Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι κρύβεται πίσω από την βιασύνη για deals στις τράπεζες; Θέλουν να καταστήσουν περισσότερο συστημικές…τις ήδη συστημικές τράπεζες και να αποτρέψουν την χρεοκοπία που φαίνεται στον ορίζοντα – Στο θετικό σενάριο ποντάρει το banking

   Τι κρύβεται πίσω από την βιασύνη για deals στις τράπεζες; Θέλουν να καταστήσουν περισσότερο συστημικές…τις ήδη συστημικές τράπεζες και να αποτρέψουν την χρεοκοπία που φαίνεται στον ορίζοντα – Στο θετικό σενάριο ποντάρει το banking
Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την βιασύνη, πραγματικά βιασύνη να επισπευστούν τα deals στις τράπεζες;
Το βασικό στρατηγικό σχέδιο είναι ένα θέλουν να καταστήσουν πιο συστημικές τις ήδη χαρακτηρισμένες συστημικές τράπεζες και να αποτρέψουν την χρεοκοπία που φαίνεται ότι βρίσκεται στον ορίζοντα.

Το σχέδιο έχει δύο βασικά αναχώματα.
Μέσω της επιταχυνόμενης αναδιάρθρωσης τους τραπεζικού κλάδου  – κατ΄ ουσία πρόκειται για συγχωνεύσεις επιπόλαιες και έωλες, εξαιρώντας την good ATE που είχε λογική συνεργειών με την Πειραιώς - θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να δείξει στην Τρόικα ότι είναι αποφασισμένη για σημαντικές τομές στην οικονομία.
Αυτό αποτελεί το ανάχωμα αποτροπής της χρεοκοπίας.
Αν πειστεί η Τρόικα ότι στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα αρχίζει και αντιμετωπίζει σοβαρά την κατάσταση υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα.
Σε αυτή την περίπτωση το ανάχωμα αποτροπής της χρεοκοπίας θα έχει λειτουργήσει και ο απειλητικός εχθρός που καλπάζει  πάνω στο άρμα της χρεοκοπίας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Αν αυτή η βίαιη αναδιάρθρωση στις τράπεζες  δεν αποδώσει είναι ξεκάθαρο ότι τα μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα τα πιο συστημικά τραπεζικά σχήματα θα προσπαθήσουν να διαχειριστούν το γεγονός της χρεοκοπίας.
Επειδή τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και η προέλαση της χρεοκοπίας επιθετική η Ελλάδα δεν έχει χρονικά περιθώρια.
Ή θα αποδώσουν άμεσα τα μέτρα ή η χώρα θα χρεοκοπήσει.
Οι τραπεζίτες και οι βασικοί τους μέτοχοι παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο το οποίο ή θα τους βγει και θα έχουν ισχυροποιηθεί ή θα καταστραφούν όλοι μαζί.
Η μεγέθυνση στις τράπεζες και η δημιουργία σχημάτων που χαρακτηρίζονται πιο συστημικά είναι δίκοπο μαχαίρι.
Αν η Ελλάδα δεν χρεοκοπήσει οι τραπεζίτες θα είναι πάλι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της φάσης της ανόδου.
Θα είναι οι πρωταγωνιστές της φάσης της ανάκαμψης και το βέβαιο είναι ότι θα γίνουν ακόμη πλουσιότεροι κάτι που σε μια καπιταλιστική οικονομία είναι φυσιολογικό.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή θα καταφέρουν να διαχειριστούν εν  μέσω πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας την κατάσταση ή θα καταρρεύσουν μαζί με την οικονομία.
Το επιχείρημα ενός κορυφαίου τραπεζίτη είναι ενδιαφέρον.
«Αν πάμε καλά σκεφτείτε πως οι ισχυρότερες τράπεζες θα ανακάμψουν και τι κέρδη θα δημιουργήσουν.
Αν δεν πάμε καλά είτε έτσι μείνουμε, είτε διπλάσιοι ή τριπλάσιοι γίνουμε από τιε συγχωνεύσεις στο τέλος θα χρεοκοπήσουμε»
Το banking ποντάρει στο θετικό σενάριο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης