Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Credit Agricole: Προσωρινή η ηρεμία που επικρατεί στις αγορές – Η μη τήρηση των στόχων που έχουν τεθεί, από την Ελλάδα, εντείνουν τους φόβους – Το ευρώ θα δοκιμαστεί ξανά σύντομα

tags :
  Credit Agricole: Προσωρινή η ηρεμία που επικρατεί στις αγορές – Η μη τήρηση των στόχων που έχουν τεθεί, από την Ελλάδα, εντείνουν τους φόβους – Το ευρώ θα δοκιμαστεί ξανά σύντομα
Την άποψη της ότι η ηρεμία που επικρατεί στην Ευρωζώνη είναι προσωρινή και ότι η κατάσταση θα αλλάξει εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα εκφράζει σε ανάλυση της η Credit Agricole, η οποία εκτιμά ότι το ευρώ θα περάσει σύντομα  νέα δοκιμασία. Για το μέλλον της Ευρωζώνης προβλέπει δύο σενάρια΅: ή δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση με μακροπρόθεσμα οφέλη ή καμία αλλαγή και χρεοκοπία Ιταλίας που θα συμπαρασύρει όλο τον πλανήτη.
Μετά από μια μικρή ανάπαυλα οι ανησυχίες στην Ευρωζώνη έχουν επανεμφανιστεί, επισημαίνει σε ανάλυση της η Credit Agricole. Η Ισπανία και η Ελλάδα βρίσκονται πάλι στο προσκήνιο, με την επίσημη έγκριση της διάσωσης των τραπεζών τους, να δίνει προς το παρόν τουλάχιστον μία μικρή «παρηγοριά» στις αγορές.
Σε ανάλυση της η Credit Agricole επισημαίνει ότι το γεγονός ότι δύο περιοχές της Ισπανίας έχουν ζητήσει τη βοήθεια της κυβέρνησης, εντείνει τις ανησυχίες που υπάρχουν στην Ευρώπη.
Όσο για την Ελλάδα, η ανάσχεση της διάσωσης λόγω της μη τήρησης των στόχων, η απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση και η επίσκεψη της τρόικας θα συνεχίσουν να προκαλούν εκνευρισμό στις αγορές και να εντείνουν τους φόβους.
Σύμφωνα με την τράπεζα, όπως ήταν αναμενόμενο οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης δέχονται νέες πιέσεις, ενώ στον πυρήνα της Ευρωζώνης έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ηδη οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων έχουν κινηθεί πάνω από το κρίσιμο όριο του 7%, ενώ το ευρώ εκτιμά ότι θα δοκιμαστεί σύντομα.
Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη έκθεση της η Credit Acricole, δύο θερωρεί ότι είναι τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της ευρωζώνης.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει: μεγαλύτερα βήματα προς μια δημοσιονομική ενοποίηση και 'μια ιδέα' από προγράμματα προσαρμογής για τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Τα βήματα περιλαμβάνουν ευρωομόλογα, σε διάφορες μορφές και άδεια τραπεζικής λειτουργίας στον ESM. Στο σενάριο αυτό τα spreads των περιφερειακών χωρών αποσυμπιέζονται, τα μάκρο βελτιώνονται, το ευρώ σημειώνει ισχυρή ανάκαμψη, οι πιο αδύναμες χώρες-μέλη της ευρωζώνης παίρνουν 'μια ανάσα' με τη μορφή οικονομικών δόσεων προς ενίσχυση, οι αποδόσεις στα ομόλογα υποχωρούν και παραχωρείται επιμήκυνση των προγραμμάτων προσαρμογής. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη επιβίωση της ευρωζώνης εξαρτάται ακόμη από την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ακόμα μεγαλύτερης πολιτικής και δημοσιονομικής ενοποίησης.
Το δευτερο σενάριο προβλέπει: μια μικρή ή καμία αλλαγή στην τρέχουσα δημοσιονομική και νομισματική στάση, από την οποία θα προκύψει αδυναμία του ευρώ. Τα ρίσκα εξάπλωσης της κρίσης αυξάνονται, μεγενθύνοντας έτσι τα εγχώρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ισπανία και η Ιταλία. Τα ομόλογα των δύο χωρών εκτινάσσονται σε επίπεδα που ισοδυναμούν με μεσοπρόθεσμη χρεοκοπία, το ευρώ υποχωρεί κατά από τα 1,10 δολάρια ή ενδεχομένως και κάτω από το 1 δολάριο, ενώ τα περιφερειακά spreads αγγίζουν ακραία επίπεδα και τα μάκρο επιδεινώνονται. Η Ευρωζώνη εντέλει διαλύεται με ταχείς ρυθμούς, η πιο αδύναμη ισοτιμία ευρώ/δολαρίου δεν αρκεί για να τονωθεί η ανάπτυξη καθώς η χρεοκοπία της Ιταλίας προκαλεί μαι σημαντική παγκόσμια ύφεση. Η κατάρρευση της Ιταλίας συμπαρασύρει ολόλκληρη την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν κατηγορείται πλέον μόνο για ένα νομισματικό 'πόλεμο' αλλά και για την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται διεθνώς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης