Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών και της ΤτΕ στην χειρότερη τραπεζική κρίση της χώρας – Οι καλοί, οι κακοί και οι άσχημοι – Μια προσωπογραφία του ελληνικού banking

   Η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών και της ΤτΕ στην χειρότερη τραπεζική κρίση της χώρας – Οι καλοί, οι κακοί και οι άσχημοι – Μια προσωπογραφία του ελληνικού banking
Αν ξεκινούσαμε, μια ανάλυση για την αποτελεσματικότητα των ελλήνων τραπεζιτών εξάγοντας το πρόχειρο συμπέρασμα πολλών απλών επενδυτών ότι οι διοικήσεις είναι ανίκανες και πρέπει να αντικατασταθούν θα ήμασταν 100% λάθος καθώς εν συνεχεία θα πρέπει να εξηγούσαμε γιατί η Τρόικα και το ΤΧΣ θέλουν να διατηρηθούν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Δεν μπορεί την ανικανότητα να την βλέπει ο απλός επενδυτής και να μην την βλέπουν οι ξένοι που χρηματοδοτούν τις τράπεζες, το ΤΧΣ που βάζει τα χρήματα και η ΤτΕ που εποπτεύει τις τράπεζες.
Η ερμηνεία απλών επενδυτών ότι οι ανίκανοι τραπεζίτες διέλυσαν τις τράπεζες είναι λανθασμένη με αντικειμενικά κριτήρια.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα που μετεξελίχθηκε σε τραπεζική δεν ήταν και διοικητική κρίση.
Προφανώς οι διοικήσεις έχουν μερίδιο συνευθύνης για την κατάπτωση των τραπεζών αλλά δεν ήταν και δεν είναι η βασική πηγή του προβλήματος.
Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με όσο το δυνατό ποιο αντικειμενικό τρόπο την συμπεριφορά και επιλογές των διοικήσεων των τραπεζών, πόσο βοήθησαν τις τράπεζες τους και πόσο οι αποφάσεις που λαμβάνουν θα δεσμεύσουν τις τράπεζες στο μέλλον.
Οι διοικήσεις των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών δεν θα πρέπει να κριθούν από το ζήτημα των ομολόγων αλλά να αξιολογηθούν στο κατά πόσο επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά ώστε να προεξοφλήσουν το μέγεθος της κρίσης και να λάβουν προληπτικά μέτρα προστασίας.
Το γενικό συμπέρασμα είναι
1)Το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων ξεπερνάει τις διοικήσεις.
2)Σε γενικές γραμμές ορθά ανέκρουσαν πρύμναν στην χορήγηση νέων δανείων
3)Οι γενικές προληπτικές πολιτικές, μείωση κόστους, συντήρηση δυνάμενων, ανεύρεση κεφαλαίων σχεδόν εξαντλήθηκαν.
4)Υπήρξαν λανθασμένες επιλογές που σχετίζονται με την ικανότητα πρόβλεψης και όχι τόσο με τις τελικές επιλογές.
Οι διοικήσεις των τραπεζών αξιολογούνται κυρίως για τα δάνεια που χορήγησαν και κυρίως από τις εξασφαλίσεις που διασφάλισαν ώστε να κατοχυρώσουν τα δάνεια άπαξ και η κρίση από το 2010 φαινόταν ξεκάθαρα ότι θα επιδεινωθεί.

Προβόπουλος ο σταθεροποιητής

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Γ Προβόπουλος ο διοικητής της ΤτΕ έχει διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών εν μέσω κινδύνου χρεοκοπίας της οικονομίας.
Με πραγματικούς όρους καμία τράπεζα δεν αφέθηκε να χρεοκοπήσει καθώς η ΤτΕ έγκαιρα επέλεξε λύσεις που διασφάλιζαν τις τράπεζες που αντιμετώπισαν προβλήματα και απέτρεψε συστημικό σοκ στον εύθραυστο τραπεζικό κλάδο.
Αν αναλογιστεί κανείς αντικειμενικά ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου και οι τράπεζες λειτουργούν κανονικά χωρίς προβλήματα θα πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον κατόρθωμα.
Ο Προβόπουλος πίεσε ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, να διασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα ερχόμενος ακόμη και σε κόντρα με την ΕΚΤ για την χρήση του ELA, ενώ με γρήγορές και καθαρές διαδικασίες έκλεισε τα ζητήματα σε Proton bank, Tbank, συνεταιριστικές και στην ΑΤΕ Bank.
H ΤτΕ λοιπόν επιτέλεσε στο ακέραιο το θεσμικό της ρόλο, έχοντας ξεκάθαρα θετική συνεισφορά στο banking.
Τα μόνα ψεγάδια που υπάρχουν είναι ότι δεν κοινοποίησε έγκαιρα την έκθεση της Blackrock και τα business plan των τραπεζών ώστε να ξέρουν οι επενδυτές τι καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Η ΤτΕ μαζί με το ΤΧΣ είναι ίσως από τις ελάχιστες θεσμικές υπηρεσίες του κράτους που δουλεύουν με την ίδια ταχύτητα και επαγγελματισμό του καλού ιδιωτικού τομέα.

Εθνική το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας Ταμβακάκης που χειρίστηκε μεγάλο μέρος της κρίσης και η νέα διοίκηση Τουρκολιά που αποτελεί μέρος της παλαιάς διοίκησης κινήθηκαν σε γενικές γραμμές εντός του πλαισίου δράσης που οριοθετήθηκε από την κρίση.
Ο Ταμβακάκης άντλησε περί τα 3,5 δις ευρώ νέα κεφάλαια ή κατά το ορθότερο 2,5 δις καθώς το 1 δις ευρώ αφορά προνομιούχες μετοχές που ανήκουν στο κράτος.
Ουσιαστικά αντί να λάβει από το ΤΧΣ 8,5 δις καθώς τόσα θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα υποχρεωνόταν σε αμκ 11 δις ευρώ.
Μείωσε δραστικά τα έξοδα και ας μην αρέσει σε εμάς τα μέσα ενημέρωσης περιόρισε την διαφημιστική δαπάνη από 53 εκατ που ήταν στα 9,5 εκατ ευρώ.
Στα θέμα της διαχείρισης των δανείων ειδικά στα επιχειρηματικά ο Τουρκολίας που ήταν επικεφαλής και τώρα CEO της Εθνικής τα χειρίστηκε καλά και έτσι εξηγείται γιατί με βάση την Blackrock  οι επιδόσεις της Εθνικής ήταν καλές.
Η διαχείριση της Finansbank ήταν σωστή δεν βιάστηκε η προηγούμενη διοίκηση να πωλήσει μειοψηφικό πακέτο και η απόφαση αυτή ήταν σωστή.
Ένα θετικό στοιχείο στην Εθνική είναι η συνέχεια της διοικητικής της δομής που ίσχυε έως πρότινος.
Τα στελέχη επί Αράπογλου όταν ήταν διοικητής ήταν τα ίδια ή σχεδόν τα ίδια επί θητείας Ταμβακάκη.
Ορισμένα στελέχη όπως Θεόκλητος προστέθηκαν στην διοικητική ομάδα αλλά κατά την άποψη μας δεν βοήθησαν ουσιωδώς.
Ορισμένες κομματικά προσδιορισμένες προλήψεις υπήρξαν αλλά σε γενικές γραμμές δεν έβλαψαν την Εθνική που μπορούσε να απορροφήσει τέτοια λάθη.
Το μείζον ζήτημα της Εθνικής τα ομόλογα, το Τίτλος (το προϊόν της λογιστικής αλχημείας της Ελλάδος με την Goldman Sachs) και τα δάνεια προς το κράτος αποτελούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους χειρισμούς των διοικήσεων.
Όταν ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών ζητούσε έως απαιτούσε στήριξη στα ομόλογα καμία διοίκηση δεν μπορούσε να αρνηθεί.
Η νέα διοίκηση Τουρκολιά δεν διαφοροποιείται από την γενική πεπατημένη στην διαχείριση της Εθνικής τράπεζας.
Ο Τουρκολιάς ωστόσο προέρχεται από την Εθνική και συμμετείχε στην διοίκηση της Εθνικής άρα η στρατηγική δεν διαφοροποιείται.
Έως τώρα έχει κινηθεί με βάση τους κανόνες του παιχνιδιού που ορίζονται από την ΤτΕ με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις και από το ΤΧΣ.
Οι άριστες σχέσεις Τουρκολιά και Σαμαρά σίγουρα θα διαδραματίζουν και θα διαδραματίσουν ρόλο.
Το λάθος που καταγράφεται ήταν η υποβάθμιση και η εξώθηση σε παραίτηση του Α. Θωμόπουλου ο οποίος διαχρονικά προσέφερε σημαντικό έργο στην Εθνική.
Η προσωπική κόντρα Τουρκολιά – Θωμόπουλου δεν άφησε και τις δύο πλευρές να δουν το ζήτημα προς το κοινό συμφέρον ενώ το δάνειο που είχε συνάψει ο Θωμόπουλος από την Εθνική χρησιμοποιήθηκε ως όπλο εναντίον του….
Η έλευση του Π. Χριστοδούλου και η αναβάθμιση του σε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο υπεύθυνο για τους θεσμικούς έχει πολλά θετικά χωρίς αμφιβολία καθώς το PSI+ τον έκανε παγκοσμίως γνωστό.
Η νέα διοίκηση θα κριθεί στα ζητήματα στρατηγικής που μέχρι τώρα δεν έχουν δοκιμαστεί ούτε ο Τουρκολιάς ούτε ο Χριστοδούλου.
Η στρατηγική των τραπεζών οριοθετείται από το ΤΧΣ και την ΤτΕ αλλά σε γενικές γραμμές εκεί θα κριθεί η νέα διοίκηση Τουρκολιά.
Πρώτο τέστ η Emporiki bank την οποία διεκδικεί....

Alpha: Κωστόπουλος στο παρελθόν, Κωστόπουλος και στο μέλλον

Η σταθερότητα στην διοίκηση της Alpha bank είναι το βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα της όπως και το γεγονός ότι είχε προνοήσει να έχει μικρή έκθεση σε ελληνικό χρέος σε σχέση με τα κεφάλαια και το ενεργητικό που διέθετε.
Παρ΄ ότι τα τηλεφωνήματα και οι οχλήσεις των υπουργών οικονομικών ήταν πολλά σε γενικές γραμμές έδειξε αυτοσυγκράτηση αν και στο τέλος υποχρεώθηκε να  αυξήσει την έκθεση του στο πάσης φύσεως δημόσιο χρέος.
Διαχρονικά παρατηρούνται σημαντικές αυξομειώσεις στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Alpha αλλά ποτέ δεν έφθασαν τα ομόλογα στα επίπεδα των άλλων τραπεζών.
Η συντηρητική κουλτούρα της τράπεζας την βοήθησε σε αυτό όπως και οι διοικητικές αποφάσεις που ελήφθησαν. Η Alpha διαθέτει ικανά στελέχη και διοίκηση.
Όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια η Blackrock απέδειξε ότι η Alpha και η Eurobank έχουν σε επίπεδο μεγέθους το ίδιο πρόβλημα ή σχετικά το ίδιο πρόβλημα.
Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια επιχειρηματικών δανείων, δεν έπληξαν τον ισολογισμό όπως πολλοί προέβλεπαν.
Στην Alpha και στην Eurobank τα επιχειρηματικά δάνεια είναι αυτά που συνεχίζουν να παράγουν κέρδη.
Η διοίκηση της Alpha εκεί που έσφαλε και στιγματίστηκε ήταν στα ζητήματα των διερευνητικών επαφών για συγχωνεύσεις.
Από την εποχή Καρατζά, εν συνεχεία με Βγενόπουλο και Ba’alawy του Dubai όπου είχαν φθάσει στο παρά ένα συμφωνίας αλλά ανακάλεσε ο Κωστόπουλος, με την Εθνική εκ νέου και την Eurobank  εν συνεχεία η διοίκηση της Alpha δεν επέδειξε συνέπεια....
Η Eurobank μπορεί να φωνάζει για πολλά δικαίως και αδίκως αλλά σε αυτό έχει δίκιο.
(Για την ιστορία αναφέρουμε ότι την ημέρα της συνέντευξης τύπου στο deal AlphaEurobank, είχαμε επισημάνει με ερώτηση μας πως είναι δυνατό να είναι επιτυχημένο ένα τέτοιο deal όταν θα πρέπει αντί για προσθέσεις να κάνουμε αφαιρέσεις. Η απάντηση που είχαμε λάβει από τον Ν Νανόπουλο τον διευθύνοντα σύμβουλο τότε ήταν ότι τα βλέπουμε όλα μαύρα. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι τελικώς ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη από ότι είχε εκτιμηθεί).
Το νέο πείραμα Κωστόπουλου έχει γαλλικό αέρα. Ενδιαφέρεται για την Emporiki και την Credit Agricole και εμφανίζεται ως το φαβορί.
Αν κλείσει το deal συμμαχίας με την Credit Agricole η Alpha θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού.
Αυτό το ξέρουν και η Εθνική και η Eurobank.
Αν η Alpha κλείσει deal με την Credit Agricole θα πρόκειται για μεγάλη στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση.

O Λάτσης και η στρατηγική του στην Eurobank

H διοίκηση της Eurobank, έχει χειριστεί πολύ περίτεχνα την κρίση καθώς από την μια πλευρά πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων του βασικού μετόχου και από την άλλη να αντιμετωπίσουν την κρίση που έπληξε τα κεφάλια της τράπεζας.
Ο Νανόπουλος και ο Καραμούζης εκ των βασικών στελεχών της διοικητικής πυραμίδας έχουν καταφέρει να διαφυλάξουν σε μια τόσο εύθραυστη περίοδο την τράπεζα.
Οι μετοχικές αλλαγές προκάλεσαν προβληματισμό στην αγορά αν και όπως αποδεικνύεται προήλθαν λόγω της απαίτησης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ του EFG Group και της Eurobank ώστε να μετριαστεί το εταιρικό ρίσκο συνολικά στον όμιλο λόγω Ελλάδος.
Κατά ορισμένους η διάσπαση αυτή έχει προβληματίσει και την Credit Agricole.
Ο Νανόπουλος και ο Καραμούζης έχουν δώσει μεγάλη μάχη για την ενίσχυση της τράπεζας και προσπάθησαν να εμπλακούν σε deal έγκαιρα με στόχο να προλάβουν τις δυσμενείς εξελίξεις στον κλάδο.
Η πιο αμφιλεγόμενη κίνηση της τράπεζας ήταν η διεκδίκηση της good ATE καθώς στόχος ήταν περισσότερο να την προσέξει η Τρόικα.
Όταν διασφάλιζε η Eurobank μόνο το 50% των εργαζομένων της ΑΤΕ και ο Σάλλας της Πειραιώς το 100% ήταν προφανές ότι η πρόταση της δεν θα γινόταν αποδεκτή.
Κατά την άποψη μας η Eurobank ήθελε να δελεάσει την Τρόικα σε μια λογική περιστολής δαπανών που θα άρεσε στην Τρόικα αλλά στο τέλος η κυβέρνηση και η ΤτΕ είχαν άλλη άποψη.
Ο Νανόπουλος και ο Καραμούζης σε αυτή την φάση έχουν αναλάβει ένα μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί ή από αυτό που θα έπρεπε να είχαν επωμιστεί.
Ο Καραμούζης μπορεί ενίοτε να χαρακτηρίζεται γκρινιάρης αλλά έχει αναγνωριστεί ως αντικειμενικά ικανός και αποδεικνύεται αυτό από τις επιδόσεις  των τραπεζικών δραστηριοτήτων που εποπτεύει που είναι οι καλύτερες στον όμιλο. Αν αποκαταστήσει πλήρως...με έμφαση στο πλήρως....τις σχέσεις του με την ΤτΕ θα έχει πραγματοποιήσει ένα πολύ μεγάλο άλμα πολύ μεγαλύτερο και από που φαντάζεται ο ίδιος.
Για την Eurobank η στρατηγική της επόμενης ημέρας θα πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα κυρίως από τον βασικό μέτοχο.
Οι πρωτοβουλίες της διοίκησης είναι οριοθετημένες λόγω της εμπλοκής του ΤΧΣ.
Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και το ομιχλώδες τραπεζικό τοπίο καθώς διαφαίνεται ότι κάποιοι τραπεζικοί συνδυασμοί έχουν προαποφασιστεί ερήμην των τραπεζών.

Μιχάλης Σάλλας: Η εφτάψυχη γάτα της Πειραιώς

Εδώ και 7 χρόνια φήμες φέρνουν την Πειραιώς σε δυσχερή θέση.
Ορισμένοι κύκλοι επιχείρησαν να καλλιεργήσουν την άποψη ότι οι άλλες οι καλές τράπεζες και η σχεδόν προβληματική Πειραιώς.
Στην πορεία όμως αποδείχθηκε ότι η Πειραιώς είχε λιγότερα προβληματικά δάνεια από τις περισσότερες τράπεζες με βάση την Blackrock και αυτό ήταν έκπληξη για πολλούς.
Όχι όμως για όλους.
Στο ελληνικό banking υπάρχουν τρεις  τάσεις.
Τράπεζες που παρουσιάζονται ως καλύτερες αλλά είναι χειρότερες
Τράπεζες που εμφανίζονται χειρότερες αλλά είναι καλύτερες από ότι φαίνονται
Τράπεζες που εμφανίζονται όπως είναι.
Η Πειραιώς ανήκει στην δεύτερη κατηγορία.
Το ισχυρότερο assets της Πειραιώς είναι ο Μιχάλης Σάλλας.
Είχε πολύ καιρό διαγνώσει το πρόβλημα και πολύ έγκαιρα είχε καταλάβει ότι αν έπαιρνε την ΑΤΕ και το ΤΤ θα διασφαλιζόταν.
Στην πρώτη φάση δεν του βγήκε ο σχεδιασμός αλλά στην δεύτερη φάση ο σχεδιασμός υλοποιήθηκε 100% πήρε την ΑΤΕ όχι όλη αλλά την good ATE την καλή ΑΤΕ και έτσι απέκτησε ακόμη μεγαλύτερο συστημικό βάρος.
Οι επικρατούσες και ενίοτε λανθασμένες αντιλήψεις της αγοράς αλλάζουν. Η Πειραιώς εξαγοράζοντας την good ATE αύξησε την good αντίληψη των επενδυτών για τον όμιλο της Πειραιώς.
Η Πειραιώς πλέον δεν ανήκει στην κατηγορία των τραπεζών που εμφανίζονται χειρότερες αλλά είναι καλύτερες αλλά στην κατηγορία των τραπεζών που εμφανίζονται όπως είναι.
Ο Σάλλας τι ήθελε να κερδίσει μέγεθος για να καταστεί πιο συστημική η Πειραιώς, κεφάλαια καθώς η εξαγορά της good ATE αλλάζει την στάθμιση του ενεργητικού και ρευστότητα καθώς το funding gap των 6,67 δις ευρώ έχει χαριστεί στην Πειραιώς από το ΤΧΣ.
Το deal αυτό είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να επιτύχει η Πειραιώς και αν η Ελλάδα διασωθεί θα αποδειχθεί πολύ πιο στρατηγικό. Στο παρελθόν το deal με την Proton bank του έλυσε προβλήματα το deal με την good ATE διασφαλίζει το μέλλον της τράπεζας.

Ο Πανταλάκης ο αμφιλεγόμενος manager της ΑΤΕ bank

H κατάληξη του Θ Πανταλάκη του πρώην διοικητή της ΑΤΕ ήταν άδοξη.
Στιγματίστηκε και θα μείνει στην ιστορία ως ο διοικητής που επί θητείας του έσβησε η ΑΤΕ από τον τραπεζικό χάρτη.
Ενώ είχε ικανότητες διαχείρισης κρίσεων δεν έλαβε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να πείσει την Τρόικα ότι η ΑΤΕ μπορεί να έχει αυτόνομο ρόλο στο ελληνικό banking.
Όταν το ΔΝΤ είπε ορθά κοφτά «κλείστε την ΑΤΕ» δεν έδειξε ισχυρά αντανακλαστικά η διοίκηση και η αντίδραση της ήταν άτονη.
Μέγα λάθος και τεραστίου ρίσκου 2 κινήσεις της διοίκησης Πανταλάκη 1)να προσεταιριστεί τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και 2)να πάει κόντρα στην ΤτΕ.
Η απόφαση Πανταλάκη ωστόσο να πάρει υψηλές προβλέψεις όπως αποδείχθηκε ήταν σωστή κίνηση, όταν το έπραξε στην αρχή της θητείας του δέχθηκε κριτική αλλά από την Blackrock δικαιώθηκε.
Στο σκέλος αυτό ένα λάθος του Πανταλάκη ήταν ότι αντί να αναγνωρίσει την προσπάθεια Μηλιάκου της προηγούμενης διοίκησης στο σκέλος των καλών στεγαστικών δανείων τουλάχιστον, τον είχε υποβαθμίσει.
Η πρόταση Πανταλάκη για την δημιουργία κρατικού πυλώνα είχε μια θεωρητική βάση αλλά δεν είχε κανένα πολιτικό έρεισμα και κυρίως ουδείς προσπάθησε να πείσει την Τρόικα.
Όσοι το επιχείρησαν τι είπαν «να δημιουργηθεί μια κρατική τράπεζα, να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι και αυτή να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα» και η περιβόητη απάντηση της Τρόικα «καλά αυτοί είναι τρελοί».
Μια παράμετρος επίσης που δεν θα πρέπει να λησμονείται είναι ότι η πολιτική της υπερεπάρκειας προβλέψεων  κατέστησε ανεπαρκή κεφαλαιακά την τράπεζα και ήταν η βασική αιτία να μην περάσει τα stress tests.
Ταυτόχρονα η ΑΤΕ επέστρεψε τις προνομιούχες μετοχές όταν όλες οι τράπεζες αύξαναν τις προνομιούχες μετοχές.

Ηλιάδης ο ικανός manager της Κύπρου που έχασε το παιχνίδι γιατί έπεσε θύμα…

Ακόμη και γι’ αυτούς που δεν τον συμπαθούσαν ο Ηλιάδης ο πρώην CEO της Κύπρου ήταν ικανός manager.
Κατά την άποψη μας ήταν ικανός ως προς την ανάπτυξη του banking και όχι ως προς την χάραξη στρατηγικής.
Η κόντρα με τον Βγενόπουλο αν είχε αποφευχθεί ίσως η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν διαφορετική.
Είχε υπάρξει ένα σχέδιο εξόντωσης των διοικήσεων των κυπριακών τραπεζών ώστε να κρατικοποιηθούν, να περάσουν στον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας και της κυπριακής γραφειοκρατίας.
Προσωπικά μπορώ να το αναφέρω ότι είχα 3 φορές προειδοποιήσει τον Ηλιάδη ότι «θα τον φάνε» μήνες πριν εκδιωχθεί ο Ορφανίδης, όταν κανείς δεν πίστευε ότι θα φύγει ο Ορφανίδης πολλώ δε μάλλον ο Ηλιάδης.
Αναφέρομαι σε πρώτο ενικό καθώς είχα προειδοποιήσει πολύ έγκαιρα τον Ηλιάδη ο οποίος μάλλον δεν ήθελε να πιστέψει ότι μπορούσαν να εξελιχτούν έτσι τα πράγματα.
Οι σχέσεις Ορφανίδη και Ηλιάδη ήταν καλές για να μετεξελιχτούν σε ουδέτερες.
Όμως το σχέδιο ήταν ξεκάθαρο ο Ορφανίδης θα τελείωνε όπως και οι τραπεζίτες.
Ο Βγενόπουλος υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τον Ορφανίδη με δόλιο τρόπο αλλά κατά την άποψη μας ούτε ο Βγενόπουλος θα μπορούσε να μείνει ακόμη και αν ήταν ευνοϊκή η μεταχείριση από την Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα.
Το σχέδιο των Κυπρίων του  πολιτικού κατεστημένου της Κύπρου ήταν να ελέγξει τις τράπεζες.
Κέντρα εξουσίας στην Κύπρο πιστεύουν ότι ελέγχοντας τις τράπεζες θα μπορούν να κάνουν δουλειές με τους Ρώσους και λοιπές δυνάμεις και να ανακυκλώνουν ένα μηχανισμό αλισβερισιών.
Το επόμενο επεισόδιο στο κυπριακό banking που θα καθυστερήσει ωστόσο  είναι το σπάσιμο του αποστήματος μεταξύ τραπεζών και πολιτικών.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Προσεχώς συνέχεια της  προσωπογραφία του ελληνικού banking με ΤΤ, Λαϊκή και μικρές τράπεζες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης