Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στο 9% με 9,5% τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών το 2010

Στο 9% με 9,5% τα προβληματικά δάνεια  των τραπεζών το 2010
Στο 9% με 9,5% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2010 ή συνολικά 23 δις ευρώ περίπου.
Προφανώς και τα προβληματικά δάνεια έπληξαν σοβαρά την κερδοφορία των τραπεζών ωστόσο ήσαν αντιμετωπίσιμα.
Με δεδομένη την συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού και των επιχειρήσεων το 2009 το 2010 αναμένεται αύξηση αλλά όχι δραματική άνοδος του NPLs.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή τότε τα αποτελέσματα των τραπεζών δεν θα κατακρημνιστούν.
Θα υποχωρήσουν σημαντικότατα  αλλά δεν θα εμφανίσουν τεράστιες ζημίες.  
Αν η αύξηση είναι μεγαλύτερη των προβληματικών δανείων προφανώς και θα ανακύψει θέμα.
Οι τράπεζες πάντως έχουν προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους των επιχειρήσεων μέσω διαδικασίας επιμήκυνσης αποδεικνύεται και αυτό αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των χρεοκοπιών.
Πάντως οι τράπεζες δηλώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα εστιαστούν σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα νέα δάνεια ενώ στις αναχρηματοδοτήσεις προφανώς και θα δώσουν βαρύτητα στην αποφυγή χρεοκοπιών.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις , μικρομεσαίες και μεγάλες πέραν τις επιμήκυνσης του  κόστους δανεισμού ζητούν να αποπληρώνουν μόνο τους τόκους των δανείων και όχι το κεφάλαιο.
Με βάση εκτιμήσεις τραπεζικού στελέχους παρατηρείται αύξηση έως 50% στις περιπτώσεις των δανείων όπου οι επιχειρήσεις ζητούν να αποπληρώνουν μόνο τους τόκους.
Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ανάλογα ευέλικτα προγράμματα αλλά εσχάτως παρατηρείται το φαινόμενο οι επιχειρήσεις να αποπληρώνουν τόκους και να μεταθέτουν στο μέλλον την καταβολή του κεφαλαίου.
Στην αγορά πάντως συμβαίνουν και ακραίες καταστάσεις.  
Με στόχο να προστατέψουν την δανεική ρευστότητα τους οι ελληνικές τράπεζες έφθασαν και στο σημείο για να κλείνουν συνεργασίες με πελάτες τους επιχειρηματίες καθώς δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκα αυτή την περίοδο να αυξάνουν τα επιτόκια ώστε .. να υποχρεώσουν ορισμένες επιχειρήσεις ή να μειώσουν την δανειακή  τους έκθεση ή να διακόψουν συνεργασίες.
Έφθασαν λοιπόν τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια σε επιχειρηματικά δάνεια που είχαν συναφθεί στο παρελθόν έως και 200%.
Υπήρξε περίπτωση όπου τράπεζες είχαν συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις τις οποίες είχαν δανείσει με επιτόκια 4% στο παρελθόν και κατά την ανανέωση των συνεργασιών είτε για να τους αποθαρρύνουν είτε για να διακόψουν την συνεργασία αύξησαν τα επιτόκια έως 12%-13% δηλαδή αύξηση 200%.
Από τα αξιοσημείωτα όμως είναι ότι ορισμένες επιχειρήσεις δέχονται να συνάψουν δάνεια ακόμη και με επιτόκια 12% και 13%.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης