Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την ικανότητα της χώρας μας να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις.
Μπορεί τελικά η Ελλάδα να κερδίσει αυτό το στοίχημα και να εγκατασταθούν κολοσσοί όπως η Microsoft ή η Amazon;
Φυσικά και μπορεί!
Ωστόσο, όχι οπουδήποτε, αλλά σε επιλεγμένες ζώνες, που δεν είναι άλλες από τα υφιστάμενα επιχειρηματικά πάρκα αλλά και τα νέα.
Τα πάρκα είναι παραδοσιακά ο μοχλός ανάπτυξης της υγιούς και με σεβασμό στο περιβάλλον Ελληνικής βιομηχανίας, όπως αναφέρουν σειρές Οικονομικών Μελετών αλλά κυρίως αντιπροσωπεύουν τους χώρους προσέλκυσης καινοτομικής επιχειρηματικότητας (βλ. παράδειγμα διεθνών τέτοιων χώρων με τεχνολογικά πάρκα high tech).
Πολλαπλασιαστής
Επί της ουσίας, τα πάρκα λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής των οικονομικών μεγεθών σε κάθε χώρα και ταυτόχρονα ως πυρήνας άσκησης συγκροτημένης επιχειρηματικότητας.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι «μεγάλοι παίχτες», μόνο σε τέτοιους χώρους θα έπρεπε να επιδιώκουν να εγκατασταθούν το δίχως άλλο.
Με ποιο τρόπο λοιπόν μπορεί η χώρα μας να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα και πρόσβαση σε μεγάλες επενδύσεις;
Η ΕΤΒΑ
Σε αυτό το πλαίσιο θα συναντήσουμε τους φορείς ανάπτυξης και διαχείρισης, όπως η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, φορείς που αναλαμβάνουν με όρους ελεύθερης αγοράς να διαμορφώνουν τους χώρους για την υποδοχή των επιχειρήσεων.
Η ΕΤΒΑ όμως, έχει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα, την εμπειρία των 55 ετών στην οργάνωση, ίδρυση και διαχείριση πάρκων στην Ελλάδα, δημιουργώντας συνθήκες «plug and play» για τους επιχειρηματίες.
Η εταιρεία μάλιστα παρά τις αλλαγές και τις εξωτερικές αντιξοότητες, εντείνει τις προσπάθειες στη δημιουργία νέων πάρκων και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων.
Γραφειοκρατία
Φυσικά, οι μεγάλες επενδύσεις θα πρέπει να ενισχυθούν και από «γενναίες δράσεις» εκσυγχρονισμού και απλοποίησης του θεσμικού πλαισίου για τα πάρκα.
Η αργόσυρτη γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει το Ελληνικό δημόσιο αποθαρρύνει τέτοιου βεληνεκούς επενδύσεις.
Εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί δεκαετίες τώρα δεν έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση; Άραγε, η ευθύνη βαραίνει εξ’ ολοκλήρου την ΕΤΒΑ και τους λοιπούς φορείς; Παίζει ρόλο η απουσία βιομηχανικής πολιτικής και επιχειρηματικής στόχευσης από το κράτος;
Στρατηγική
Πριν απαντήσουμε σε αυτό το σύνθετο ερώτημα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη δομή της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας αλλά και κυρίως την στρατηγική του κράτους αναφορικά με τα πάρκα.
Είναι σαφές ότι η τοποθέτηση των πάρκων στην πρώτη γραμμή ή αλλιώς σε συνθήκες «fast line» δεν έχει γίνει.
Τα πάρκα παρακμάζουν σε κάποιες περιπτώσεις καθώς τα κίνητρα εγκατάστασης απουσιάζουν.
Από την άλλη ο βιομηχανικός προσανατολισμός εξαντλήθηκε σε εκτός σχεδίου περιοχές και εν πολλοίς αφέθηκε σε ένα μετέωρο καθεστώς κρατικού χωροταξικού σχεδίου. Δυστυχώς, η απουσία σύνδεσης των πάρκων και με τα τεχνολογικά ιδρύματα ενέτειναν το κενό στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
Νεοφυείς
Οι έννοιες νεοφυείς επιχειρήσεις, θερμοκοιτίδες και τεχνοβλαστοί αποτελούν άγνωστους όρους στη γλώσσα των πάρκων.
Δυστυχώς έστω και τα λιγοστά φυτώρια επιχειρηματικότητας και καινοτομίας αναπτύχθηκαν μακριά από τους πυρήνες των πάρκων.
Το γεγονός αυτό, αποθάρρυνε τη δημιουργία αντίστοιχης κουλτούρας και οδήγησε σε μια μονοδιάστατη ανάπτυξη των πάρκων, ξεκομμένη από τις διεθνείς εξελίξεις και τις υψηλής έντασης επενδύσεις. Συνεπώς, η προσανατολισμένη βιομηχανική πολιτική είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Το πρόβλημα εντοπίζεται, εκτός των άλλων θεμάτων, στις κρατικές επιδιώξεις, στην έλλειψη κινητροδότησης και εν γένει σε μια αμήχανη στάση του απέναντι στα πάρκα και την οργάνωση της βιομηχανίας.
Τα αιτήματα
Μήπως επιβάλλονται πλέον θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να γίνει το έργο της ΕΤΒΑ ή άλλων παρόμοιων Φορέων, αν υπάρχουν, πιο εύκολο;
Ας μην γελιόμαστε, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει πάγια αιτήματα.
Οι προσελκύσεις επενδύσεων ακολουθούν παραδοσιακά τις «ευρωπαϊκές καλές πρακτικές» και απαιτούν συνέπεια ως προς τις υποδομές και ελκυστικά κίνητρα.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Χωρίς έξυπνη διαχείριση ενέργειας, έργα εξοικονόμησης ενέργειας (πχ στα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού), έξυπνα έργα υποδομών, εγκατάσταση δικτύων υπερύψηλης ταχύτητας (οπτική ίνα, 5G, ψηφιακή βιομηχανική κοινότητα) καθώς και αναβάθμιση μεταφορικών υποδομών, το πάρκο «απενεργοποιείται».
Έχουν ήδη κατατεθεί μια σειρά αντίστοιχων προτάσεων από την ΕΤΒΑ για παρεμβάσεις που ως κύριο στόχο έχουν την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση της ενεργής τους παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ταμείο Ανάκαμψης
Είναι επί της ουσίας η «μεγάλη ευκαιρία» ώστε όλες αυτές οι πρωτοβουλίες να λάβουν «σάρκα και οστά».
Να δημιουργηθεί με λίγα λόγια, μια νέα εποχή όχι μό
νο για την εθνική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Επιχειρηματικά Πάρκα θα πρέπει να υλοποιηθούν σε περιοχές όπου υπάρχει διαθέσιμο μεγάλο εργατικό δυναμικό και σημαντικές υποδομές. Τέτοιες περιοχές είναι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Αττική.
Εκεί πρέπει να αναπτυχθούν τα πάρκα εθνικής εμβέλειας, σε πλήρη αρμονία με το σχεδιασμό εθνικής βιομηχανικής ανάπτυξης.
Εγγυήσεις
Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Κύρια για να προστατευθεί η αξία της επένδυσης αλλά και η προσέλκυση επενδυτών.
Αλλιώς μάλλον κενό γράμμα θα είναι.
Το σίγουρο είναι ότι, η αναβάθμιση είναι ζωτικής σημασίας για τα υφιστάμενα πάρκα και μοναδική ευκαιρία του πολυπόθητου restart της ελληνικής βιομηχανίας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Το κλειδί λοιπόν είναι στα χέρια των ανθρώπων του χώρου αλλά και του ίδιου του κράτους.
Με αυτό θα ξεκλειδωθεί η επιχειρηματική αξία, η προσφορά στην κοινωνία, η δύναμη, η συνεργασία, η ευελιξία και η αξιοποίηση λύσεων ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Αυτό δεν είναι άλλο από την βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Αθανάσιος Ψαθάς Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ
www.bankingnews.gr
Επενδύσεις στην Ελλάδα – Το μεγάλο στοίχημα των Βιομηχανικών Πάρκων
Η αναβάθμιση είναι ζωτικής σημασίας για τα υφιστάμενα πάρκα και μοναδική ευκαιρία του πολυπόθητου restart της ελληνικής βιομηχανίας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης
Σχόλια αναγνωστών