Η υγειονομική κρίση συνεχίζει να έχει σε καθεστώς διασωληνωμένου ασθενή την ελληνική οικονομία και η μεθεπόμενη εβδομάδα, μετά τις 22 Μαρτίου δηλαδή, είναι εκείνη κατά την οποία υπάρχει η βάσιμη προσδοκία για άρση μέρους τουλάχιστον των περιοριστικών μέτρων.
Ωστόσο, η διάθεση για προεξόφληση της έλευσης των καλύτερων ημερών είναι παρούσα και δεν έχει διαταραχθεί με τον Υπουργό Οικονομικών να αναφέρεται στη Βουλή σε καταβολές ύψους 56,4 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων (ΕΣΠΑ + Ταμείο Ανάκαμψης) μέχρι το 2027.
Στο θετικό κλίμα συνέβαλλαν και οι λιγότερο αρνητικές επιδόσεις που καταγράφηκαν στο περσινό ΑΕΠ (-8,2% με αναμενόμενο -10% περίπου), αποτέλεσμα κυρίως της συντήρησης της καταναλωτικής δαπάνης μέσω των μέτρων στήριξης και της μικρής έστω αύξησης της επενδυτικής δαπάνης καθώς η κατάρρευση του τουρισμού προκάλεσε τη δραματική μείωση της συμμετοχής του εξωτερικού τομέα.
Eπιταχύνονται οι τιτλοποιήσεις
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες επιταχύνουν τις τιτλοποιήσεις, η κυβέρνηση προετοιμάζει θεσμικά τη διαδικασία της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς με τη συμμετοχή του ΤΧΣ ενώ η επιτυχής έκβαση της ομολογιακής έκδοσης ύψους €500 εκ. της Alpha Bank ενθάρρυνε τη ΔΕΗ να προχωρήσει και στη δική της ανάλογου ύψους έκδοση.
Με τα δεδομένα αυτά, η ολοκλήρωση 5 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων κυοφορεί τη συνέχιση μιας ακόμη, της 6ης , καθώς δεν έχει ακόμη συγχρονιστεί σε επαρκή βαθμό το ελληνικό χρηματιστήριο με την ευφορία των διεθνών αγορών.
Παρά τη συντήρηση της συναλλακτικής υποτονικότητας, η υπεροπλία των αγοραστών και η επέκταση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε όλους σχεδόν τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, οδηγεί το Γ.Δ. καθημερινά ψηλότερα.
Μάλιστα, ο χαμηλός βαθμός συμμετοχής των πωλητών επιτρέπει την καλλιέργεια αισιοδοξίας για τη γρηγορότερη υπέρβαση των τεχνικών ορίων αντίστασης, με την περιοχή των 840-845 μονάδων να είναι η πλησιέστερη.
Ευφορία στις διεθνείς αγορές
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η χρηματιστηριακή ευφορία των διεθνών αγορών.
Είναι το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης του νέου πακέτου στήριξης ύψους 1,9 τρισ. Δολαρίων της αμερικανικής οικονομίας από το Κογκρέσο (ψήφιση και από τη Γερουσία μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων).
Επιπλέον, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Federal διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν την πρόωρη αναρρίχηση των αποδόσεων των ομολόγων συνεχίζοντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική για όσο χρειαστεί εν μέσω πανδημίας και μέχρις ότου εδραιωθεί η ανοδική κίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η αντιμετώπιση δηλαδή της ύφεσης συνιστά κεντρική προτεραιότητα, αγνοώντας τις φωνές όσων ομιλούν για πληθωριστική απειλή με τον πληθωρισμό στο 1,4% στις ΗΠΑ και στο 0,9% στην ευρωζώνη.
Κανείς δεν θέλει να διαταράξει το παρατεταμένο πάρτι των αγορών, με τις προτροπές του Buffett για ανάγκη αύξησης των επιτοκίων να μην εισακούονται…
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σε συγχρονισμό με τη διεθνή ευφορία το Ελληνικό Χρηματιστήριο
σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
Κανείς δεν θέλει να διαταράξει το παρατεταμένο πάρτι των αγορών, με τις προτροπές του Buffett για ανάγκη αύξησης των επιτοκίων να μην εισακούονται…
Σχόλια αναγνωστών