Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Προειδοποιήσεις από Ν. Roubini για την αμερικανική οικονομία - Εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην ανάκαμψη της

tags :
Προειδοποιήσεις από Ν. Roubini για την αμερικανική οικονομία - Εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην ανάκαμψη της
Την άποψη του ότι η αμερικανική οικονομία, όχι μόνο δεν βρίσκεται στα πρόθυρα ανάκαμψης, αλλά αντίθετα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εκφράζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, ο οικονομολόγος Ν. Roubini, ενώ όπως υποστηρίζει η πολυπόθητη ανάπτυξη θα αργήσει να έρθει.
Σύμφωνα με τον ίδιο ενώ ο κίνδυνος μιας άτακτης κρίσης στην ευρωζώνη κυριαρχεί ευρέως, μια πιο αισιόδοξη άποψη για την οικονομική πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επικρατήσει. Όπως αναφέρει για τα τελευταία τρία χρόνια, η κυρίαρχη άποψη είναι  ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ισχυρής και αυτοσυντηρούμενης ανάκαμψης. Όμως όπως αποδεικνύεται αυτό είναι λάθος, αφού το υπερβολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα  και στη συνέχεια η μεταφορά του στο δημόσιο τομέα, συνηγορούν στο γεγονός ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να περιμένει για αρκετά χρόνια ακόμη. Ακόμη και φέτος, η άποψη ότι αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 3%, είναι λανθασμένη. Ηδη το πρώτο εξάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης φαίνεται να είναι  πιο κοντά στο 1,5%, ενώ στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να αγγίξει το 1,7%. Επίσης πολλοί επαναλαμβάνουν «το παραμύθι» ότι ο συνδυασμός των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου, η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων, η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων και η αναζωπύρωση της παραγωγής των ΗΠΑ θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Για διάφορους λόγους, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί περαιτέρω κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και θα είναι ακόμη χαμηλότερη το 2013. Ηδη η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο επιβραδύνθηκε όπως και η δημιουργία θέσεων εργασίας - κατά μέσο όρο 70.000 το μήνα – το τελευταίο διάστημα υποχώρησε πολύ.
Δεύτερον, οι προσδοκίες για δημοσιονομική λιτότητα (αύξηση της φορολογίας και περικοπές δαπανών), θα κρατήσουν πίσω τις δαπάνες και την ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Τρίτον, η δημοσιονομική λιτότητα θα ισοδυναμούσε με μία αύξηση του ΑΕΠ στο 4,5% για το 2013. Αυτό όμως όπως φαίνεται δεν είναι εφικτό καθώς οι αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών θα είναι πολύ ηπιότερες. Αλλά, ακόμη και αν η δημοσιονομική λιτότητα αποδεικνύεται ότι είναι μια ήπια μορφής ανάπτυξης εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους η συνεισφορά της θα είναι μολις 1% του ΑΕΠ.
Τέταρτον, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά τα τελευταία τρίμηνα δεν αντανακλά την αύξηση των πραγματικών μισθών (οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν σημειώσει πτώση).
Πέμπτον, τέσσερις εξωτερικές δυνάμεις θα εμποδίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη των ΗΠΑ: η  επιδείνωση της κρίσης της Ευρωζώνης, η κρίση στην κινεζική οικονομία , μια γενικευμένη επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών καθώς και μια σειρά διαθρωτικών μέτρων (όπως κίνδυνος της ανόδου των τιμών του πετρελαίου το 2013).
Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε ποσοτική χαλάρωση ειδικότερα φέτος, η οποία όμως θα είναι αναποτελεσματική, καθώς μειώνοντας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια τα οποία είναι ήδη πολύ χαμηλά, δεν θα αυξηθούν τα έσοδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης