Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Roubini: Μήπως η ευρωζώνη πρέπει να βγει νωρίτερα στη... σύνταξη; - Επιβαρύνει το Target 2 η πολιτική των Ευρωπαίων ηγετών - Κίνδυνος για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες

tags :
Roubini: Μήπως η ευρωζώνη πρέπει να βγει νωρίτερα στη... σύνταξη; - Επιβαρύνει το Target 2 η πολιτική των Ευρωπαίων ηγετών - Κίνδυνος για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες
Αν η διάλυση της ευρωζώνης είναι δεδομένη, τότε αναβάλλοντας το αναπόφευκτο τα πράγματα γίνονται χειρότερα, εκτιμά ο καθηγητής και επικεφαλής της Roubini Global Economics, Nouriel Roubini. "To κατά πόσο η ευρωζώνη είναι βιώσιμη είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Αν όμως είναι να διαλυθεί, μήπως να βγει στη σύνταξη νωρίς;", διερωτάται σε νέο δημοσίευμά του στο project-syndicate ο οικονομολόγος.
"Καθώς οι επενδυτές μειώνουν την έκθεσή τους στις χώρες της νομισματικής ένωσης, τις τράπεζες και τις εταιρείες, την ίδια στιγμή οι οικονομικές αδυναμίες της ευρωζώνης θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Η δημοσιονομική προσαρμογή της θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί, έως ότου η πολιτική αξιοπιστία ανακτηθεί. Ως τότε η φυγή κεφαλαίων θα συνεχίσει", εκτιμά ο Roubini.
"Έαν οδηγηθούμε στη διάλυση της ευρωζώνης, το μονοπάτι της Γερμανίας και της ΕΚΤ -που περιλαμβάνει ευρεία χρηματοδότηση προς τις χώρες του νότου- θα διαλύσει τους ισολογισμούς των συστημικά σημαντικών τραπεζών", υπογραμμίζει.
"Μέχρι πριν λίγο καιρό η χρηματοδότηση βασιζόταν στους μηχανισμούς στήριξης και στο ΔΝΤ. Τελευταία παρατηρείται μια τάση στροφής προς την ΕΚΤ, η οποία καλείται να αγοράζει ομόλογα και να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες, γεγονός που θα επιβαρύνει και το πρόγραμμα συναλλαγών Target 2", τονίζει ο ίδιος.
TARGET σημαίνει Trans-European Automated Real-time Gross Settlement Express Transfer System και από τον Νοέμβριο του 2007 μετονομάστηκε σε TARGET2.
"Η τραπεζική και πολιτική σύγκλιση η οποία προωθείται ως ιδέα στους κόλπους της νομισματικής ένωσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με το κατά πόσο οι μεταρρυθμίσεις που θα χρειαστούν θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη εγκαίρως", γράφει ο Roubini, εκτιμώντας ότι το πιθανότερο σενάριο θα είναι αυτό της μακρόσυρτης ύφεσης η οποία θα προκαλέσει κοινωνικοπολιτική αναταραχή.
O ίδιος σε χθεσινή συνέντευξη του στο Bloomberg, επισήμανε πως σε τρεις βασικές κινήσεις θα πρέπει να στοχεύει η πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί για να βγούμε από την κρίση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη μέρα στην παγκόσμια οικονομία θα εξελιχθεί με βάση τρία σενάρια:
-Να συνεχιστούν τα ίδια δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα χωρίς να έχουμε κάποιο μεγάλο κραχ
-Να διαλυθεί η ευρωζώνη είτε με αποχωρήσει κρατών είτε με συνεχείς χρεοκοπίες. Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει την αμερικανική και κινεζική οικονομία, ενώ θα υπάρξουν νέες αναταράξεις στη Μέση Ανατολή.
-Να βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ, η ευρωζώνη να επιτύχει στο τέλος την βαθύτερη ένωση της και η κινεζική οικονομία να σταθεροποιηθεί χωρίς αναταράξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης