Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Αναταράξεις στο ΧΑ ελέω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Αναταράξεις στο ΧΑ ελέω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας
Οι χρηματιστηριακές αναταράξεις επανήλθαν ακυρώνοντας τα σενάρια που συνηγορούσαν στην προσπάθεια για συναλλακτική αναβάθμιση και αναρρίχηση του Γ.Δ. προς τις 660 μονάδες
Το απρόβλεπτο της προσωπικότητας του Tayyip Erdogan επιβεβαιώθηκε όταν πριν 2 εβδομάδες ξεκίνησε νέο μέτωπο με την Αρμενία υποστηρίζοντας στρατιωτικά τους Αζέρους στη διεκδίκηση της περιοχής Nagorno Karabakh.
Ακολούθησε το άνοιγμα των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και από χτες η μετάβαση του ερευνητικού  σκάφους Oruc Reis στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο, διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι επίκειται η έναρξη διερευνητικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με τον Τσαβούσογλου να προτείνει την ημερομηνία.
Στη θέση του αναμένεται να  επανέλθει το σκηνικό του Αυγούστου με τα πολεμικά πλοία των δύο χωρών να συγκεντρώνονται πάλι  στην περιοχή.
Και με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 15-16/10 να αποκτά αυξημένη σημασία καθώς θα συζητηθεί πάλι το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.
Έτσι, οι χρηματιστηριακές αναταράξεις επανήλθαν ακυρώνοντας τα σενάρια που συνηγορούσαν στην προσπάθεια για συναλλακτική αναβάθμιση και αναρρίχηση του Γ.Δ. προς τις 660 μονάδες υπερβαίνοντας το πολύμηνο σκηνικό συσσώρευσης.
Το ενδεχόμενο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γ.Δ. αναπόφευκτα επανέρχεται.
Με το σκηνικό στην οικονομία ωστόσο να επιδέχεται διπλή ανάγνωση: Από τη μία πλευρά τα στοιχεία του πληθωρισμού (στο -2% το Σεπτέμβριο) και της βιομηχανικής παραγωγής (στο -3,8% τον Αύγουστο) επιβεβαιώνουν ότι η βαθιά ύφεση παραμένει στην ελληνική οικονομία με την πρόβλεψη για το φετινό ΑΕΠ να φτάνει μέχρι και το -10% και στο πιο αισιόδοξο σενάριο το -8%.
Παράλληλα, ωστόσο, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων (στο -0,80%) προϊδεάζουν για μια ακόμη έξοδο στις αγορές για άντληση φτηνότερου δανεισμού για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.
Από την άλλη πλευρά, η κινητικότητα στα διάφορα άλλα πεδία είναι ελπιδοφόρα.
Ο διαγωνισμός για το  Ναυπηγείο Σκαραμαγκά ξεκίνησε και στο τέλος Νοεμβρίου ίσως έχουμε δεσμευτικές προσφορές.
Η Γραμμή 4, έργο €1,8 δις,  ξεμπλοκάρει  και οι προσφορές θα γνωστοποιηθούν άμεσα από τους δύο υποψήφιους.
Την  αναγγελία της επένδυσης για data centre της Microsoft ακολουθεί εκείνη της Amazon, διαχέοντας το μήνυμα ότι η διενέργεια επενδύσεων στη χώρα είναι και αποτέλεσμα της εκτίμησης των τεχνολογικών κολοσσών ότι τελικά θα υπάρξει γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή παρά τους φόβους για το αντίθετο.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι η ωρίμανση τέτοιων κινήσεων θα απαιτήσει αρκετό χρόνο για να αποτυπωθούν  τα ευεργετικά αποτελέσματά της στην ελληνική οικονομία με την πανδημία να συνεχίζει να επιδρά αρνητικά βραχυπρόθεσμα, μέχρις ότου ξεκινήσουν οι ροές από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το γεγονός πάντως ότι τα 2/3 από αυτές θα αφορούν τον ενεργειακό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, οδηγούν στην εκτίμηση ότι η στρατηγική της επιλεκτικής επιλογής μετοχικών τίτλων (stock picking) είναι πάλι ο ενδεδειγμένος οδηγός στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις εταιρείες των παραπάνω κλάδων να καταγράφουν ήδη αξιοσημείωτες αποδόσεις φέτος.  
Με τη συμπλήρωση των εταιρειών που συνεχίζουν με επιτυχία την προώθηση των πωλήσεων τους στο εξωτερικό και με εκείνες στις οποίες  το management διενεργεί ήδη τις κατάλληλες κινήσεις όπως αποτυπώθηκε στα μεγέθη του 1ου εξαμήνου.
Στο εξωτερικό, η προεκλογική περίοδος των ΗΠΑ συνεχίζει να ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό τη μεταβλητότητα των δεικτών των διεθνών αγορών.
Με την ασυμφωνία ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να αποτρέπει για την ώρα τη ψήφιση ενός νέου πακέτου στήριξης από το Κογκρέσο.
Με το ΔΝΤ να αναγνωρίζει ότι η υπέρβαση της οικονομικής ύφεσης απαιτεί αυξημένες δημόσιες επενδύσεις, ιδιαίτερα από τα κράτη που μπορούν να δανειστούν ακόμη και με αρνητικά επιτόκια!
Καταληκτικά, σκηνικό αχαρτογράφητων υδάτων χαρακτηρίζει τις διεθνείς αγορές με τους δείκτες να συνεχίζουν να οδηγούν τη Wall Street ψηλότερα καθώς οι αλλαγές στο οικονομικό τοπίο συντελούνται ήδη: Με το τρίπτυχο της λιγότερης παγκοσμιοποίησης, της περισσότερης ψηφιοποίησης και της λιγότερης ισότητας (περισσότερων ανισοτήτων δηλαδή) να το χαρακτηρίζει όπως το συνοψίζει ο Economist στο τελευταίο του αφιέρωμα (less globalized, more digitised, less equal!).

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης