Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Charles Ηugh Smith: Δέσμια ενός... σπιράλ θανάτου παραμένει η Ευρώπη - Ιδού, οι 10 λόγοι που το αποδεικνύουν - Αναβάλλοντας το game over, δεν σημαίνει ότι βρέθηκε η λύση στην κρίση

Charles Ηugh Smith: Δέσμια ενός... σπιράλ θανάτου παραμένει η Ευρώπη - Ιδού, οι 10 λόγοι που το αποδεικνύουν - Αναβάλλοντας το game over, δεν σημαίνει ότι βρέθηκε η λύση στην κρίση
Τη θέση πως η Ευρώπη παραμένει δέσμια ενός... σπιράλ θανάτου, ακόμη και μετά τις ενθαρρυντικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, εκφράζει ο γνωστός οικονομολόγος Charles Ηugh Smith.
Κατά τον ίδιο, θεμελιώδους σημασίας χαρακτηρίζεται το γεγονός πως "με νέο χρέος που μεγενθύνει το ήδη υπάρχον χρέος, δεν είναι επιτεύξιμος ο στόχος για ανάπτυξη".
Μάλιστα ο ίδιος απαριθμεί μια σειρά από λόγους, οι οποίοι αποδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο πως η Ευρώπη κινείται σε ένα σπιράλ θανάτου:
1) Η ανάπτυξη εξαρτάται από δανεικά χρήματα.
2) Με νέο χρέος που μεγενθύνει το ήδη υπάρχον χρέος, δεν είναι επιτεύξιμος ο στόχος για ανάπτυξη.
3) Το νέο χρέος συνιστά ένα σπιράλ θανάτου, αφού η αποπληρωμή των τόκων σηματοδοτεί υποχώρηση των εσόδων και περιορισμό των επενδύσεων.
4) Τα δανεικά χρήματα συνοδεύονται από την ανάγκη για παροχή εγγυήσεων.
5) Τα επιτόκια αυξάνονται όταν οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει θα τους επιστραφούν πλήρως ή σε υποτιμημένο νόμισμα.
6)  Οι οικονομίες που βασίζονται στις εξαγωγές θα καταγράψουν ύφεση, στον απόηχο της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.
7) Αύξηση των τόκων σημαίνει μικρότερο εισόδημα. Με αύξηση φόρων και μείωση επενδύσεων, το προσωπικό εισόδημα βαίνει μειούμενο.
8) Όσο πιο πολλά χρήματα δανείζεται μια χώρα, τόσο περισσότερο αυξάνεται στο μέλλον το επιτόκιο.
9) Δεν υπάρχει εγγύηση για περισσότερο δανεισμό, αλλά η ανάπτυξη εξαρτάται από τα δανεικά.
10) Η μεταφορά "τοξικού" χρέους στις κεντρικές τράπεζες δεν σημαίνει μείωση των επιτοκίων.
"Η Ευρώπη θα παραμείνει σε σπιράλ θανάτου, έως ότου το τοξικό χρέος παραγραφεί. Κάθε άλλη προσέγγιση μοιάζει... θεατρική. Το να αναβάλλεις το τέλος του παιχνιδιού για μερικούς μήνες, δεν σημαίνει ότι έχεις βρει τη λύση στο πρόβλημα... ", προειδοποιεί ο Charles Ηugh Smith.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης