Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δημιουργία τεχνικού κλίματος σε οικονομία και αγορά με προκάτ deal στις τράπεζες – Με 40 δις δανεικά κεφάλαια οι συγχωνεύσεις θα διογκώσουν τα προβλήματα στον κλάδο – Ανάπτυξη και επαναδιαπραγμάτευση οι λύσεις για να αποφευχθεί η χρεοκοπία

   Δημιουργία τεχνικού κλίματος σε οικονομία και αγορά με προκάτ deal στις τράπεζες – Με 40 δις δανεικά κεφάλαια οι συγχωνεύσεις θα διογκώσουν τα προβλήματα στον κλάδο – Ανάπτυξη και επαναδιαπραγμάτευση οι λύσεις για να αποφευχθεί η χρεοκοπία
Τα deals που πραγματοποιούνται στο ναδίρ του καθοδικού οικονομικού κύκλου, που δεν αποτελούν προϊόν ενδελεχούς έρευνας για τα οφέλη που θα επιφέρουν στην οικονομία και που ταυτόχρονα εμφανίζουν δυσδιάκριτες συνέργειες μεταξύ τραπεζών που θα χρωστούν έως 40 δις κεφάλαια και έως 121 δις ρευστότητα το μόνο που θα προκαλέσουν είναι ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα λόγω των αθρόων απολύσεων ενώ θα εντείνουν την ύφεση στην οικονομία.

Άπαξ και οι ιδιωτικοποιήσεις ναρκοθετούνται από την στιγμή που έχουν μεταφερθεί για το 2013, άπαξ και η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου έχει περιθωριοποιηθεί καθώς η Ευρώπη ζητάει πρώτα έργα και μετά θα εξετάσει αν θα δεχθεί τροποποιήσεις άπαξ και η ύφεση στην οικονομία έχει δραματικά επιδεινωθεί ορισμένοι παράγοντες στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τράπεζες και αρμόδιους θεσμικούς φορείς θα επιχειρήσουν προσεχώς να φέρουν στο προσκήνιο τα deals μεταξύ των τραπεζών.
Θα παρουσιαστούν ως αναγκαιότητα για να υπάρξει κινητοποίηση της οικονομίας και να καλλιεργηθούν οι προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση.
Όμως τα προκάτ deals στις τράπεζες χρήζουν τεράστιας προσοχής.
Γιατί;
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα.
Ας υποτεθεί ότι ο Τουρκολιάς της Εθνικής με τον Κωστόπουλο της Alpha έχοντας το πράσινο φως του Σαμαρά (κοινό στοιχείο και των 3 είναι ότι κατάγονται από την Μεσσηνία) αποφασίζουν να συγχωνευθούν.
Με βάση την υφιστάμενη δομή των ισολογισμών των κεφαλαιακών αναγκών και ρευστότητας και συνεκτιμώντας την αλληλοεπικάλυψη των δικτύου και το υπεράριθμο προσωπικό εξάγονται τα συμπεράσματα ότι
1)Η νέα τράπεζα θα υποχρεούται να επιστρέψει 13,5 δις ευρώ σε κεφάλαια.
2)Θα πρέπει να επιστρέψει 62 δις ευρώ σε ρευστότητα.
3)Θα πρέπει να κλείσουν 200 καταστήματα
4)Αυτό συνεπάγεται πάνω από 1800-1900 άτομα θα τεθούν εκτός εργασίας.
5)Ταυτόχρονα λόγω της εξάρτησης σε κεφάλαια και ρευστότητα το νέο σχήμα δεν θα μπορέσει να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο να στηρίξει την οικονομία
6)Ο μέτοχος ο οποίος από το dilution που θα υποστεί λόγω της ανακεφαλαιοποίησης όπου το ΤΧΣ θα είναι ο βασικός μέτοχος θα καταστραφεί γιατί χρηματιστηριακά το σοκ θα είναι πολύ μεγάλο.
Το παράδειγμα της Εθνικής με την Alpha δεν είναι ακριβώς τυχαίο γιατί έχει κάποιες βάσεις ωστόσο θα μπορούσε να ήταν Εθνική με Πειραιώς κ.ο.κ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα deals στις τράπεζες θα πρέπει να έχουν στόχο με το άθροισμα δυνάμεων θα πρέπει η εξάρτηση σε ρευστότητα και κεφάλαια να μειώνεται και όχι να αυξάνεται.
Οι σχεδιασμοί λοιπόν της Κυβέρνησης είναι να δημιουργήσουν προκάτ deals πιστεύοντας ότι αυτά θα βοηθήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδος είναι να αναστρέψει την φθοροποιό ύφεση και να επανεκκινήσει την οικονομία που αποτελεί μια από την βασική συνιστώσα της επιχειρηματολογίας Σαμαρά.
Για να συμβεί αυτό όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μηχανισμοί που είναι στην εντατική.
Θα πρέπει πρωτίστως να ισχυροποιηθούν οι τράπεζες όχι τεχνικά αλλά πραγματικά και εν συνεχεία να υλοποιηθούν deals ώστε να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία.
«Δεν μπορεί να βγει από την εντατική ο ασθενής και να ελπίζουμε ότι θα κερδίσει χρυσό μετάλλιο» αναφέρει με νόημα τραπεζίτης απαντώντας στο ερώτημα μπορούν τώρα οι τράπεζες συγχωνευόμενες να αλλάξουν το ρου των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα;

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης