Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η Γερμανική πολιτική κερδοσκοπία μέσω της συντήρησης του κινδύνου χρεοκοπίας βλάπτει την Ελλάδα – Αρνητική η έκθεση προόδου του μνημονίου – Αγώνας να δοθεί παράταση 1 έτους – Τον Οκτώβριο κρίνεται η επιστροφή η όχι στην δραχμή

Η Γερμανική πολιτική κερδοσκοπία μέσω της συντήρησης του κινδύνου χρεοκοπίας βλάπτει την Ελλάδα – Αρνητική η έκθεση προόδου του μνημονίου  – Αγώνας να δοθεί παράταση 1 έτους  – Τον Οκτώβριο κρίνεται η επιστροφή η όχι στην δραχμή
Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Τον Οκτώβριο θα κριθεί αν η χώρα θα επιστρέψει στην δραχμή ή θα παραμένει στο ευρώ.
Ο Junker ο επικεφαλής του Eurogroup που ήρθε ως προπομπός να προϊδεάσει τον έλληνα πρωθυπουργό Α. Σαμαρά ξεκαθάρισε ότι για την Ελλάδα είναι πλέον η τελευταία ευκαιρία.
Πίσω από τις εκλεπτυσμένες και με πολιτικό περιτύλιγμα δηλώσεις ο Junker ο οποίος θεωρείται και φίλα προσκείμενος προς την Ελλάδα κρύβεται η αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει μια ακόμη τελευταία ευκαιρία.

Δεν είναι τυχαίο ότι παραμονές των κρισιμότατων συναντήσεων μεταξύ του Σαμαρά και της Merkel Γερμανία και Hollande Γαλλία έχει υπάρξει ένα μπαράζ πολιτικών παρεμβάσεων που ούτε λίγοι ούτε πολύ αναφέρουν ότι η Ελλάδα ή θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της ή θα χρεοκοπήσει.
Στον ίδιο μήκος κύματος και ο διεθνής τύπος που απηχεί τις πολιτικές απόψεις των ισχυρών κυβερνήσεων του πυρήνα της Ευρώπης.
Δεν είναι τυχαία επίσης και η δήλωση παρέμβαση του Junker ο οποίος δύο φορές επανέλαβε ότι τεχνικά είναι εφικτή αλλά όχι πολιτικά η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ.
Γιατί υπάρχει αυτό το μπαράζ αρνητικών δηλώσεων για την Ελλάδα;
Γιατί η Ελλάδα έχει απομονωθεί πολιτικά και οικονομικά;
Οι εκδοχές είναι δύο.
1)Η Γερμανία, οι δορυφόροι της και βεβαίως τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι προσπαθούν μέσω της επαναφοράς του κινδύνου χρεοκοπίας να κατεβάσουν έως μηδενίσουν τον πήχη των απαιτήσεων της Ελλάδος που ζητάει διετή παράταση του μνημονίου, haircut στα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ, μείωση επιτοκίων, τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να περάσουν στον ESM.
2)Ο ισχυρός πυρήνας της Ευρώπης και ειδικά η Γερμανία όντως θεωρεί την λύση της χρεοκοπίας ως απαλλαγή του ελληνικού βάρους και ίσως επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους καθώς το προβληματικό μέλος θα βρίσκεται εκτός ευρώ.
Βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι οικονομολόγοι και κυρίως η Allianz έχει προειδοποιήσει για τις βαρύτητες επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος από το ευρώ και πως μια χρεοκοπία της Ελλάδος μπορεί να μετεξελισσόταν σε χρεοκοπία της Ευρωζώνης.
Όμως οι εκδοχές αυτές δεν απαντούν το εξής απλό ερώτημα.
Παλαιότερα κατηγορούσαν όλοι τους κακούς κερδοσκόπους, τους αμερικανούς κυρίως που μέσω των CDS χτύπησαν την Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Στον παρόν η κερδοσκοπία έχει μετεξελιχθεί σε πολιτική.
Ποια χώρα συντηρεί τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος;
Η Γερμανία;
Γιατί;
Η Γερμανία είναι πολύ πιθανό να πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και την παράμετρο αυτή δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν οι έλληνες πολιτικοί.
Ο Σαμαράς, στην καλύτερη περίπτωση να πάρει 1 χρόνο παράταση κατά ορισμένες πληροφορίες ή καθόλου παράταση (3 ή 6 μήνες παράταση θεωρείται καθόλου παράταση) εξέλιξη που θα κρίνει τον Οκτώβριο αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και επιστρέψει στην δραχμή ή θα παραμείνει στο ευρώ.
Η έκθεση προόδου του μνημονίου θα είναι αρνητική ενώ τον Οκτώβριο θα αποφασιστεί αν θα εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δις ευρώ εκ των οποίων τα 25 θα καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με βάση ένα λογικό σενάριο η Ελλάδα θα εκταμιεύσει την δόση αλλά τον Οκτώβριο η Ελλάδα θα έρθει πιο κοντά από ποτέ στο μεγάλο δίλλημα δραχμή ή ευρώ.
Η Γερμανική πολιτική κερδοσκοπία βλάπτει την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης