Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το ΤΧΣ χρειάζεται κατεπειγόντως κεφάλαια – Μόλις 100 εκατ απέμειναν στα ταμεία του από τα αρχικώς 25 δισ – Στον αέρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν η Ελλάδα δεν λάβει την επόμενη δόση των 31,5 δισ

 Το ΤΧΣ χρειάζεται κατεπειγόντως  κεφάλαια – Μόλις 100 εκατ απέμειναν  στα ταμεία του  από τα αρχικώς 25 δισ – Στον αέρα η  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών  αν η Ελλάδα δεν λάβει την επόμενη δόση των 31,5 δισ
(upd3)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χρειάζεται κατεπειγόντως κεφάλαια.
Διέθετε 25 δις ευρώ που ήταν τα κεφάλαια της πρώτης μεγάλης δόσης τα οποία όλα δαπανήθηκαν.

Συγκεκριμένα το ΤΧΣ χρηματοδότησε με 250 εκατ την νέα Proton bank αλλά μετά τις ζημίες που εμφάνισε κατέβαλλε άλλα 300 εκατ για να την ενισχύσει εκ νέου.
Το funding gap το χάσμα χρηματοδότησης στην νέα Proton bank 1,1 δις και στην TBank ύψους 770 εκατ που απορροφήθηκε από το ΤΤ καλύφθηκαν από το ΤΕΚΕ.
Εν συνεχεία το ΤΧΣ κάλυψε με 18 δις μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των 4 συστημικών τραπεζών.
Τα 18 δις ήταν προκαταβολές και προφανώς θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια ώστε το core tier 1 να κινηθεί μεταξύ 9% και 10%.
Με αυτές τις κινήσεις το ΤΧΣ είχε διαθέσιμα περί τα 7,2 δις ευρώ.
Το deal μεταξύ  της Πειραιώς και της good ATE στοίχησε στο ΤΧΣ συνολικά 6,67 δις το funding gap και 500 εκατ η πρόσθετη προκαταβολή για να ενισχυθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας  tier 1 άνω του 8% δηλαδή σύνολο 7,17 δις ευρώ.
Άρα αφαιρέθηκαν από το ΤΧΣ 7,17 δις όταν διέθετε κεφάλαια 7,2 δις ευρώ.
Το ΤΧΣ πλέον δεν έχει κεφάλαια. Αυτό είναι απόλυτο.
Χρειάζεται την δεύτερη δόση των 25 δις για να μπορέσει να ανακεφαλαιοποιήσει τον τραπεζικό κλάδο και να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών.
Χωρίς τα κεφάλαια αυτά τα 25 δις καμία ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις περί τον Οκτώβριο αναμένεται να αποσαφηνιστεί  το  ακριβές ύψος ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα ολοκληρωθούν μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2013.
Έως τότε γιατί είναι μακριά έως τότε το ΤΧΣ πρέπει να έχει τα επιπλέον 25 δις ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης