Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ΕΚΤ εξωθείται να αναλάβει την βρώμικη δουλειά…. να σώσει την Ελλάδα υποστηρίζει το Spiegel – Πολύ πιθανό να δοθεί η δόση των 31,5 δις ευρώ καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση στον ορίζοντα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία

 Η  ΕΚΤ εξωθείται να αναλάβει  την βρώμικη δουλειά…. να σώσει την Ελλάδα υποστηρίζει το Spiegel – Πολύ πιθανό να δοθεί η δόση των 31,5 δις ευρώ καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση στον ορίζοντα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία
(upd)Με αμφιλεγόμενα σχέδια και ριψοκίνδυνες αποφάσεις, η ΕΚΤ προσπαθεί να στηρίξει την Ελλάδα υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Παράλληλα τονίζει ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα μάλλον είναι μονόδρομος η εκταμίευση των 31,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδα για να μην χρεοκοπήσει άμεσα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει πολύ  ριψοκίνδυνα μέτρα για να βοηθήσει στην διάσωση της Ελλάδος υποστηρίζει το Spiegel.

Οι πολιτικοί της Ευρώπης πιέζουν την ΕΚΤ να κάνει την βρώμικη δουλειά δηλαδή αν στηρίξει την Ελλάδα.
Η Ελλάδα καλείται να καλύψει το ομόλογο στις 20 Αυγούστου ύψους 3,2 δις ευρώ.
Ωστόσο η  λύση στο πρόβλημα αυτό φαίνεται παράδοξη
Η ΕΚΤ δίνει ρευστότητα στην Ελλάδα, έτσι ώστε η χώρα μπορεί να αποπληρώσει με τη σειρά της ΕΚΤ.
Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα απαγορεύεται να χρηματοδοτεί άμεσα τις κυβερνήσεις.
Ως εκ τούτου, κανείς δεν μιλάει ανοιχτά για τις παράλογες ροές χρημάτων από την ΕΚΤ προς την Ελλάδα.
Παράλληλα έχουν διαρρεύσει πληροφορίες σχετικά με το πώς η ΕΚΤ σχεδιάζει να στηρίξει  την Ελλάδα μέχρι την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δις ευρώ.
Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα μέσω της ΤτΕ.
Θα δώσει τη δυνατότητα στην ΤτΕ να χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα  έκτακτης ανάγκης στις τράπεζες της Ελλάδος.
(Υποσημείωση bankingnews.gr -  Τι ακριβώς έχει συμβεί με τον τρόπο πληρωμής των 3,2 δις ευρώ του ομόλογου λήξης 20 Αυγούστου. Η ΕΚΤ είχε αποφασίσει ότι θα δέχεται ως εγγύηση 3,5 δις έντοκα παράσχοντας ρευστότητα στις τράπεζες.
Τα 3,5 δις αυξάνονται πλέον στα 7 δισ άρα οι τράπεζες μπορούν να αγοράζουν περισσότερα έντοκα άρα να δανείζουν περισσότερα το ελληνικό κράτος.)
Με την ρευστότητα αυτή υποτίθεται ότι πρέπει να αγοράσουν ελληνικά έντοκα γραμμάτια χρηματοδοτώντας το ελληνικό κράτος.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα παράλογο είναι το γεγονός ότι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η ΕΚΤ αποδέχεται τα  ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για πράξεις αναχρηματοδότησης. Όμως, η ελληνική κεντρική τράπεζα - η οποία στην πραγματικότητα είναι λίγο περισσότερο από το υποκατάστημα  Αθηνών της ΕΚΤ - εξακολουθεί να δέχεται πάσης φύσεως εγγυήσεις.
Στη θεωρία, οι ηγέτες της Ευρώπης δημιούργησαν το προσωρινό ταμείο διάσωσης του ευρώ, το ευρωπαϊκό ταμείο  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον διάδοχός του, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ακριβώς για να υποστηρίξουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.
Όμως, παρέχοντας περισσότερη βοήθεια προς την  Ελλάδα οι πολιτικοί της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις.
Η  Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να πάρει τη συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου, η Bundestag, η οποία θα μπορούσε να δυσκολέψει την κατάσταση.
Επίσης ο εταίρος του  συνασπισμού της Μέρκελ, η συντηρητική Χριστιανική Κοινωνική Ένωσης  Βαυαρίας (CSU) δεν διάκειται θετικά προς την Ελλάδα.
Σε αυτή την φάση η Ελλάδα αξιολογείται και τον Οκτώβριο θα αποφασιστεί η έγκριση της δόσης των 31,5 δις ευρώ.
Η Τρόικα ωστόσο στο τέλος δεν θα έχει άλλα επιλογή από το να χορηγήσει την δόση στην Ελλάδα διαφορετικά θα χρεοκοπήσει  \

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης