γράφει : Μαρία Παπαδάτου
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στον ελληνικό τουρισμό η παραμονή της Ελλάδας στην πορτοκαλί λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου, την ώρα που η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων για την ενίσχυση του ΑΕΠ το 2021.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο Sky News στις 11 Μαΐου, είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στην πράσινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την επόμενη αναθεώρηση (σ.σ. η λίστα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες).
Ωστόσο αυτό δεν συνέβη και η Ελλάδα βλέπει τις ακυρώσεις των κρατήσεων του Ιουνίου να πέφτουν βροχή.
Η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, μετά τη Γερμανία, γεγονός που ενισχύει την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της φετινής τουριστικής σεζόν αλλά και για την επίτευξη του φετινού στόχου αύξησης του ΑΕΠ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να αποτελέσουν το 50% των εισπράξεων του 2019, ήτοι 4,54 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 τοποθετούνται στο 3,6%.
Τουριστικά έσοδα και ΑΕΠ
Περίπου 48 ώρες πριν τα άσχημα μαντάτα από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο δημοσίευσε την εαρινή του έκθεση, στην οποία εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 3,6% το 2021 είναι αβέβαιος.
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις, καθώς προειδοποιούσε, μεταξύ άλλων, για το ενδεχόμενο να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην πράσινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Το σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2021 έχει στηριχθεί στη σημαντική ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων.
Ωστόσο ακόμα δεν είναι εμφανές σε τι ύψος θα κυμανθεί η ζήτηση από το εξωτερικό για το «ελληνικό τουριστικό προϊόν», φέτος, αναφέρει στην εαρινή του έκθεση το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Και εξηγεί ότι «η θετική πορεία του τουρισμού, υπόκειται στην αβεβαιότητα των διεθνών υγειονομικών εξελίξεων αφενός και, αφετέρου, υπάρχουν κάποια αρνητικά μηνύματα που αφορούν ειδικά στην Ελλάδα και είναι πιθανό να επηρεάσουν τις αφίξεις τουριστών.
Τέτοια παραδείγματα είναι η μη συμπερίληψη της Ελλάδας στην «πράσινη λίστα» του Ηνωμένου Βασιλείου που περιλαμβάνει τουριστικούς προορισμούς ασφαλείς από επιδημιολογικής άποψης και η ταξιδιωτική οδηγία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία συμπεριέλαβε την Ελλάδα στη λίστα των χωρών «επιπέδου 4», τις οποίες οι Αμερικανοί πολίτες συμβουλεύονται να αποφεύγουν, λόγω πανδημίας, στα ταξίδια τους.
Μία ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων μικρότερη του αναμενόμενου είναι επόμενο ότι θα συγκρατήσει την αύξηση του ΑΕΠ και ως εκ τούτου αποτελεί μία σημαντική αβεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για τη μεγέθυνση το 2021».
Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, μετά την καταστροφική σεζόν του 2020.
Ωστόσο όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ η εν λόγω στήριξη είναι παροδική, καθώς ο κλάδος δεν μπορεί να αποτελέσει τον στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας και αυτή είναι μία παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Πλέον οι ελπίδες για τη φετινή σεζόν στρέφονται στον Ιούλιο, ειδικά όσον αφορά τις κρατήσεις από τη βρετανική αγορά, στην ανάκαμψη άλλων αγορών όπως η αμερικανική, η γαλλική και η γερμανική, αλλά και σε ενδεχόμενη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν έως τον Νοέμβριο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών