Ξαφνικά υπογράφοντας ένα χαρτί ξεκαθαρίζεται ότι μέλη μίας οικογένειας δρουν συντονισμένα και προχωρούν σε δημόσια πρόταση – Μέχρι χθες διαφωνούσαν;
Κωμικοτραγικές καταστάσεις ζούμε από το νόμο περί δημοσίων προτάσεων και πως τον έχουν κάνει κάποιοι βασικοί μέτοχοι.
Όπως όμως πολλά στην Ελλάδα, έτσι και αυτός ο κανονισμός του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έχει παραθυράκια και μπορεί κάποιος να τα εκμεταλλευτεί προς όφελός του.
Όπως είναι γνωστό, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι περισσότερες εταιρείες και ειδικά οι μικρομεσαίες είναι οικογενειακές επιχειρήσεις.
Πολλές μάλιστα έχουν το όνομα του βασικού μετόχου.
Πριν αρχίσουν τα περί εταιρικής διακυβέρνησης, όλο το σόι ή άντε μέχρι τα πρωτοξάδελφα ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο και στις μεγάλες θέσεις.
Μόλις τέλειωνε ο γιος ή η κόρη το πανεπιστήμιο, γινόταν διευθυντής.
Αμαξάρες, πιστωτικές, μισθοί και πολλά άλλα μπόνους λάμβαναν και συνεχίζουν να λαμβάνουν από την εισηγμένη, επειδή συνήθως το ποσοστό συγκέντρωσης ξεπερνάει το 70%.
Στις γενικές συνελεύσεις, οι διαφωνίες ελάχιστες, εκτός και αν είχαν μαλώσει τα αδέλφια, όπου τότε μαθαίναμε έως και για κωμικοτραγικές καταστάσεις.
Και έρχονται ένα ωραίο πρωί, τα μέλη της οικογένειας, ο μπαμπάς, η μαμά, και τα αδέλφια και υπογράφουν ένα χαρτί και μας λένε ότι δρουν συντονισμένα.
Δηλαδή μέχρι χθες πως δρούσαν;
Που βρήκαν 25χρονα τα λεφτά να πάρουν μετοχές;
Τι εντολές ακολουθούσαν μέχρι να υπογράψουν το χαρτί;
Είχαν αντιρρήσεις σε κάποιο θέμα μίας γενικής συνέλευσης και το καταψήφισαν;
Οι απαντήσεις σε όλα βέβαια τα παραπάνω δε χρειάζονται, γιατί μιλάμε για τα αυτονόητα.
Άλλο να βρεθούν κάποιοι μέτοχοι που να συνασπιστούν πραγματικά χωρίς να έχουν συγγενική σχέση και άλλο τα μέλη της ίδιας της οικογένειας να μας πουν πως ξαφνικά δρουν συντονισμένα.
Μέχρι στιγμής έχουν φύγει από το ΧΑ αρκετές εταιρείες και συνεχίζεται η έξοδος με τον ίδιο τρόπο.
Μάλιστα επειδή πολλές εταιρείες βλέπουν πως η εφαρμογή του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης, αυξάνει τα έξοδα και δεν πρόκειται να φέρει επενδυτές στις εταιρείες τους καθώς είναι μικρές, εκφράζονται φόβοι, πως θα έχουμε και άλλες εισηγμένες που θα θελήσουν να φύγουν.
Αρκεί οι βασικοί μέτοχοι, οι οικογένεια δηλαδή, να αποφασίσει ότι θέλει να δράσει συντονισμένα.
Μήπως να ξαναδούν οι αρμόδιες αρχές το θέμα;
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών