Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τον Σεπτέμβριο το μεγάλο στοίχημα του Draghi - Θα καταφέρει να σώσει το ευρώ όπως τον Αύγουστο; Καραδοκούν οι «αρκούδες» κι αναμένουν τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων

Τον Σεπτέμβριο το μεγάλο στοίχημα του Draghi -  Θα καταφέρει να σώσει το ευρώ όπως τον Αύγουστο; Καραδοκούν οι «αρκούδες» κι αναμένουν τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων
Ο Mario Draghi, επικεφαλής της ΕΚΤ βοήθησε την ευρωζώνη να επιβιώσει τον Αύγουστο. Θα καταφέρει το ίδιο και τον Σεπτέμβριο; Αυτό διερωτάται σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times.

Η δέσμευση του Ευρωπαίου αξιωματούχου στις 2 Αυγούστου ότι η ΕΚΤ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να σώσει το ευρώ, «έκοψε τα φτερά» στους traders που ήταν πεπεισμένοι ότι το κοινό νόμισμα θα κατέρρεε.
Από εκείνη την ημέρα το ευρώ έχει κερδίσει 3,1% έναντι του δολαρίου, ενώ έχουν αποκλιμακωθεί οι πιέσεις στα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα. Παράλληλα οι «αρκούδες» του ευρώ έσπευσαν να κλείσουν τα αρνητικά τους πονταρίσματα.
Ωστόσο ο Σεπτέμβριος κι όχι η θερινή ραστώνη του Αυγούστου, θα αποτελέσει το πραγματικό τεστ για τον Mario Draghi. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισχυρή πίεση, ώστε να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. στις 6 Σεπτεμβρίου.
Παρά την αβεβαιότητα, ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικές «αρκούδες» του ευρώ είναι πρόθυμες να αναγνωρίσουν στον κ. Draghi το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Και σε κάποιο βαθμό, αν ο Ευρωπαίος αξιωματούχος καταφέρει να διατηρήσει αυτό το κλίμα στις αγορές θα έχει λύσει ένα πρόβλημα που βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της ευρωζώνης: Πώς να πείσει τους traders να αγοράσουν μετοχές και ομόλογα από τις περιφερειακές οικονομίες της περιοχής.
«Δεν επιστρέφει κανείς στη λίρα, ή στη δραχμή», δήλωσε ο Draghi τον Αύγουστο. Όπως σχολιάζουν οι New York Times, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έδειξε με αυτή τη δήλωση ότι παίρνει το ζήτημα του σκεπτικισμού των traders πολύ προσωπικά, καθώς τοποθέτησε την Ιταλία, που είναι η χώρα του, στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα.
«Είναι σαν να λέει ο Dirty Harry «φτιάξε μου τη μέρα». Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τον Greenspan ή τον Bernanke να κάνει μια τέτοια δήλωση», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Stephen Jen, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ. Ήταν μια πολύ ισχυρή και…ιταλική δήλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης