Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Bank of America/ Merrill Lynch: Πολύ κοντά στο να χρεοκοπήσει και να αποχωρήσει από το ευρώ η Ελλάδα...με τον κωδικό Grain – Οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θεωρούν ταμπού την έξοδο χώρας από το ευρώ

Bank of America/ Merrill Lynch: Πολύ κοντά στο να χρεοκοπήσει και να αποχωρήσει από το ευρώ η Ελλάδα...με τον κωδικό Grain   – Οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θεωρούν ταμπού την έξοδο χώρας από το ευρώ
Mια νέα σημαντική αλλαγή περιλαμβάνει το αναλυτικό μοντέλο για την κρίση του ευρώ, που σχεδίασαν οι οικονομολόγοι της Bank of America Merrill Lynch. Η Bank of America Merrill lynch εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς η μέχρι στιγμής πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική.
Οι οικονομολόγοι της Bank of America Merrill lynch δόμησαν το παιχνίδι - την στρατηγική τους με τρεις βασικούς παίκτες: μια χώρα της περιφέρειας που την ονομάζουν Grain, οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και οι αγορές.
Το παιχνίδι έχει τρία πιθανά ενδεχόμενα έκβασης: διαφυγή απο την κρίση, διάσωση η χρεοκοπία της Grain. Το πόσο ελκυστική θα είναι η κάθε έκβαση για κάθε έναν απο τους παικτες, έχει ως εξής:
1)Η Grain  θα προτιμήσει μια διάσωση αρχικά, θα ακολουθήσει λιτότητα ενώ η τρίτη εξέλιξη κατά σειρά θα είναι η χρεοκοπία.
2) Η ΕΕ θα επιλέξει πρώτα την λιτότητα, μετά τη διάσωση και τελευταία μια χρεοκοπία.
3) Η αγορά θα επέλεγε πρώτα τη χρεοκοπία, μετά τη λιτότητα και τέλος τη διάσωση.
Μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης βασίστηκε στη δυναμική και στην ελκυστικότητα των πιθανών επιλογών έκβασης αυτού του μοντέλου, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ έχουν μεν διαφωνήσει για το διαχωρισμό μεταξύ λιτότητας και διάσωσης, αλλα  συμφωνούν ότι η χρεοκοπία είναι η χειρότερη έκβαση.
Επομένως, σύμφωνα με τη BofΑ, αυτή η δόμηση αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα σχετικά με το πόσο ελκυστική είναι η κάθε έκβαση ανάλογα με τον παίκτη:
Οι ηγέτες της ΕΕ, ιδιαίτερα στη Γερμανία, ισχυρίζονται επιμόνως ότι η Ελλάδα πρέπει να εμμείνει στο πρόγραμμα λιτότητας και ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση.
Υποστηρίζουν ακόμη ότι δεν φοβούνται πλέον μια έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ.
Με βάσει τα παραπάνω η Ελλάδα ειναι πολύ κοντά στο να φτάσει στο τέλος του παιχνιδιού και να φύγει από τη ευρωζώνη καθώς είτε θα αποφασίσει ότι η λιτότητα είναι χειρότερη από τη χρεοκοπία είτε η Ευρώπη θα αποφασίσει ότι η διάσωση είναι χειρότερη από τη χρεοκοπία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης