Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το μέλλον του ΧΑ – Αν παγιοποιηθεί ότι η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί το ΧΑ θα ξεπεράσει τις 1000 μονάδες ή άνοδος 50% – Αν ο κίνδυνος χρεοκοπίας ενταθεί το ΧΑ στις 300 μονάδες ή πτώση -50% – Πάρτε θέση long ή short και καλή επιτυχία….

   Το μέλλον του ΧΑ – Αν παγιοποιηθεί ότι η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί το ΧΑ θα ξεπεράσει τις 1000 μονάδες ή άνοδος 50%  – Αν ο κίνδυνος χρεοκοπίας ενταθεί το ΧΑ στις 300 μονάδες ή πτώση -50% – Πάρτε θέση long ή short και καλή επιτυχία….
Η Ελλάδα παραμένει καθηλωμένη, η οικονομία αποδεκατισμένη η χρηματιστηριακή αγορά σχεδόν απαξιωμένη ενώ μόνο ορισμένες αναλαμπές μας θυμίζουν την ύπαρξη του χρηματιστηρίου.
Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι υπαρκτός και ο φόβος ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρεοκοπήσει η Ελλάδα κρατά μακριά τους επενδυτές.
Με βάση εκτιμήσεις στελεχών από την UBS, Royal Bank of Scotland και Barclays Capital ο κίνδυνος χρεοκοπίας αποτελεί τον πλέον αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την Ελλάδα και
θα χρειαστεί καιρός για να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.
Το www.bankingnews.gr έθεσε 2 βασικά ερωτήματα στα στελέχη της UBS, Royal Bank of Scotland και Barclays Capital.
Τι θα συμβεί αν παγιοποιηθεί η άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει στο ΧΑ και στην αγορά ομολόγων;
Τι θα συμβεί αν ενταθεί η αβεβαιότητα περί του κινδύνου χρεοκοπίας;
Οι απαντήσεις άκρως ενδιαφέρουσες.

Αν παγιοποιηθεί η άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει

Στο ερώτημα αυτό και εφόσον δεν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις αλλά αποδείξεις το ελληνικό χρηματιστήριο θα ανακάμψει σημαντικά με στόχο τις 1000 μονάδες δηλαδή άνοδος πάνω από 50%. Το εύρος που δίδεται είναι από 850 έως 1250 μονάδες.
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας κρατάει καθηλωμένη την αγορά και αποτρέπει οποιαδήποτε σοβαρή επένδυση στην Ελλάδα.
Μια άνοδος 50% θα αποτυπώνει την προσδοκία ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει ενώ οι χρηματιστηριακές αξίες… θα αρχίζουν να αποκτούν αξία.
Ακόμη και ο τραπεζικός κλάδος που λόγω των επικείμενων αμκ θα δεχθεί πιέσεις λόγω των τιμών των αμκ θα ανακάμψει ουσιωδώς.
Το +50% στο ΧΑ μπορεί να μεταφράζεται σε +120% με +150% για μια μεμονωμένη μετοχή.

Αν ενταθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας ενταθεί;

Αν ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος ενταθεί το ΧΑ θα καταρρεύσει προς τις 300 μονάδες μια πτώση 50% δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα που σε μεμονωμένες μετοχές η πτώση αυτή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Από την RBS διατυπώνετε η άποψη ότι αν χρεοκοπούσε η Ελλάδα ακόμη και οι 100 μονάδες θα μπορούσαν να καταγραφούν στο ΧΑ ενώ οι μετοχές των τραπεζών να αξίζουν λεπτά 5 ή και χαμηλότερα.
Προφανώς όλοι συμφωνούν ότι αν υπάρξει έξαρση του κινδύνου χρεοκοπίας και αποδειχθεί ότι όντως η κατάρρευση πλησιάζει της οικονομίας θα έχει προηγηθεί η κατάρρευση η ολοκληρωτική κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Το συμπέρασμα

Το βασικό ερώτημα όμως είναι τι από τα δύο θα συμβεί;
Με βάση ένα λογικό σενάριο η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει.
Αντιθέτως θα στηριχθεί ώστε να αποτραπεί η συστημική κατάρρευση της Ευρώπης και των τραπεζών.
Όμως η στάση της Γερμανίας δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Οι Γερμανοί θέλουν να καθαρίσουν το πρόβλημα και μπορεί σε ορισμένους κύκλους η λύση της χρεοκοπίας της Ελλάδος να αποτελεί διέξοδο.
Όλα είναι ανοικτά;
Η θέση αυτή μπορεί να μην είναι ξεκάθαρη αλλά σε πολιτικό επίπεδο οι ισχυροί της Ευρώπης δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, διάσωση της Ελλάδος ή χρεοκοπίας της Ελλάδος.
Οι επενδυτές δεν έχετε να επιλέξετε θέση long ή short και καλή σας επιτυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης