Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μεγάλης στρατηγικής σημασία η κίνηση της Εθνικής τράπεζας – Οι εξελίξεις στις τράπεζες θα είναι ραγδαίες

  Μεγάλης στρατηγικής σημασία η κίνηση της Εθνικής τράπεζας – Οι εξελίξεις στις τράπεζες θα είναι ραγδαίες
Με μια στρατηγική κίνηση ύψιστης σημασίας η Εθνική τράπεζα περνάει στην αντεπίθεση και από παθητικός δέκτης της υπό κατάρρευσης ελληνικής  οικονομίας λειτουργεί ενεργητικά, συγκεντρώνει κεφάλαια 2,8 δις ευρώ με στόχο να περάσει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές.
Η Εθνική και η Ελλάδα πρέπει να ξαναβγούν στις αγορές, να λάβουν πρωτοβουλίες και ταυτόχρονα να αποδείξουν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν κεφάλαια σε μια τόσο δύσκολη χρονική στιγμή για την οικονομία.
Η Ελλάδα από μη χρηματοδοτήσιμη και μη επενδύσιμη σταδιακά θα αρχίσει να ξαναβγαίνει στις αγορές.
Για την Εθνική η κίνηση αυτή είναι μείζονος σημασίας, χωρίς καμία αμφιβολία.
Όμως είναι προφανές ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.
Ήδη η Πειραιώς εξετάζει εναλλακτικές λύσεις ώστε να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο της την διεκδίκηση του ΤΤ και της ΑΤΕ.
Η Πειραιώς το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους συμβούλους της Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs και UBS και εξετάζει τα εναλλακτικά σχέδια για την υλοποίηση του στόχου της που είναι η διεκδίκηση της ΑΤΕ και του ΤΤ και η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών ύψους 370 εκατ ευρώ.
Με βάση ενδείξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει μια συνδυαστική πρόταση ενίσχυσης των κεφαλαίων της Πειραιώς με την έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές της τράπεζας ύψους 500 εκατ ευρώ ίσως και μεγαλύτερου ποσού καθώς και αύξησης κεφαλαίου με κοινές μετοχές.
Η αρχική πρόταση παραμένει για αύξηση κεφαλαίου 1,35 δις ευρώ ωστόσο είναι πιθανό να επιλεγεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Πειραιώς καλάθι λύσεων ώστε συνολικά να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια αυτά.
Η Πειραιώς μετά τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των τελικών επιλογών για ΑΤΕ και ΤΤ θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των δικών της επιλογών, στήριξης της προσφοράς της σε ΑΤΕ και ΤΤ.
Αν το δημόσιο κοινοποιήσει τα σχέδια του την άλλη εβδομάδα  μεταξύ 20 και 24 Σεπτεμβρίου η Πειραιώς θα έχει ανακοινώσει τον δικό της σχεδιασμό.
Όσον αφορά τις άλλες τράπεζες ακόμη και αν συγχωνευθούν Alpha και Eurobank χρειάζονται μεγάλη αύξηση πάνω από 2,5 δις ευρώ που μπορεί να είναι συνδυαστική με έκδοση ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές.
Η Κύπρου υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου 345 εκατ ευρώ ενώ και η Marfin επεξεργάζεται σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης