Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μόνο συγχωνευόμενες μπορεί να αποφύγουν την διάσπαση σε good και bad bank οι μικρές τράπεζες – Να αξιοποιήσουν την Societe Generale

 Μόνο συγχωνευόμενες μπορεί να αποφύγουν την διάσπαση σε good και bad bank οι μικρές τράπεζες – Να αξιοποιήσουν την Societe Generale
(upd3)Μόνο συγχωνευόμενες οι μικρές τράπεζες μπορούν να αποφύγουν την διάσπαση σε good και bad bank, αποκτώντας πρόσβαση στα κεφάλαια του ΤΧΣ.
Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστη, θεσμική, πηγή «οι μικρές τράπεζες θα βρεθούν πολύ σύντομα στο επίκεντρο.

Αν μια μικρή τράπεζα προσφύγει στο ΤΧΣ για να ανακεφαλαιοποιηθεί θα κριθεί εκ των πραγμάτων μη βιώσιμη και θα σπάσει σε good και bad bank.
Αν όμως 2  μικρές τράπεζες εμφανιστούν στο ΤΧΣ καταθέτοντας ένα σχέδιο συγχώνευσης και κριθεί βιώσιμο τότε οι δύο τράπεζες δεν θα σπάσουν σε good και bad bank και θα ανακεφαλαιοποιηθούν από το Ταμείο.
Λύσεις υπάρχουν για τις μικρές τράπεζες, να ενσωματωθούν στις συστημικές αλλά έχουν μια ευκαιρία να επιβιώσουν αναφέρει η ίδια θεσμική πηγή»
Οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με ίδια μέσα προφανώς και θα έχουν λόγο ύπαρξης στην αγορά, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η πλειονότητα των μικρών τραπεζών έχουν αντικειμενικό πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης.
Οι ζυμώσεις που συντελούνται στο παρασκήνιο στον χώρο των μικρών τραπεζών είναι εντονότατες.
Η Millennium bank με 120 καταστήματα και 1450 εργαζομένους ανακεφαλαιοποιήθηκε με 105 εκατ τον Δεκέμβριο του 2011 από την Millennium Πορτογαλίας.
Τα κεφάλαια ανέρχονται στα 310 εκατ αλλά φαίνεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 140-150 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα εμφανίζει ένα χάσμα funding gap 1,5 δις σε ρευστότητα.
Οι Πορτογάλοι είναι δυνητικοί πωλητές αν και είναι πιθανό σύντομα η Millennium bank Ελλάδος να βρεθεί στο επίκεντρο καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει πυλώνα συγχωνεύσεων μεταξύ των μικρών τραπεζών.
Π.χ. Αν αποφάσιζε μια εκ των μικρών τραπεζών να συγχωνευθεί με την Millennium bank το νέο σχήμα θα μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.
Ένα σενάριο που έχει κυκλοφορήσει είναι να συγχωνεύονταν η Millennium bank με την Geniki και οι μητρικές τράπεζες να κρατούσαν στρατηγικά ποσοστά σε συνεργασία με τραπεζικό ή επιχειρηματικό σχήμα.
Η διοίκηση της Attica bank έχει αναφερθεί στα σχέδια για συγχωνεύσεις αλλά με επίκεντρο την τράπεζα ενώ ο πρόεδρος Γ Γαμβρίλης έχει αναφέρει ότι θα καλύψει με ίδια μέσα την αμκ που θα φθάσει τα 220 εκατ ευρώ.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας φθάνει το 9,9% και τα κεφάλαια τα 239 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Η Probank διαθέτει 132-133 εκατ ίδια κεφάλαια συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης κεφαλαίου 61 εκατ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Η τράπεζα προχωράει και σε ομολογιακή έκδοση 71,6 εκατ με τιμή 0,80 ευρώ και με αναλογία 4,551 ομολογίες προς 10 μετοχές.
Να σημειωθεί ότι προ της αμκ είχε συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 2,14% ενώ μετά την αμκ και το ομολογιακό εφόσον καλυφθεί φθάνει το 6,77% ή 191 εκατ ενώ ο στόχος ήταν να διαθέτει 316 εκατ ευρώ. Χρειάζεται επιπλέον 120 εκατ ευρώ τουλάχιστον σε κεφάλαια.
Είναι προφανές ότι ακόμη και αν καλυφθεί το ομολογιακό που ολοκληρώνεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου η Probank θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει κεφαλαιακό πρόβλημα.
Αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια για αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου, η διοίκηση Δαμανάκη θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα μεγάλο βήμα να επιχειρήσει deal με άλλη μικρή τράπεζα – υποψήφιοι υπάρχουν πολλοί – ώστε να καταθέσουν από κοινού αίτημα ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ.
Η Attica ή η Millennium bank ή και η νέα Proton bank θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους δυνητικούς στρατηγικούς επενδυτές.
Ωστόσο καλό deal θα μπορούσε να θεωρηθεί η συγχώνευση της Probank με την νέα Proton bank λόγω του γεγονότος ότι είναι πλήρως εξυγιασμένη αλλά το μειονέκτημα είναι ότι ελέγχεται πλήρως από το ΤΧΣ τεράστιο dilution για τον παλαιό μέτοχο της Probank.
Η Geniki bank πωλείται. Το ΤΧΣ και η ΤτΕ  έστειλαν επιστολές  προς την Societe Generale θέτοντας όρους στην διαδικασία πώλησης της  Geniki bank.
Η διαδικασία πώλησης της Geniki bank έχει ήδη ξεκινήσει και ήδη διεθνής οίκος έχει αναλάβει να διερευνήσει το ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδος.
Η ΤτΕ και το ΤΧΣ αναφέρουν  στην Societe Generale ότι για να πωλήσει την Geniki bank χρειάζεται
1) να ολοκληρώσει αμκ
2)να καλύψει το funding gap
3)να μην φύγουν κεφάλαια από την Ελλάδα
4)να υλοποιηθεί business plan που να επιβεβαιώνει τις συνέργειες από την εξαγορά.
Με βάση πρώτες πληροφορίες η αμκ στην Geniki εκτιμάται στα 300-350 εκατ ενώ το funding gap το κενό χρηματοδότησης στα 650 εκατ ευρώ.
Ωστόσο σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή αν η Societe Generale δεν καταφέρει να πωλήσει την Geniki δεχόμενη ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνει μέτοχος σε άλλη τράπεζα τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί και η λύση της εταιρίας κοινώς να κλείσει η τράπεζα.
Η Geniki είναι χρεοκοπημένη. Όμως είναι δέλεαρ για μια ελληνική τράπεζα να έχει μέτοχο την Societe Generale.
Η Geniki διαθέτει 2,8 δις ενεργητικό, 2,44 δις δάνεια μετά προβλέψεις οι καταθέσεις στα 1,9 δις ευρώ τα υφιστάμενα κεφάλαια 100 εκατ ευρώ και το αποθεματικό στο -1,18 δις ευρώ που αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα.
Η  Γαλλική τράπεζα που ελέγχει το 99,05% της Geniki bank προβαίνει σε reverse split 100 προς 1 και αγοράζει  ομολογιακά δάνεια και πάσης φύσεως δάνεια έναντι αντιτίμου ίσο με την λογιστική αξία των δανείων έως 500 εκατ ευρώ.
Ήδη η Societe Generale αγόρασε ομολογιακό δάνειο της Geniki bank ύψους 202,8 εκατ ευρώ στην λογιστική αξία.
Δηλαδή αγόρασε τα 202,8 εκατ περίπου 145 εκατ ευρώ.
Οι κινήσεις αυτές έχουν ένα ξεκάθαρο στόχο, να επιτρέψουν να πωλήσει πιο εύκολα την Geniki bank.
Η νέα Proton bank έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση του με 300 εκατ διαθέτει 215 εκατ νέα κεφάλαια αφαιρώντας τα αρνητικά ίδια κεφάλαια 85 εκατ ευρώ, είναι πλήρως εξυγιασμένη αλλά δεν είναι σαφές αν είναι βιώσιμη και ταυτόχρονα έχει μοναδικό μέτοχο το ΤΧΣ.
Όποια τράπεζα εξαγοράσει την Νέα Proton bank ταυτόχρονα το dilution θα είναι τεράστιο.
Επίσης η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν δεν μπορεί να μην αποτιμηθεί δεόντως καθώς κρίνει την νέα Proton bank ως μη βιώσιμη τράπεζα.
Η FBBank αντιμετωπίζει ζήτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης εκ νέου.
Με core tier 1 κοντά στο 9% είναι προφανές ότι χρειάζεται νέα σημαντική αύξηση, που εκτιμάται κοντά στα 80-110  εκατ. ευρώ, ώστε να ενισχύσει το δείκτη στα όρια που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΤτΕ έχει θέσει το δείκτη στο 10% για το 2013, ωστόσο στο ποσοστό αυτό επί του σταθμισμένου ενεργητικού  πρέπει να προστεθούν και οι δικλείδες ασφαλείας για τις μικρές τράπεζες.
Κατ΄ ουσία οι μικρές τράπεζες πρέπει να έχουν core tier 1 πάνω από 13% με 14%.
Η FBBank  ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου ύψους 40 εκατ. πριν 6 μήνες, αυξάνοντας τότε το core tier 1 στο 11,3% για να υποχωρήσει στην συνέχεια λόγω PSI.
Από τα σημαντικά στοιχεία της τράπεζας, είναι ότι η οικογένεια Ρέστη έχει πραγματοποιήσει μια πολύ μεγάλη κατάθεση και έτσι στηρίζεται η ρευστότητα της τράπεζας.
Η κατάθεση εκτιμάται σε 200 εκατ.
Το ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο στην FBBank είναι ότι η μετοχική σύνθεση της τράπεζας εμπλουτίστηκε με ένα νέο επιχειρηματία τον Π. Γερμανό μέσω της Olympia Development που ελέγχει το 6,24% της τράπεζας.
Η οικογένεια Ρέστη ελέγχει το 64,79% (από 14,24% 4 μέλη της οικογένειας Ρέστη) η ΑΤΕ έχει υποχωρήσει στο 17,23% καθώς δεν συμμετείχε στην τελευταία ΑΜΚ, ενώ το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 12,12% και μάλλον προέρχεται από τις προνομιούχες μετοχές περίπου 49 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα με 377 εκατ μη καλυμμένα δάνεια και με επιβεβλημένη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση είναι προφανές ότι θα βρεθεί στο στόχαστρο των συγχωνεύσεων.

Συμπέρασμα

Συνδυασμοί για συγχωνεύσεις, υπάρχουν  αλλά όλοι οι συνδυασμοί δεν είναι κατάλληλοι.
Η Millennium bank είναι καλή τράπεζα με τεράστιο όμως funding gap.
Η Geniki bank είναι σχεδόν χρεοκοπημένη αλλά με σύμμαχο την Societe Generale μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ.
Η Probank είναι μια τράπεζα με αξιώσεις μεν αλλά έχει κεφαλαιακό έλλειμμα που πρέπει να αντιμετωπίσει.
Η νέα Proton έχει εξυγιανθεί αλλά όποια τράπεζα την  εξαγοράσει θα υποστεί μεγάλο dilution ο παλαιός μέτοχος της.
Η Attica bank λόγω της ισχυρής παρουσίας του ΤΣΜΕΔΕ με 42,5% αποτελεί ειδική περίπτωση ενώ η FBBank  εκ των πραγμάτων πρέπει να ενταχθεί σε ένα νέο τραπεζικό σχήμα.

Οικονομικά στοιχεία μικρών τραπεζών

Τράπεζα

Ενεργητικό

Καταθέσεις

Χορηγήσεις

Κεφάλαια

Millennium

5,9 δισ

2,83 δισ

4,48 δισ

310 εκατ

Attica bank

4 δισ

2,77 δισ

3,4 δισ

239 εκατ

Probank

3,4 δισ

2,88 δισ

2,64 δισ

132 εκατ

Geniki

2,88 δισ

1,92 δισ

2,44 δισ

100 εκατ

Nέα Proton

1,75 δισ

1,5 δισ

925 εκατ

215 εκατ

FBBank

1,47 δισ

980 εκατ

1,27 δισ

102 εκατ

Σύνολο

1,088 δισ

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης