Η επίδοση του πληθωρισμού της ευρωζώνης για τον Οκτώβριο έφτασε το +4,1%, σε συνέχεια του +5,4% για τις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, με την ενεργειακή συμμετοχή να ευθύνεται κατά περίπου 25%, ενώ στην χώρα μας συγκρατείται ακόμη περί το +3% κατά τον Οκτώβριο.
Με τις επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να κλιμακώνονται τους επόμενους μήνες οδηγώντας χαμηλότερα τις προσδοκίες για αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση.
Παράλληλα, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, βασικός συντελεστής παραγωγής για σημαντικές εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες όπως τις μεταλλουργικές, αυξάνει αισθητά το κόστος παραγωγής.
Τα δεδομένα αυτά συμπληρώνονται από τη συνέχιση των αρρυθμιών στην εφοδιαστική αλυσίδα και η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας να παραμένει στην καθημερινότητά μας συνθέτοντας ένα επιβαρυντικό μείγμα για την οικονομία που καταγράφει ισχυρές επιδόσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Αν και όλα τα παραπάνω συνιστούν εξωγενείς διαταραχές τις οποίες οι Κεντρικές Τράπεζες θεωρούν ότι είναι προσωρινές, οι αγορές δύσκολα πείθονται από τη ρητορική των επικεφαλής τους, την Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ και τον Τζερόμ Πάουελ της Federal που πιθανότατα θα προχωρήσει άμεσα σε μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων.
Οι διεθνείς αγορές παραμένουν ανεπηρέαστες, με τους δείκτες της Wall Street μάλιστα να καταγράφουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις, με το G20 της Ρώμης να αποφασίζει την ευεργετική για το διεθνές εμπόριο δασμολογική ειρήνη μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Όμως, επηρεάζονται αρνητικά τα ομόλογα των χωρών του ευρωνότου και τα ελληνικά περισσότερο με τις αποδόσεις των 10ετων να αναρριχώνται στο 1,32%, καθώς δεν έχει ακόμη αναγγελθεί η στάση της ΕΚΤ απέναντί τους μετά τη λήξη του PEPP ύψους $1,85 τρις το Μάρτιο 2022.
Σαν αποτέλεσμα, την περασμένη Παρασκευή αναταράξεις σημειώθηκαν και στο ελληνικό χρηματιστήριο με το Γ.Δ. να υποχωρεί πρόσκαιρα κάτω από τις 900 μονάδες.
Με τη μεταβλητότητα να οφείλεται και στις κινήσεις των επενδυτών που περιλαμβάνουν επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε σχέση με την αναζήτηση διαθεσίμων για τη συμμετοχή τους στο εγχείρημα της ΑΜΚ της ΔΕΗ.
Σύντομα, ωστόσο, η δημοσιοποίηση του χρονοδιαγράμματος της μέχρι 1,35 δισ. ΑΜΚ έπεισε ότι το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί με την τιμολόγηση της έκδοσης κατά το book building να συντελείται στο υψηλό όριο του εύρους, δηλαδή στα 9 ευρώ.
Απομένει να γνωστοποιηθεί ο αριθμός των επενδυτών εξωτερικού που θα περιλαμβάνονται στη νέα λίστα των επενδυτών της ΔΕΗ καθώς και ο βαθμός υπερκάλυψης της έκδοσης, με τη συμμετοχή του fund CVC να έχει ήδη οριστικοποιηθεί.
Και με τη διοίκηση της ΔΕΗ να αναφέρεται με υψηλό βαθμό αυτοπεποίθησης στην υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος του ενεργειακού μετασχηματισμού ενός φορέα που πριν δύο χρόνια αντιμετώπιζε ζήτημα επιβίωσης.
Με αυτά τα δεδομένα, η ανασύνθεση του δείκτη MSCI Standard Greece στις 11/11 είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αριθμού εταιρειών που εκπροσωπούν το ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια μιας ηχηρής ψήφου εμπιστοσύνης από την έκβαση του εγχειρήματος της ΑΜΚ της ΔΕΗ, με το Μυτιληναίο, την Εθνική και τη ΔΕΗ να είναι πιθανό να συμπληρώσουν τις μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και του Jumbo.
Δεδομένα που θα συμβάλλουν στη συναλλακτική αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, ώστε να κινηθεί προς τις 950 μονάδες το επόμενο διάστημα σε συνέχεια της πολύμηνης συσσώρευσης που έχει προηγηθεί.
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σε δοκιμασία η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών
Οι διεθνείς αγορές παραμένουν ανεπηρέαστες, με τους δείκτες της Wall Street να καταγράφουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις
Σχόλια αναγνωστών