Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Tι θα περιλαμβάνει το μπαζούκα της ΕΚΤ; H Citi προβλέπει: Αγορές εντόκων γραμματίων, νέο γύρο LTRO και πρόσθετη χαλάρωση των collaterals που απαιτούνται για την παροχή ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Tι θα περιλαμβάνει το μπαζούκα της ΕΚΤ; H Citi προβλέπει: Αγορές εντόκων γραμματίων, νέο γύρο LTRO και πρόσθετη χαλάρωση των collaterals που απαιτούνται για την παροχή ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Πρόγραμμα αγορών εντόκων γραμματίων (T Bills) προβλέπει πως θα περιλαμβάνει το "μπαζούκα" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Citigroup, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην τελευταία μηνιαία ανάλυσή της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Κατά τη Citigroup, η επικείμενη δράση της ΕΚΤ, το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, θα επικεντρωθεί στις αγορές εντόκων γραμματίων και αυτό γιατί συνήθως οι τίτλοι αυτοί είναι προστατευμένοι από τις ζημιές σε περίπτωση αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους.
Σύμφωνα με τον οίκο, εάν η ΕΚΤ εστιάσει στη συγκεκριμένη επιλογή δεν θα βρεθεί εκτεθειμένη έναντι των κατόχων εντόκων γραμματίων.
Η Citi, στη νέα ανάλυσή της, αναφέρει πως δεν είναι πιθανό η ΕΚΤ να θέσει όρια στις αγορές κρατικών ομολόγων, άποψη η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις τελευταίες φήμες που κάνουν τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Και αυτό γιατί, κατά τον οίκο, συνιστά μια εξέλιξη, η οποία αν συμβεί, θα δώσει τροφή για σημαντικές έριδες και διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωζώνης.
Αναφερόμενη στα υπόλοιπα έκτακτα μέτρα που συνηθίζει να εφαρμόζει η ΕΚΤ, η Citi προβλέπει και νέο γύρο χαλάρωσης των collaterals (εγγυήσεων) που ζητά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ως αντάλλαγμα για την παροχή ρευστότητας, τον οποίο μάλιστα τοποθετεί χρονικά εντός του Σεπτεμβρίου.
Τέλος η Citi δεν αποκλείει και νέο - τρίτο - γύρο προγραμμάτων μακροπρόθεσμης διάρκειας (LTRO).
Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε χθεσινή έκθεσή της η Citi, οι πιθανότητες μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη παραμένουν εξαιρετικά υψηλές, στο 90%.
Μάλιστα, κατά τον οίκο, η Ελλάδα δεν αποκλείεται να αποχωρήσει άμεσα από το ευρώ, ήτοι τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο.
Στη νέα έκθεσή του οίκου, την οποία έχει συντάξει ο Jürgen Michels και η ομάδα του, γίνεται ειδική αναφορά στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Κατά τη Citi, με το να προειδοποιεί ο κ. Σαμαράς - μέσω της συνέντευξής του αυτής - για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και ζητώντας περισσότερο χρόνο και όχι περισσότερα χρήματα, αυτό που κάνει είναι να δοκιμάζει το περιθώριο ελιγμών που έχει έναντι των γερμανικών απαιτήσεων.
"Eνώ το μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα πως δεν θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση μοιάζει ισχυρό, τελικά φαίνεται πως υπάρχουν περιθώρια για να κερδίσει η Αθήνα περισσότερο χρόνο", σημειώνει επίσης ο οίκος.
Ωστόσο προειδοποιεί πως όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει έλλειμμα, ο περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερη χρηματοδότηση, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει το χάσμα των διαφωνιών αναμέσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης