Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δάνειες και όχι φίλιες δυνάμεις στηρίζουν την Κυβέρνηση - Η τρικομματική κυβέρνηση… είναι μια κυβέρνηση Παπαδήμου με πρωθυπουργό Σαμαρά και υπουργό οικονομικών αντί Βενιζέλο τον Στουρνάρα – Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου θα αποτύχει

Δάνειες και όχι φίλιες δυνάμεις στηρίζουν την Κυβέρνηση - Η τρικομματική κυβέρνηση… είναι μια κυβέρνηση Παπαδήμου με πρωθυπουργό Σαμαρά και υπουργό οικονομικών αντί Βενιζέλο τον Στουρνάρα – Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου θα αποτύχει
(upd2)Σε ένα πόλεμο τα αντίπαλα μέρη μετρούν συμμάχους.
Οι μεγάλοι στρατηγικοί ποτέ δεν προσέρχονται στην αρένα της μάχης να δεν έχουν εξασφαλίσει συμμαχίες και καταστρώσει εναλλακτικά σχέδια επιτυχίας και αποτυχίας.
Η Ελλάδα που δίνει μια ιστορική μάχη έχει καταφέρει το ακατόρθωτο, να μην έχει υποστηρικτές.

Έχει απέναντι της την θεσμική Ευρώπη.
Δεν έχει δίπλα της την Ρωσία μετά το άνοιγμα Καραμανλή, ενώ η διακυβέρνηση Παπανδρέου επανεπιβεβαίωσε τον φιλοαμερικανικό προσανατολισμό της χώρας.
Έτσι η Ελλάδα φαίνεται στα μάτια της Ρωσίας ως μιας ασταθής χώρα και στα μάτια των αμερικανών μια αναξιόπιστη χώρα.
Η Ελλάδα δίνει μια ιστορική μάχη χωρίς συμμάχους.
Ιστορικά όποτε δόθηκαν μάχες χωρίς συμμάχους σχεδόν όλες κατέληξαν σε ήττα.
Η τρικομματική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά και με την στήριξη της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποτελεί μια παραλλαγή μια μετάλλαξη της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Πρωθυπουργός τότε ήταν ο Παπαδήμος και τώρα ο Σαμαράς, υπουργός οικονομικών ήταν τότε ο Βενιζέλος και τώρα ο Στουρνάρας.
Η υπεραπλουστευμένη αυτή προσέγγιση αρχίζει και αποτελεί την βασική εκτίμηση οικονομικών και τραπεζικών κύκλων.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι πλέον αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση των 3 κομμάτων δεν στηρίζεται σε φίλιες δυνάμεις αλλά σε δάνειες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τα δανεικά.
Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι 3 ετερόκλιτα κόμματα που στον πυρήνα τους βρίσκονται σε αναβρασμό.
Η ΝΔ που αποτελεί τον κεντρικό πόλο εξουσίας δεν περιστοιχίζεται από φίλιες δυνάμεις. Στηρίζεται από εξαγορασμένες φιλίες από δάνειες φιλίες.
Από την άλλη πλευρά ο  ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχει την δυνατότητα ούτε και την ικανότητα να κυβερνήσει.
Ωστόσο η τρικομματική κυβέρνηση θα φθαρεί πολύ γρήγορα και οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν μείζονος σημασίας.
Η βασική πολιτική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης συνεργασίας είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Όταν μια χώρα όπως η Ελλάδα, δεν τολμά να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης φοβούμενη τις αντιδράσεις έχει χάσει τον πολιτικό της στόχο τότε η πιθανότητα να επιτύχει στο μέλλον αλλαγές ουσίας στο μνημόνιο θα είναι σχεδόν μηδενική.
Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να χάσει όχι μόνο την δυνατότητα 2ετούς επιμήκυνσης του μνημονίου αλλά κυρίως την μεταφορά των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ESM στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Αν τα 50 δις που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παραμείνουν στο χρέος και ταυτόχρονα η επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου δεν εγκριθεί από την Τρόικα τότε θα πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης η οποία πλέον δεν θα έχει ούτε πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση.
Η κυβέρνηση αυτή εξελέγη με στόχο όχι να καταργήσει το μνημόνιο αλλά να το επαναδιαπραγματευθεί.
Το μνημόνιο θα ήταν λάθος να καταργηθεί αλλά σε βασικούς τομείς πρέπει να τροποποιηθεί.
Η επαναδιαπραγμάτευση είναι μια σωστή επιλογή σε ένα μνημόνιο που προκαλεί ιστορικών διαστάσεων ύφεση.

Π.Λ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης