Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το κεντρικό πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου πάει… περίπατο – Η τρόικα ζητάει έργα, η κυβέρνηση εμφανίζεται με μια αλλοπρόσαλλη στρατηγική ενώ η Alpha Bank προειδοποιεί ότι η χώρα έχει επενδύσει σε λάθος στόχους

tags :
Το κεντρικό πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου πάει… περίπατο – Η τρόικα ζητάει έργα, η κυβέρνηση εμφανίζεται με μια αλλοπρόσαλλη στρατηγική ενώ η Alpha Bank προειδοποιεί ότι η χώρα έχει επενδύσει σε λάθος στόχους
Ούτε μήνα δεν έχει κλείσει η νέα κυβέρνηση και ήδη το αδιέξοδο του εκλογικού διακυβεύματος της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου έχει ορθωθεί μπροστά στο ανομοιογενές κυβερνητικό σχήμα. Η κυβέρνηση εμφανίζεται εσχάτως χωρίς σχέδιο για τα πρώτα της βήματα, την ώρα που η Τρόικα έχει ήδη επισκεφτεί τη χώρα μας για να επιβεβαιώσει το προφανές και αυτονόητο ότι από τον περασμένο Μάρτιο τίποτα δεν έχει δρομολογηθεί.
Μπορεί η χώρα και το κυβερνητικό έργο να «μπήκε στον πάγο» το τελευταίο τρίμηνο, όταν όλοι ασχολούνταν με την προεκλογική περίοδο, ωστόσο το πρόγραμμα των υποχρεώσεων ουδέποτε σταμάτησε να υφίσταται. Οι στόχοι παραμένουν, οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις ισχύουν και η λιτότητα παραμένει ημιτελές σχέδιο.
Μέσα σε μία εβδομάδα θητείας του νέου Υπουργού Οικονομικών, κι ενώ παρεμβλήθηκαν Eurogroup και Τρόικα, η κυβέρνηση συζητά για το αν έπρεπε να τεθεί τώρα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης ή τον Σεπτέμβριο. Το σχήμα εμφανίζεται διαιρεμένο. Ο Ευ. Βενιζέλος έκανε την πρώτη του απόπειρα να βελτιώσει το πολιτικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ, αλλά προσέκρουσε στη λογική που θέλει ότι «δεν μπορεί να ζητάς κάτι τόσο σημαντικό από τους δανειστές εάν πρωτίστως δεν είσαι συνεπείς, ή σχεδόν συνεπείς στις υποχρεώσεις σου». Την ίδια ώρα, τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο κ. Φ Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ, «κυνηγούν» ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ, για την απροθυμία του να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ενώ δείχνουν ότι αγνοούν ότι η εκτελεστική εξουσία έπρεπε ήδη να έχει πιάσει δουλειά για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Σ’ αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, αναρρώνοντας από την πρόσφατη περιπέτεια υγείας, προσπαθεί να τηρήσει τις ισορροπίες και να καλύψει τις διαρροές του υπουργικού σχήματος (μετρά ήδη 3 παραιτήσεις), ενώ εμφανίζει την εικόνα ότι έχει αφήσει τον Γ. Στουρνάρα να δεχτεί τις πρώτες βολές των Ευρωπαίων για την απραξία του τελευταίου τριμήνου.
Η κατάσταση και η προοπτική της επαναδιαπραγμάτευσης φαίνεται ωστόσο να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Η επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής που ευαγγελίζονται με σθένος οι κυβερνητικοί εταίροι θα επιφέρει σύμφωνα με τους αναλυτές και νέα καθυστέρηση στην ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση. Την ίδια ώρα, το ζήτημα της ένταξης των 50 δις. ευρώ που θα λάβουν οι τράπεζες στο δημόσιο χρέος φαίνεται να απασχολεί εξίσου. Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ισπανία και την Ιταλία, τα κεφάλαια στήριξης των τραπεζών μπορούν να περνούν μέσω ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης δηλαδή, και όχι μέσω δημόσιου χρέους, δίνοντας έτσι ανάσα στα δημοσιονομικά. Ωστόσο, αυτή η απόφαση, τουλάχιστον προς το παρόν δεν ισχύει για τη χώρα μας, αν και θα ήταν μεγάλη ελάφρυνση. Στο πλαίσιο της ιδέας της επαναδιαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά και σ' αυτήν την περίπτωση... χωρίς έργα δεν έρχεται καμία αλλαγή.
Την ίδια ώρα, η Τρόικα βρίσκεται εν αναμονή του κυβερνητικού έργου. Αν και διαβεβαίωσε ότι το ομόλογο του 3,1 δις. ευρώ που λήγει τον Αύγουστο θα πληρωθεί, ούτε ένα ευρώ δεν θα οδηγηθεί στα ελληνικά Ταμεία εάν δεν υπάρξουν έργα. Η στάση αυτή δεν θα πρέπει να αποκόβεται από την συνολική ευρωπαϊκή στάση έναντι της χώρας μας, με τους εταίρους να έχουν θέσει πλέον ηχηρά την κόκκινη γραμμή.
Τη στάση αυτή φαίνεται ότι συμμερίζεται και η Alpha Bank, η οποία στρέφεται κατά της πλειονότητας του πολιτικού κόσμου της χώρας μας, υπενθυμίζοντας ότι εμφανιζόμεθα διεθνώς ως κακομαθημένα παιδιά που δεν θέλουν να μεγαλώσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πιστεύουμε λανθασμένα ότι τα προβλήματά μας πρέπει να επιλυθούν από άλλους. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Δεν μπορεί να λοιδορείται ο Υπουργός Οικονομικών που, από τα τάρταρα της εθνικής απαξίας, προσπαθεί να αποκαταστήσει το κύρος της χώρας. Η επαναδιαπραγμάτευση έχει έννοια μόνο μεταξύ αξιόπιστων συνομιλητών, που μπορούν να δεσμεύουν τις χώρες τους και να πραγματοποιούν τις υποσχέσεις που δίνουν», αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεών της η Alpha Bank.
Η επαναδιαπραγμάτευση εστιάζεται στην επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής και στην αντικατάσταση συμφωνηθέντων μέτρων με άλλα ισοδύναμης απόδοσης, σημειώνει. «Με την επιμήκυνση, όμως, μετατίθεται χρονικά και η έλευση της ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς η όποια τόνωση της ζήτησης θα είναι αναιμική και δεν πρόκειται αφεαυτής να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών. Η δε αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων συνιστά το ισοδύναμο της αναζήτησης του Ιερού Δισκοπότηρου, ως εάν τα εναλλακτικά μέτρα αυτά να είναι ανώδυνα και να μην έχουν υφεσιακές επιπτώσεις που έχουν τα υπό αντικατάσταση μέτρα. Τα ισοδύναμα δεν είναι πανάκεια. Κορυφαίο διαχρονικά ισοδύναμο είναι οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, που αν και έχουν άμεσο αναπτυξιακό χαρακτήρα, περικόπτονται για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου», υπογραμμίζει.
«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, καμία επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου δεν είναι εφικτή», τονίζει η Alpha Bank. «Η επαναδιαπραγμάτευση θα είχε έννοια εάν περιοριζόταν σε μέτρα τόνωσης της αναπτυξιακής διαδικασίας ώστε να ελαφρυνθεί το κόστος της προσαρμογής που, σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη να γίνει», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης