Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εγκλωβισμένες στους τόκους των υποχρεώσεων τους οι τράπεζες – Πληρώνουν ετησίως 6 δισ σε τόκους για καταθέσεις και ρευστότητα από την ΕΚΤ και ELA της ΤτΕ – Καθηλώνεται η προσπάθεια παραγωγής καθαρών κερδών

  Εγκλωβισμένες στους τόκους των υποχρεώσεων τους οι τράπεζες – Πληρώνουν ετησίως 6 δισ σε τόκους για καταθέσεις και ρευστότητα από την ΕΚΤ και ELA της ΤτΕ – Καθηλώνεται η προσπάθεια παραγωγής καθαρών κερδών
Εγκλωβισμένες στους τόκους των υποχρεώσεων τους είναι οι ελληνικές τράπεζες.
Πληρώνουν συνολικά περί τα 6 δις ευρώ σε τόκους ετησίως για καταθέσεις που φθάνουν τα 162 δις ευρώ περιλαμβανομένων και των 92 δις ευρώ καταθέσεων προθεσμίας καθώς και τα 135,5 δις ευρώ που έχουν αντλήσει ως ρευστότητα από την ΕΚΤ και την ΤτΕ μέσω του ELA.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα 6 δις ευρώ τόκους που κατά μέσο όρο πληρώνουν οι τράπεζες ετησίως και λογίζονται ως έξοδα εκ τόκων αντιστοιχούν συνολικά σε ρευστότητα 297 δις ευρώ.
Προφανώς η αντληθείσα ρευστότητα είναι τεράστια ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα καθώς αντιστοιχεί πάνω από 80% του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.

Τι πληρώνουν στην ΕΚΤ και στην ΤτΕ

Τα 135,5 δις ευρώ που έχουν λάβει  οι ελληνικές τράπεζες ως ρευστότητα από την ΕΚΤ και την ΤτΕ μέσω του ELA του ευρωσυστήματος δηλαδή προφανώς δεν έχουν χορηγηθεί δωρεάν.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε μηνιαία βάση οι ελληνικές τράπεζες καταβάλλουν 55-60 εκατ ευρώ στην ΕΚΤ και περίπου 140 εκατ ευρώ στην ΤτΕ για την παρεχόμενη ρευστότητα του ELA.
Συγκυριακά π.χ. τον Ιούλιο θα καταβάλλουν 190-200 εκατ ευρώ.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί το εξής.
Το 2007 π.χ. που οι τράπεζες αντλούσαν από τις αγορές περίπου 25-30 δις ευρώ πλήρωναν τόκους μηνιαίως  75-85 εκατ ευρώ ή ετησίως 900 εκατ ευρώ.
Στις πάσης φύσεως ομολογιακές εκδόσεις η καταβολή τόκων γίνεται σε τριμηνιαία βάση αλλά η αναφορά σε μηνιαία βάση γίνεται για λόγους απεικόνισης των μηνιαίων εξόδων από τόκους.
Τι πληρώνουν για καταθέσεις…

Οι τόκοι των προθεσμιακών καταθέσεων φθάνουν τα 3,8 με 4 δις ευρώ ετησίως ή 320 με 330 εκατ ευρώ μηνιαίως.
Δηλαδή οι τράπεζες πληρώνουν 3,8 - 4 δις ευρώ σε τόκους για τις προθεσμιακές καταθέσεις.
Βέβαια αυτή η αναγωγή αφορά το σύνολο του κλάδου.
Υπάρχουν τράπεζες που πληρώνουν επιτόκια 7,6% στις προθεσμιακές καταθέσεις και τα έξοδα εκ τόκων σχεδόν εκμηδενίζουν τα τελικά καθαρά έσοδα από τόκους.

Το συμπέρασμα

Με 6 δις ευρώ τόκους ετησίως με αναγωγή μέσων όρων στην συμπεριφορά των επιτοκίων καταθέσεων και στην συμπεριφορά του ευμετάβλητου μεγέθους ρευστότητας από την ΕΚΤ και την ΤτΕ εξάγεται το συμπέρασμα ότι η προσπάθεια να παράξουν κέρδη οι τράπεζες σχεδόν καθηλώνεται και μόνη διέξοδος είναι η σημαντική αύξηση των επιτοκίων δανείων που αυξάνουν τα έσοδα από τόκους.
Όμως με τόσο υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις και στα δάνεια όχι ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αλλά αντιθέτως η ύφεση θα βαθύνει περισσότερο καθιστώντας επιτακτική ανάγκη αλλαγή ρότας άμεσα.

Τόκους που καταβάλλουν οι τράπεζες σε ΕΚΤ – ΤτΕ και προθεσμιακές καταθέσεις

Τόκοι μηνιαίως στην ΕΚΤ μ.ο.

55-60 εκατ ευρώ

Τόκοι ετησίως στην ΕΚΤ

680-700 εκατ ευρώ μ.ο.

Τόκοι μηνιαίως στην ΤτΕ μ.ο.

140 εκατ ευρώ

Τόκοι ετησίως στην ΤτΕ μ.ο.

1,6 δισ ευρώ

Σύνολο τόκων ετησίως ΕΚΤ+ΤτΕ

2,3 δισ ευρώ *

Τόκοι στο σύνολο των καταθέσεων 162 δισ ευρώ ετησίως

3,8-4 δισ ευρώ

Τόκοι σε προθεσμιακές καταθέσεις 92 δις ευρώ -  ετησίως

3,6 δισ ευρώ

Σύνολο τόκων καταθέσεων και ΕΚΤ και ΤτΕ –

6,3 δισ ευρώ σε αναγωγή έτους – ΜΟ +/-  5,8-6 δισ

*Τα 2,3 δισ ευρώ αντιστοιχούν σε πάνω από 130 δις ευρώ ρευστότητα

Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης