στην έξοδο (;)  από αυτό.
Θυμίζουμε ότι "εμπειρικά" έχει  καθιερωθεί να ορίζεται είσοδος σε bear market κίνηση που φέρνει τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε απόσταση χαμηλότερη του 20% από κοντινά υψηλά ή ιστορικά υψηλά.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν διαπιστώνουμε ότι κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης πυθμένα την περίοδο Αυγ. 2008 - Μάρτιος 2009 ο δείκτης S&P 500 ξεκίνησε τη νέα μακροχρόνια άνοδο σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη από 20% μόλις 12 ημέρες μετά τα απόλυτα χαμηλά. Αυτό το έκανε δύο φορές στη σειρά εντός διαστήματος ολίγων μηνών, η πρώτη περίπτωση ήταν στις 20/11/2008 και η δεύτερη στις 9/03/2009 που ήταν και ο απόλυτος πυθμένας.
Επιπροσθέτως, στις επτά εβδομάδες που συμπληρώθηκαν την Πέμπτη 9/4/20 παρατηρήθηκε ενδοσυνεδριακή διακύμανση στον δείκτη S&P 500 εύρους -3% εως +3% σε 22 συνεδριάσεις!
Ιδια μεγέθη ενδοσυνεδριακής μεταβλητότητας είχαν καταγραφεί τον Οκτώβριο του 1932 και το Νοέμβριο του 2008.
Εντός των επόμενων 12 μηνών ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξεως του 40% στην πρώτη περίπτωση και άνοδο της τάξεως του 27% στη δεύτερη περίπτωση.
Πηγαίνοντας πίσω χρονικά πιστεύω ότι αντίστοιχη με τη τρέχουσα ιστορική περίοδο με ομοιότητες και στο οικονομικό μέτωπο είναι η περίοδος τέλη 2001 - μέσα 2002 που ξεκίνησε με την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 2001.
Οπως και σήμερα, έτσι και τότε προέκυψε ένα "εξωτερικό" σοκ το οποίο έλαβε  χώρα σε μία περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία εμφάνιζε έντονα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης και έψαχνε εναγωνίως τα μέτρα εκείνα που θα τη διατηρούσαν σε ανοδική αναπτυξιακή τροχιά.
Οι ομοιότητες με την 11/9/01 σήμερα είναι συγκλονιστικές.
Oι χρηματιστηριακοί δείκτες και στις δύο περιπτώσεις  σημείωναν κέρδη της τάξεως του 15% προ της πτώσης. Η μέγιστη πτώση και στις δύο περιπτώσεις ήταν στην περιοχή του 35%.
Τέλος, σημειώνω ότι και στις δυο περιπτώσεις η μέγιστη πτώση (τουλάχιστον μέχρι το πρόσφατο χαμηλό), χρειάστηκε διάστημα τριών εβδομάδων.
Το πιο ισχυρό "σήμα" όμως δόθηκε στις 16/3/20, λίγες συνεδριάσεις πριν από τον πρόσφατο πυθμένα του δείκτη S&P 500, όταν οι αγορές από τους insiders έφτασαν στα δεύτερα μεγαλύτερα ιστορικά υψηλά επίπεδα αμέσως μετά από αυτά του 2008.
Οπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι και οι έχοντες στενά συμφέροντα με τις εισηγμένες εταιρίες αγόρασαν μετοχές δισεκατομμυρίων δολαρίων αξιολογώντας ως ακραίο το discount που καταγραφόταν σε σχέση με την εσωτερική αξία των τίτλων.
Ο χρόνος που απαιτείται για να υπάρξει ανάκαμψη και νέα υψηλά ποικίλει και έχει να κάνει με μία σειρά άλλων παραγόντων οι οποίοι τελικά και θα καθορίσουν αν οι αγορές έχουν δει τα χειρότερα ή αναμένεται να ακολουθήσουν νέα περιδίνηση.
Μια bear market ξεκινά με φόβους για οικονομική ύφεση και πτώση στην εταιρική κερδοφορία και η επόμενη bull market ξεκινά όταν έχει υπάρξει αρκετή νομισματική και δημοσιονομική στήριξη, που θα τροφοδοτήσει το πέρασμα στην ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή, τεράστια δημοσιονομική και νομισματική στήριξη έχει ήδη διοχετευθεί στο σύστημα και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα έχουν φανεί στις αγορές μετοχών και ομολόγων.  
Παράλληλα όμως απαιτείται μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίσει τη Δημόσια Υγεία, θα επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία τους  και θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κωνσταντίνος Καρλής
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης