Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τρόικα, ΤΧΣ και ΤτΕ θέλουν συγχωνεύσεις στις μικρές ελληνικές τράπεζες – Όσες προσφύγουν στο ΤΧΣ θα συγχωνευθούν – Η Probank αντιδρά και αναζητά πρόσθετα κεφάλαια – Όλο το παρασκήνιο που θα κρίνει το μέλλον των μικρών στον κλάδο…

tags :
  Τρόικα, ΤΧΣ και ΤτΕ θέλουν συγχωνεύσεις στις μικρές ελληνικές τράπεζες – Όσες προσφύγουν στο ΤΧΣ θα συγχωνευθούν  – Η Probank αντιδρά και αναζητά πρόσθετα κεφάλαια – Όλο το παρασκήνιο που θα κρίνει το μέλλον των μικρών στον κλάδο…
(upd2)Η Τρόικα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος συγκλίνουν στην άποψη ότι πρέπει να συγχωνευθούν οι  μικρές τράπεζες οι οποίες θα είναι και οι τελευταίες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν.

Θα πρέπει να τονιστεί ξεκάθαρα ότι ενώ δεν χαρακτηρίζονται συστημικές δεν συνεπάγεται ότι δεν είναι και βιώσιμες.
Όμως για την Τρόικα, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή η προσέγγιση είναι διαφορετική.
«Δεν θα ανακεφαλαιοποιούνται οι μικρές τράπεζες αν δεν υπάρχει πλάνο επιβίωσης άρα συγχωνεύσεις»
Κατ΄ ουσία οι συγχωνεύσεις θα είναι κίνητρο για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι μικρές τράπεζες και όχι αντικίνητρο.
Στο τραπέζι έχουν πέσει 2 προτάσεις
1)να συγχωνευτούν ορισμένες  μικρές και βιώσιμες τράπεζες, ώστε να δημιουργήσουν μια κρίσιμη μάζα ισολογισμού  
2)Να συγχωνευθούν οι μικρές τράπεζες με θετική καθαρή θέση,  νέα Proton bank μετά την νέα αμκ, Attica bank και Probank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το σχέδιο συγχώνευσης των 3 μικρών τραπεζών,  που έχουν θετικά ίδια κεφάλαια περίπου 670-680 εκατ με το ΤΤ που έχει αρνητική καθαρή θέση 2,4 δις ευρώ μετά φόρων, στηρίζεται στην λογική ότι το τελικό σχήμα θα χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια ανακεφαλαιοποίησης.
Ενώ Τρόικα, ΤΧΣ και ΤτΕ θέλουν συγχωνεύσεις στις μικρές τράπεζες υπάρχουν ήδη αντιδράσεις ενώ περιπτώσεις όπως η Probank επιχειρεί να αποφύγει την προσφυγή στο ΤΧΣ, ενδεχόμενο όμως όχι και τόσο πιθανό.

Συγκέντρωσε το 56% της αμκ ή 60 εκατ η Probank – Αναζητά στρατηγικό σύμμαχο

Περίπου 60 εκατ έναντι στόχου 106,7 εκατ ευρώ συγκεντρώθηκαν  στην αύξηση κεφαλαίου της Probank δηλαδή κάλυψη περίπου 56%.
Οι περίπου 3,5 χιλ μέτοχοι της τράπεζας συμμετείχαν κατά ένα μέρος ωστόσο είναι η πρώτη αύξηση που υλοποιείται και καλύπτεται σε ποσοστό 56%.
Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η τράπεζα θα εκδώσει ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές ύψους 150 εκατ δηλαδή ο αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 256,7 εκατ, εξάγεται πρώτο συμπέρασμα ότι η τράπεζα θα καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 120 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το δέλεαρ του ομολογιακού είναι το επιτόκιο του περίπου 11% με 12%.
Τα 60 εκατ της αύξησης και άλλα 60  εκατ του ομολογιακού που θα είναι μετατρέψιμο σε μετοχές.
Με δεδομένο ότι η τράπεζα διαθέτει 71 εκατ κεφάλαια και προσθέτοντας και τα 120  εκατ της αύξησης και του ομολογιακού δηλαδή συνολικά 190 εκατ θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια 160 με 180 εκατ ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη, την δομή του ενεργητικού, την υφιστάμενη κεφαλαιακή ανεπάρκεια λόγω του PSI+ αλλά και τα δυνητικά κεφάλαια που μπορούν να αντληθούν η Probank θεωρείται από τις καλές περιπτώσεις καθώς διατηρεί θετική καθαρή θέση.
Η προσφυγή στο ΤΧΣ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αλλάζει στρατηγική η Probank και αναζητά στρατηγικό σύμμαχο…

Μια ενδιαφέρουσα απόφαση έλαβε η Probank υπό τον Δαμανάκη.
Με βάση το καταστατικό της τράπεζας κανείς μέτοχος από τους 3,5 χιλ δεν μπορεί να κατέχει ποσοστό άνω του 5%.
Η τράπεζα έχει αποφασίσει να αλλάξει αυτό τον όρο και αυτό συνεπάγεται ότι ή υπάρχουν υφιστάμενοι μέτοχοι που θα ήθελαν να αυξήσουν το ποσοστό τους είτε αναζητείται στρατηγικός επενδυτής.
Για παράδειγμα αν ένας μέτοχος κατέχει 5% στην Probank και οι μισοί μέτοχοι δεν συμμετείχαν λόγω του dilution το ποσοστό του θα αυξηθεί. Μάλιστα αν ο μέτοχος αυτός συμμετάσχει και στο ομολογιακό τότε το ποσοστό του θα αυξηθεί περαιτέρω.
Όμως υπάρχει και μια άλλη εκδοχή η τράπεζα διερευνά το ενδεχόμενο για στρατηγικό επενδυτή εξέλιξη που αν καρποφορήσει θα είναι τεράστιας σημασίας.
Με ρεαλιστικούς όρους η μικρή ή μεγάλη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Probank πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Πωλείται η Geniki και ήδη μέλη του ΔΣ ψάχνουν ενδιαφερόμενους

Η Societe Generale επανασχεδιάζει την στρατηγικής και πλέον πουλάει την Geniki bank.
Ήδη η Γαλλική τράπεζα που ελέγχει το 99,05% της Geniki bank έχει αποφασίσει να αγοράσει ομολογιακά δάνεια και πάσης φύσεως δάνεια έναντι αντιτίμου ίσο με την λογιστική αξία των δανείων έως 500 εκατ ευρώ.
Αυτό που ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι η Geniki bank που διαθέτει 2,47 δις δάνεια και 202 εκατ ομολογιακά θα μπορεί να τα πουλήσει στην Societe Generale έως 500 εκατ ή τα 500 εκατ θα αφορούν την λογιστική αξία των δανείων;
Προφανώς οι διαφορές είναι μεγάλες καθώς 500 εκατ λογιστική αξία δανείων μπορεί να ισούνται με 1 έως 1,2 δις δάνεια και ομολογιακά.
Ήδη η Societe Generale σύμφωνα με πληροφορίες αγόρασε ομολογιακό δάνειο της Geniki bank ύψους 202,8 εκατ ευρώ στην λογιστική αξία.
Δηλαδή αγόρασε τα 202,8 εκατ περίπου 145 εκατ ευρώ.
Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι τι εξυπηρετεί αυτή η στρατηγική;
Στα τελευταία διοικητικά συμβούλια της Societe Generale στο Παρίσι, το ζήτημα της Geniki bank έχει απασχολήσει την διοίκηση.
Πλέον στην Γαλλία μιλούν ανοικτά για πώληση ωστόσο αναγνωρίζουν ότι σε αυτή την φάση κανείς δεν αγοράζει.
Έτσι λοιπόν αποφάσισαν να αγοράσουν μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Geniki bank για 3 λόγους
1)Αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία της Geniki bank την καθιστούν πιο ελκυστική προς πώληση.
2)Αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία της Geniki bank σημαίνει μείωση των assets άρα δεν θα χρειαστεί να επενδύει κάθε χρόνο κεφάλαια η Societe Generale.
3)Αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία της Geniki bank η Societe Generale επιτυγχάνει να μειώσει την συνεχή παροχή ρευστότητας προς την θυγατρικής της στην Ελλάδα.
Να ληφθεί υπόψη ότι όσο λιγότερα δάνεια και ομολογιακά διαθέτει μια τράπεζα τόσο λιγότερη ρευστότητα χρειάζεται.
Σημειώνεται δε ότι η Geniki διαθέτει δείκτη ρευστότητας 11% με 11,5% που αυτό σημαίνει ότι απέχει πολύ από τα ελάχιστα όρια του 20% που απαιτεί η ΤτΕ και η κάθε κεντρική τράπεζα.
Η Geniki bank είναι ζημιογόνος στην Ελλάδα ενώ οι ζημίες 795 εκατ το 2011 και 66 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2012  κατ΄ ουσία αποδυναμώνουν πλήρως τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν υποχωρήσει στο 4,8 με 5%.
Ένα βασικό ζήτημα της Geniki bank είναι οι σωρευμένες ζημίες που καταγράφονται στα λοιπά αποθεματικά 1,18 δις ευρώ.
Η τράπεζα χρειάζεται νέα αύξηση κεφαλαίου και ήδη έχει προκαταβάλλει η Societe Generale 60 εκατ.
Όμως λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα καθαρή θέση 100 εκατ θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 100-120 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Πιθανό σενάριο είναι η νέα αύξηση να πραγματοποιηθεί στα 0,30 ευρώ και να είναι και η τελευταία αύξηση στην τράπεζα εντός χρηματιστηρίου καθώς μετά θα κινηθούν οι διαδικασίες για οριστική έξοδο από το χρηματιστήριο.

Εξέλιξη αποτελεσμάτων Geniki bank

Χρονική περίοδος

Αποτελέσματα

Α τρίμηνο 2012

Ζημίες  -98 εκατ ευρώ

2011

Ζημίες -795 εκατ ευρώ

2010

Ζημίες -411 εκατ ευρώ

2009

Ζημίες -109 εκατ ευρώ

2008

Ζημίες -74 εκατ ευρώ

2007

Ζημίες -43 εκατ ευρώ

2006

Ζημίες  -78 εκατ ευρώ

2005

Ζημίες -14 εκατ ευρώ

2004

Ζημίες  -82 εκατ ευρώ

Σύνολο

Ζημίες -1,7 δις ευρώ



Attica bank: Κρατάει ακόμη αλλά θέλει νέα αμκ και έχει πρόβλημα με ΤΤ και ΤΠ&Δ

Σε πραγματικούς όρους η Attica bank θα χρειαστεί 220-250 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες που ειδικά στις μικρές τράπεζες είναι πολύ μεγαλύτερες.
Η επικρατούσα άποψη ότι με core tier 1 πάνω από 9% π.χ. 9,5% μια τράπεζα είναι επαρκής δεν ισχύει.
Ειδικά μάλιστα για τις μικρές τράπεζες η ΤτΕ είχε ζητήσει να διαθέτουν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 14% με 15%.
Άρα το 9% που αναφέρεται ως core tier 1 δεν ισχύει για τις μικρές τράπεζες.
Οι μικρότερες τράπεζες πάντα πρόβαλλαν τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας ως ασφάλεια.
Διέθεταν από 15% έως 19% ωστόσο πάντα λησμονούσαν να αναφέρουν ότι οι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας δεν ήταν μέριμνα των διοικήσεων αλλά απαίτηση της ΤτΕ.
Με 8,7% tier 1 η Attica bank δεν έχει πρόβλημα να δανείζεται από την ΕΚΤ ρευστότητα.
Η Attica bank έχει δανειστεί ρευστότητα 600-700 εκατ από την ΕΚΤ ενώ δεν έχει δανειστεί από το ELA ακόμη.
Τα κεφάλαια της Attica bank ανέρχονται στα 351 εκατ ευρώ.
Προφανώς και χρειάζεται αμκ που εκτιμάται σε πάνω από 100 εκατ ευρώ.
Το ΤΣΜΕΔΕ με το 42,5% που ελέγχει στην τράπεζα παραμένει ακόμη εύρωστο ταμείο καθώς διαθέτει αυξημένα αποθεματικά όπως εμφανίζονται στην ΤτΕ.
Όμως το ΤΤ με 22,5% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 19% δεν έχουν πλέον κεφαλαιακή δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου.
Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες της τράπεζας είναι ρεαλιστικοί αν και το NPLs στα καταναλωτικά βρίσκεται στο 31% πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς ενώ το συνολικό NPLs στο 15% κοντά στην αγορά.
Τα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν ένα ερωτηματικό – κάποια εξ αυτών –.

Νέα Proton bank – Έχασε 250 εκατ κεφάλαια και το ΤΧΣ θα επενδύσει άλλα 230 εκατ

Αρνητική καθαρή θέση έχει η Νέα Proton bank κοινώς έχασε τα 250 εκατ που ήταν τα κεφάλαια που επένδυσε το ΤΧΣ και πλέον για να επανέλθει η τράπεζα σε core tier 1 9% χρειάζεται 197 εκατ ευρώ.
Όμως με  βάση τις χρηματοροές, την δομή των στοιχείων ενεργητικού και την συνολική συμπεριφορά του ισολογισμού η τράπεζα θα χρειαστεί όχι 197 εκατ που έχει προβλεφθεί αλλά 230 με 240  εκατ ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 250 εκατ που επένδυσε το ΤΧΣ και χάθηκαν και άλλα 240 εκατ που υποχρεωτικά πρέπει να καταβάλει θα έχει επενδύσει συνολικά περίπου 500 εκατ ευρώ σε μια τράπεζα χωρίς μέλλον.
Αναλύοντας την οικονομική κατάσταση της νέας Proton bank προκύπτει ότι η τρέχουσα καθαρή θέση της νέας Proton bank είναι -90 εκατ ευρώ.
Μάλιστα αν προστεθούν οι σωρευμένες ζημίες και λοιπά αρνητικά αποθεματικά τότε η ζημία φθάνει τα 340 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η ζημία 251,4 εκατ που εμφάνισε η νέα Proton bank σε μετά φόρων βάση προέρχεται από απομείωση ομολόγων 146 εκατ και νέες προβλέψεις 91,6 εκατ ευρώ.
Η νέα Proton bank αποτελεί ένα αποτυχημένο πείραμα.
Αν συμπεριληφθούν και οι ζημίες που υπέστη το ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων τότε το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η τρέχουσα αξία της νέας Proton bank με αυστηρά κριτήρια και με την νέα αύξηση κεφαλαίου είναι -50 με -100 εκατ ευρώ.
Όποιος ενδιαφερόμενος θέλει να αγοράσει την νέα Proton bank με 30-40 εκατ ευρώ μπορεί να την αγοράσει.

Η δομή του ισολογισμού της νέας Proton bank

Ενεργητικό 1,8 δισ ευρώ
Δάνεια 831 εκατ μετά προβλέψεων
Απαίτηση από ΤΕΚΕ 289 εκατ
Καταθέσεις 1,355 δισ
Ίδια κεφάλαια -89,5 εκατ
Σωρευμμένες ζημίες και λοιπά αποθεματικά -339,5 εκατ
Ζημίες 2001 -251,4 εκατ
Νέες προβλέψεις 91,6 εκατ
Απομειώσεις ομολόγων -146 εκατ  


FBBank Ρέστης με Π Γερμανό χρειάζεται και νέα αμκ

Η FBBank κρατάει ακόμη.
Πλέον διαθέτει core tier 1 κοντά στο 9% μετά το PSI+.
Ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου 40 εκατ πριν 6 μήνες αυξάνοντας τότε το core tier 1 στο 11,3%.
Από τα σημαντικά στοιχεία της τράπεζας που δεν είναι γνωστά είναι ότι η οικογένεια Ρέστη έχει πραγματοποιήσει μια πολύ μεγάλη κατάθεση και έτσι στηρίζεται η ρευστότητα της τράπεζας.
Η κατάθεση εκτιμάται σε 200 εκατ αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένη πληροφορία.
Το ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο στην FBBank είναι ότι η μετοχική σύνθεση της τράπεζας εμπλουτίστηκε με ένα νέο επιχειρηματία τον Π. Γερμανό μέσω της Olympia Development που ελέγχει το 6,24% της τράπεζας.
Η οικογένεια Ρέστη ελέγχει το 64,79% και η ΑΤΕ έχει υποχωρήσει στο 19,60% καθώς δεν συμμετείχε στην τελευταία αμκ.
Η κατάσταση στην FBBank εμφανίζεται σταθερή αν και υπάρχουν ανησυχίες για την ποιότητα ορισμένων επιχειρηματικών δανείων.
H τράπεζα έχει νέο διευθύνοντα σύμβουλο, επί χρόνια στέλεχος της τράπεζας τον Μ Δαναλάτο.

Η ειδική περίπτωση της Πανελλήνιας τράπεζας

Με ζημίες 22,8 εκατ ευρώ η Πανελλήνια τράπεζα που προήλθαν από το PSI+ περί τα 34 εκατ – μαζί με προβλέψεις - διαθέτει 88 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Θεωρείται αυτονόητο ότι θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου καθώς
1)οι ζημίες την υποχρεώνουν να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας
2)Έχει εκδώσει προνομιούχες μετοχές 28 εκατ τις οποίες κάλυψε το ελληνικό δημόσιο.
Με ενεργητικό 740 εκατ η Πανελλήνια τράπεζα με μετόχους την Παγκρήτια Συνεταιριστική τράπεζα με 43,6%, την Συνεταιριστική Χανίων 15,3% και την Γερμανική τράπεζα DZ Bank είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστεί νέα κεφάλαια τουλάχιστον 40 εκατ.
Παράλληλα πρέπει να συντηρεί το χάσμα δανείων προς καταθέσεις που κυμαίνεται περί τα 100-110 εκατ ευρώ (Δάνεια 574 εκατ, καταθέσεις 465 εκατ).
Η Πανελλήνια τράπεζα ήδη να μειώνεται μέσα σε ένα χρόνο το ενεργητικό της κατά 23% και ταυτόχρονα μείωσε σημαντικά το προσωπικό που αριθμεί πλέον 182 εργαζόμενους μείον 50 σε διάστημα ενός έτους.
Η τράπεζα δεν εμφανίζει κάποια στοιχεία άμεσης ανησυχίας ωστόσο πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί σύντομα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης